fact non ue fara cod fiscal

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
floreant

fact non ue fara cod fiscal

#1 Mesaj de floreant »

Buna ziua
Societatea din Romania este platitoare de tva si achizitioneaza servicii (editare video) non-ue. Pe factura primita nu este indicat un cod fiscal. Cum pot inregistra aceasta factura ?
Aceasta factura o achit catre o societate din USA care are cod EU si intermediaza relatia dintre firma prestatoare si firma din Romania.
Multumesc frumos pentru ajutor.

herganiec

Re: fact non ue fara cod fiscal

#2 Mesaj de herganiec »

Trebuie să stabilești cine este efectiv prestatorul în relația fiscală:
Dacă firma cu cod EU este cea care emite factura (chiar dacă subcontractează în SUA), ea este prestatorul în fața ta.
Dacă factura este emisă direct de firma din SUA fără cod de TVA și fără nicio prezență fiscală în UE, atunci serviciul este neimpozabil la furnizor, dar impozabil în România prin taxare inversă.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

floreant

#3 Mesaj de floreant »

Se poate inregistra o factura fara cod fiscal?

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

Da se poate, dar ce inteleg
Este o achiziție de servicii de la un furnizor non-UE (SUA), ceea ce încadrează serviciul la achiziție de servicii extracomunitare.Nu contează dacă furnizorul are sau nu cod fiscal – important este cine este emitentul facturii și dacă el este cel care a prestat efectiv serviciul.
Dacă firma din UE doar intermediază, iar serviciul este prestat de firma din SUA, atunci factura trebuie tratată ca serviciu de la o firmă din afara UE.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

floreant

#5 Mesaj de floreant »

Daca introduc factura non ue fara cod fiscal nu pot valida D394. Daca selectez persoana impozabila din afara UE trebuie cod fiscal. Pot valida D394 daca selectez pers impozabila din afara ue dar sa elimin sagetica de la preluat si in acest caz factura nu este preluata in declaratie .
Cum sa procedez ?

herganiec

#6 Mesaj de herganiec »

Dacă e SUA → nu apare în D394, faci TVA prin taxare inversă

floreant

#7 Mesaj de floreant »

Achizitiile de servicii non-ue se inreg cu taxare inversa
-se inreg in D 300
-se inreg in D 394 in cartusul F
Problema este ca pe factura nu este trecut codul fiscal. Codul fiscal este obligatoriu ( confirma si anaf).
Multumesc frumos pentru ajutor

demianc

#8 Mesaj de demianc »

floreant scrie: Lun Iul 21, 2025 1:15 pm Buna ziua
Societatea din Romania este platitoare de tva si achizitioneaza servicii (editare video) non-ue. Pe factura primita nu este indicat un cod fiscal. Cum pot inregistra aceasta factura ?
Aceasta factura o achit catre o societate din USA care are cod EU si intermediaza relatia dintre firma prestatoare si firma din Romania.
Multumesc frumos pentru ajutor.
cum ati procedat astfel incat sa se valideze 394?

herganiec

#9 Mesaj de herganiec »

codul fiscal este obligatoriu în D394. Dacă furnizorul non-UE nu îl menționează pe factură, trebuie solicitat. În lipsă absolută, se folosește codul generic conform instrucțiunilor ANAF, dar cu justificare. (Dacă furnizorul nu are un cod fiscal (ex: firmă din SUA neînregistrată în scopuri de TVA), în practică se înscrie un cod generic (de regulă „9999999999”) conform instrucțiunilor D394, cu mențiunea că firma nu are cod fiscal.)

Scrie răspuns