CLIENTI NEINCASATI

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
serbanv59

CLIENTI NEINCASATI

#1 Mesaj de serbanv59 »

Buna ziua

Am clienti foarte vechi care nu au fost incasati din 20221-2022 ,pentru care a fost facuta o decizie pt scoaterea lor din contab ,clienti inregistrati in 654(pierderi din creante si deb diversi).Intrebarea mea este : acesti clienti ii pot scoate si dupa cativa ani ,nu exista o baza legala unde te obliga sa ii scoti sin contab,cred ca tine de fiecare contabil ,corect?

Multumesc!

herganiec

Re: CLIENTI NEINCASATI

#2 Mesaj de herganiec »

Termenul de prescripție al creanțelor este de 3 ani, conform Codul Civil. După expirarea acestui termen, creditorul nu mai are dreptul legal de a solicita plata creanței, ceea ce justifică scoaterea acesteia din evidență contabilă
Conform OMFP nr. 1802/2014, entitatea trebuie să demonstreze că au fost întreprinse toate demersurile legale pentru recuperarea creanței (de exemplu, notificări, acțiuni în instanță sau confirmări de solduri)
Administratorul poate aproba scoaterea din evidență a creanțelor prescrise sau nerecuperabile pe baza unui proces-verbal și a documentației justificative
sunt cazuri cand pot fii deductibile.. Creanța este nerecuperabilă din cauza falimentului debitorului, decesului acestuia sau altor situații prevăzute expres în legislație.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

Scrie răspuns