Asigurare privata de sanatate si abonament sala

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
sandum349296

Asigurare privata de sanatate si abonament sala

#1 Mesaj de sandum349296 »

Buna ziua,
Ma confrunt cu o speta si am nevoie de ajutorul vostru.
Un ONG/SRL intentioneaza sa deconteze pentru un salariat asigurarea privata de sanatate si abonament la sala. Stiu ca limita deductibila pt asigurare este de 400 euro/an si pt sala este de 100 euro/an. Cum ar trebui sa procedeze:
1.Sa obtina factura pe firma atat pentru asigurare cat si pt abonamentul la sala?
2.Daca angajatul nu beneficiaza de aceasta facilitate pe intregul an, suma se fractioneaza? adica 400/12=33.33 euro/luna indiferent de numarul de luni?
3.Trebuie introduse sumele si in statul de salarii, in cazul in care NU se depaseste plafonul deductibil lunar? sau se aplica doar pentru diferenta care depaseste valoarea deductibila
4.Daca valoarea facilitatilor depaseste plafonul lunar, suma rezultata suplimentar este nedeductibila la ci cheltuiala pentru angajator si se considera venit impozabil pentru salariat, se adauga pe statul de plata si se retin contributii si impozit?
5.Daca se aduce o singura factura pe an de 100 euro pentru serviciile sportive, se prinde toata suma in luna respectiva, sau se imparte pe luni?

M-ar ajuta si o monografie contabila, daca se poate?
Va multumeeesc!

sandum349296

Re: Asigurare privata de sanatate si abonament sala

#2 Mesaj de sandum349296 »

Nu stie nimeni? :(

herganiec

#3 Mesaj de herganiec »

1.Da, factura pentru asigurarea privată de sănătate și pentru abonamentul la sală ar trebui emisă pe numele firmei/ONG-ului, deoarece acestea sunt considerate cheltuieli în favoarea salariatului și trebuie înregistrate corespunzător în contabilitate si numele angajatului sa apară ca serviciu.
Dacă beneficiul este acordat doar pentru câteva luni, suma deductibilă este proporțională cu numărul de luni în care angajatul beneficiază de avantaj.
3.Dacă valoarea beneficiilor nu depășește plafonul deductibil lunar (33,33 euro pentru asigurare și 8,33 euro pentru sală), sumele NU se includ în statul de salarii, deoarece acestea sunt deductibile fiscal pentru angajator și neimpozabile pentru salariat.
4.Dacă valoarea beneficiilor depășește plafonul deductibil, Partea care depășește plafonul: Se consideră venit impozabil pentru salariat.
Se include în statul de salarii, fiind supusă impozitului pe venit (10%) și contribuțiilor sociale (CAS 25% și CASS 10%).
Pentru angajator: Partea care depășește plafonul este o cheltuială nedeductibilă la calculul impozitului pe profit.
5 suma se împarte proporțional pe lunile din an (8,33 euro/lună) și se aplică tratamentul fiscal lunar.
6458 „Alte cheltuieli privind asigurările și protecția socială” = 401 „Furnizori” asig sanatate
6458 „Alte cheltuieli privind asigurările și protecția socială” = 401 „Furnizori” ab sala
6458 „Alte cheltuieli privind asigurările și protecția socială” = 401 „Furnizori” (pentru întreaga sumă) daca depaseste beneficiarul plafonul deductibil
642 „Cheltuieli cu salariile” = 421 „Personal – salarii datorate” (valoarea nedeductibilă, ca venit impozabil)
421...4311
....4313
.....444 inreg Contribuții sociale și impozit pe venit
4311/4313/444 = 5121 „Conturi la bănci în lei” Plata obligațiilor fiscale
401 „Furnizori” = 5121 „Conturi la bănci în lei” plata factura furnizor..

cam pe aici...
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

sandum349296

#4 Mesaj de sandum349296 »

Multumeeeesccccc!!!!

Scrie răspuns