Buna ziua ,
Va rog un pic de suport in speta mea .Lucram cu un furnizor societate din Olanda care vinde produse dentare către clienți din Romania fiind entitatea juridică central europeană si este înregistrată în scopuri de TVA în România -avand cui in RO.
Noi suntem înregistrați sub codul CAEN 8623 - Activități de asistență stomatologică si nu sunt înregistrata în scopuri de TVA, deoarece serviciile de sănătate către pacienți nu intră în sfera de aplicare a TVA.
Cumpararile de la ei in 2024 se califica drept vânzare la distanță sau livrare intracomunitară (B2C din perspectiva TVA).si nu s a depășit pragul de achiziții intracomunitare de 10000 eur -( am luat materiale dentare de14120.76 lei pe 7 facturi EMISE IN LEI si cu tva -ul de 19% inclus.
Tot ei au organizat in Romania 2 cursuri profesionale la care s-a participat facturate cu 14910 lei fiecare adica suma de 29820 lei.
Avand in vedere aceste achizitii cat si cursurile de la ei eu trebuie sa ma inregistrez in scop de TVA? si ce trebuie sa fac in acest sens?
multumesc frumos pentru raspunsuri .
achizitii intracomunitare
Re: achizitii intracomunitare
Dacă valoarea totală a achizițiilor intracomunitare de bunuri și servicii depășește plafonul de 10.000 euro (aproximativ 46.337 lei), aveți obligația să vă înregistrați în scopuri de TVA înainte de efectuarea achiziției care determină depășirea plafonului. În cazul dumneavoastră, valoarea totală a achizițiilor (14.120,76 lei pentru materiale dentare și 29.820 lei pentru cursuri) este de 43.940,76 lei, ceea ce este sub plafonul menționat. Prin urmare, nu cred ca aveți obligația să vă înregistrați în scopuri de TVA pentru aceste achiziții.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
Multumesc frumos pentru raspunsul dvs , sa inteleg ca si cursurile se socotesc achizitii ? si cursul euro ptr cei 10.000 nu e cel de la data aderarii ?
da.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”