Achizitie spatiu de prestari servicii prin intermediul unui proiect
Valoare totala cheltuieli proiect– 1.000.000 lei
Valoare asistenta financiara nerambursabila – 500.000 lei
In contractual de credit scrie “facilitate de credit de investitii in valoare de 1.000.000 lei, pe o perioada de 60 de luni, cu diminuare corespunzatoare la data incasarii AFN.
Creditul nu a fost incasat in vreun cont curent, ci doar a fost “alocat” societatii, apare in aplicatia de IB ca si Credit
1. Acordul de finantare a fost semnat in 2024. Nota 445=475 o fac in 2024? Cu valoarea de 500.000 lei?
2. Contractul de credit a fost semnat in 2024, insa nu s-a gasit spatiul si cei de la banca ne-au comunicat ca o sa se transfere banii in contul current in momentul in care vom cumpara spatiul. Deci practice, eu nu am cum sa fac nota 5121=5191 in 2024, pt ca nu am incasat nici un ban.
3. Este ok sa se inregistreze doar acordul de finantare in 2024 si creditul in 2025, cand practic societatea se va folosi de bani?
Facilitate de credit pentru un proiect cu fonduri nerambursabile
-
Re: Facilitate de credit pentru un proiect cu fonduri nerambursabile
1.Da, este corect să înregistrați acordul de finanțare în 2024. Conform reglementărilor contabile, la semnarea acordului de finanțare nerambursabilă, se efectuează următoarea înregistrare:
Debit: 445 "Subvenții" Credit: 475 "Subvenții pentru investiții" Sumă: 500.000 lei . Această înregistrare reflectă dreptul de a primi subvenția conform acordului semnat.
2.veți evidenția angajamentul băncii față de societate prin conturile în afara bilanțului. Conform practicilor contabile, în astfel de situații se utilizează contul 903 "Angajamente în favoarea clientelei" pentru a reflecta angajamentele de finanțare acordate de bancă.
3.Da, este în regulă să înregistrați efectiv creditul în 2025, când societatea va primi și va utiliza banii. La momentul achiziției spațiului și al transferului fondurilor în contul curent, veți efectua următoarea înregistrare:
Debit: 5121 "Conturi la bănci în lei" Credit: 5191 "Credite bancare pe termen lung" Sumă: 1.000.000 lei
Această înregistrare reflectă primirea efectivă a creditului în contul bancar al societății.
o părere.
Debit: 445 "Subvenții" Credit: 475 "Subvenții pentru investiții" Sumă: 500.000 lei . Această înregistrare reflectă dreptul de a primi subvenția conform acordului semnat.
2.veți evidenția angajamentul băncii față de societate prin conturile în afara bilanțului. Conform practicilor contabile, în astfel de situații se utilizează contul 903 "Angajamente în favoarea clientelei" pentru a reflecta angajamentele de finanțare acordate de bancă.
3.Da, este în regulă să înregistrați efectiv creditul în 2025, când societatea va primi și va utiliza banii. La momentul achiziției spațiului și al transferului fondurilor în contul curent, veți efectua următoarea înregistrare:
Debit: 5121 "Conturi la bănci în lei" Credit: 5191 "Credite bancare pe termen lung" Sumă: 1.000.000 lei
Această înregistrare reflectă primirea efectivă a creditului în contul bancar al societății.
o părere.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
-
Re: Facilitate de credit pentru un proiect cu fonduri nerambursabile
Mulțumesc din suflet pentru ajutor! Aveam nevoie de o confirmare ca fac ce trebuie. Mulțumesc!