Marfă distrusă, forță majora?
Marfă distrusă, forță majora?
Bună ziua. Societate micro, plătitoare de tva,a suferit pagube în urma unei inundații, mai precis a ieșit canalizarea blocului în magazinul care se află la parterul blocului,cam 20 cm apă cu mizerii si fecale.O parte din marfă,încălțăminte din piele, au fost distruse. La fața locului a fost chemată firma Apa Serv pentru rezolvarea problemei,un reprezentant al Primăriei, precum și Proprietarul spațiului ,magazinul fiind în chirie.Administratorul a întocmit un proces verbal de constatare daune care a fost semnat și stampilat de cei numiți mai sus,Apa Serv,Primărie și Proprietarul spațiului.S-au făcut fotografii și filmări cu dezastrul creat,în zona noastră nu există firmă pentru predarea mărfii distruse.Acest incident poate fii un caz de forță majoră? Ce acte sunt necesare pentru scoaterea din gestiune marfă distrusă dacă aceasta nu poate fii predata unei firme specializate,precizez că paguba este mare și firma nu are asigurare.Vă mulțumesc!
-
Re: Marfă distrusă, forță majora?
Proces verbal de scadere din gestiune si o foaie de inventar cu marfa distrusa.Faceti calculul si mai departe procedati asemanator ca atunci cand aveti lipsa la inventar.
În baza documentelor respective întocmiți o listă cu produsele deteriorate. Le scădeți din evidență. Nu aveți nicio obligație de a ajusta TVA în acest caz.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Buna ziua, dar pentru marfa lipsa ( furata de pe raft ) ce solutie am ?
Magazin , statie vanzare combustibil cu magazin , constatare lipsa pachete tigari ( sustragere din cartus de 10 a cate 2 pachete, a ramas cartusul cu 8 pachete) .
Ce solutie este ptr scadere din gestiune?
Multumesc anticipat
Magazin , statie vanzare combustibil cu magazin , constatare lipsa pachete tigari ( sustragere din cartus de 10 a cate 2 pachete, a ramas cartusul cu 8 pachete) .
Ce solutie este ptr scadere din gestiune?
Multumesc anticipat
Acte de la poliție care să confirme furtul.
Textul de lege este clar:
"(2) Nu se ajustează deducerea inițială a taxei în cazul:
a) bunurilor distruse, pierdute sau furate, în condițiile în care aceste situații sunt demonstrate sau confirmate în mod corespunzător de persoana impozabilă. În cazul bunurilor furate, persoana impozabilă demonstrează furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare"
Textul de lege este clar:
"(2) Nu se ajustează deducerea inițială a taxei în cazul:
a) bunurilor distruse, pierdute sau furate, în condițiile în care aceste situații sunt demonstrate sau confirmate în mod corespunzător de persoana impozabilă. În cazul bunurilor furate, persoana impozabilă demonstrează furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare"
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.