Amortizarea fiscala

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
damaschinc

Amortizarea fiscala

#1 Mesaj de damaschinc »

Buna dim. tuturor! Nu ma prea luminez cu modul de calcul al amortizarii fiscale. Exemplu: detin activul fix cu valoare intrare VI, si valoare ramasa VR, la momentul M. La vanzarea lui la momentul M, se optine pretul P. Pentru calculul masei impozabile pe langa celelalte din P (venituri) care este cheltuiala cu amortizarea care se scade? VR, sau cea cheltuita de-a lungul timpului VI-VR? De ce prima si nu a doua? Care-i logica/ratiunea/temeiul de drept? Multumesc!

costanc757

Re: Amortizarea fiscala

#2 Mesaj de costanc757 »

Cel mai bine ar fi sa ne dati date concrete cu cifre ca sa ne dumirim ce doriti.

damaschinc

#3 Mesaj de damaschinc »

Da. Intai si intai, multumesc de intentie! Intrebarea mea in esenta este urmatoarea: pentru a stabili masa impozabila, din pretul de vanzare se scade amotizarea "platita" sau cea ramasa? Pot da si date concrete, multumesc!

damaschinc

#4 Mesaj de damaschinc »

Un imobil cu valorea de intrare de 80.000 are valoare ramasa de 24.000, se vinde cu 100.000. Masa impozabila este 100.000- 24.000, sau 100.000-56.000? (80.000-24.000).

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

Masa impozabilă este 100.000 - 24.000, adică 76.000. Din prețul de vânzare se scade amortizarea cumulată (adică cea "plătită", nu cea rămasă).
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

damaschinc

#6 Mesaj de damaschinc »

M-ai bagat in ceata. "Platita" a fost 56.000. Ramasa 24.000! Deci se scade cea ramasa?? Aici sunt opinii diferite de interpretare.

mantogp710

#7 Mesaj de mantogp710 »

Valoare de vanzare va fi venit impozabil. Iar valoarea ramasa neamortozata va fi cheltuiala deductibila, in urma descarcarii din gestiune al imobilului vandut. Amortizarea lunara calculata din momentul achizitiei pana in momentul vanzarii a fost deja inregistrata si s-a tinut cont de ea la calculul impozitului din fiecare perioada.

herganiec

#8 Mesaj de herganiec »

Amortizarea acumulată (VI - VR) este deja recunoscută ca și cheltuială în anii anteriori în care activul a fost folosit. Această cheltuială a contribuit deja la reducerea bazei impozabile în acei ani. Dacă ai scădea din nou aceeași valoare la vânzare, ar fi o deducere dublă.
Scăderea VR reflectă doar partea din valoarea activului care nu a fost încă dedusă fiscal. În acest fel, se asigură că baza de impozitare este corectă și nu conduce la supra-deduceri.
masa impozabilă este 76.000 lei. Aceasta se obține scăzând valoarea fiscală rămasă (24.000 lei) din prețul de vânzare (100.000 lei), pentru a respecta principiul evitării dublei deduceri a cheltuielilor.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

damaschinc

#9 Mesaj de damaschinc »

Da, ar parea lnormal, dpdv fiscal si atat. Multumesc "mantogp710" si "herganiec", dar chiar nu gasesc cadrul normativ.

herganiec

#10 Mesaj de herganiec »

poate ajuta https://infotva.manager.ro/articole/infotva/vanzare-mijloc-fix-amortizat-partial-implicatii-fiscale-5107.html

damaschinc

#11 Mesaj de damaschinc »

Voi "intarata" polemica. Citesc si altii, asa cum si noi citim de la altii, nu? Desprea sta-i vorba? "In aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii sau cedarii unui mijloc fix amortizabil sau terenurilor, calculate ca diferenta intre valoarea fiscala de intrare a acestora si amortizarea fiscala, dupa caz, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile". Amortizare fiscala, nu contabila. Pricep bine?

tomac

#12 Mesaj de tomac »

Da. Amortizarea fiscală este cea care influențează valoarea rămasă deductibilă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns