Curs de schimb declarare castiguri din burse

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
radulescur594

Curs de schimb declarare castiguri din burse

#1 Mesaj de radulescur594 »

Salutare!

Pentru declararea in declaratia unica a castigurilor din burse: trading, transferul titlurilor de valoare, dobanzi, dividende, forex, etc, obtinute prin intermediul unui broker nerezident in Romania(din afara Romaniei), ce curs valutar se foloseste?

1. cursul de schimb BNR din ziua determinarii castigului conform :
TITLUL IV - Impozitul pe venit / CAPITOLUL V - Venituri din investiții / SECȚIUNEA a 2-a - Determinarea câștigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare, altele decât instrumentele financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar
23. (1) În cazul transferurilor titlurilor de valoare exprimate în valută, prevăzute la art. 94 din Codul fiscal, cursul de schimb valutar utilizat în vederea determinării câștigului și a impozitului aferent este cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României valabil pentru ziua determinării câștigului.
SAU

2. cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR din anul de realizare al venitului conform ORDIN nr. 7.015 / 2024 :
Veniturile din străinătate, precum și impozitul aferent, a cărui plată în străinătate este atestată cu document justificativ eliberat de autoritatea competentă, respectiv de către plătitorul de venit/agentul care reține la sursă impozitul, din statul străin cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri sau prin copia declarației fiscale sau a documentului similar depuse/depus la autoritatea competentă străină, exprimate în unitățile monetare proprii fiecărui stat, se vor transforma în lei la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României din anul de realizare a venitului respectiv.
Veniturile din străinătate realizate de persoanele fizice rezidente, precum și impozitul aferent, exprimate în unități monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Națională a României, se vor transforma astfel:
a) din moneda statului de sursă într-o valută de circulație internațională, cum ar fi dolari S.U.A. sau euro, folosindu-se cursul de schimb din țara de sursă;
b) din valuta de circulație internațională în lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Națională a României, din anul de realizare a venitului respectiv.
Multumesc anticipat!
Ultima oară modificat Joi Mai 22, 2025 7:52 pm de către radulescur594, modificat 1 dată în total.

herganiec

Re: Curs de schimb declarare castiguri din burse

#2 Mesaj de herganiec »

eu zic ca 1.
Pentru fiecare tranzacție de vânzare/cumpărare (trading, acțiuni, Forex, etc.):
**Se folosește cursul de schimb BNR din ziua tranzacției.
**Dacă ai foarte multe tranzacții, ANAF acceptă și un curs mediu lunar (dar trebuie să fie aplicat uniform pe tot anul și justificat prin documente din platforma brokerului).
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

radulescur594

#3 Mesaj de radulescur594 »

Si daca ai 10 tranzactii pe zi, 300 de zile pe an, se calculeaza 300 de sumeX300 de cursuri valutare?

Problema este ca de la brokerul din afara Romaniei primesti un singur document unde scrie profitul total(castigul) in EUR pe tot anul, nu stiu cum s-ar putea face calculul pe fiecare zi...

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

atunci ai varianta 2..curs mediu lunar (dar trebuie să fie aplicat uniform pe tot anul și justificat prin documente din platforma brokerului).
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

radulescur594

#5 Mesaj de radulescur594 »

in ce sens "dar trebuie să fie aplicat uniform pe tot anul și justificat prin documente din platforma brokerului" ?

de la broker se primeste la sfarsitul anului un document cu castigul insumat pe tot anul in USD...
prin urmare, pentru declararea un D unica se poate folosi cursul mediu anual comunicat de BNR pentru transformarea sumei din USD in RON?

herganiec

#6 Mesaj de herganiec »

dacă de la broker primești la sfârșitul anului un document cu câștigul total în USD, poți folosi cursul mediu anual comunicat de BNR pentru transformarea sumei din USD în RON, dar trebuie să aplici acest curs uniform pe tot anul și să poți justifica alegerea prin documente din platforma brokerului.
-folosești cursul mediu anual (sau mediu lunar), același curs trebuie aplicat tuturor tranzacțiilor din anul respectiv (sau din luna respectivă), nu doar unei părți din ele.
-Justificat prin documente, trebuie să poți dovedi că brokerul nu ți-a furnizat datele tranzacției cu cursul zilnic BNR (de exemplu, ai doar un extras anual cu câștigul total în USD), iar alegerea cursului mediu anual/lunar este justificată de această situație

Scrie răspuns