D406- neplatorior de TVA doar cod special de TVA Intracomunitar
D406- neplatorior de TVA doar cod special de TVA Intracomunitar
Buna ziua, stiam ca nu se depune d406 pt CUI de TVA Intracomunitar. Astazi am citit un comunicat ANAF:
"Se vor depune doua declaratii dupa cum urmeaza:
- Pentru codul special de TVA RO xxxxx, se va depune D406, pentru perioadele în care ia naștere exigibilitatea taxei și pentru care exista obligativitatea depunerii formularului 301, Decont special de taxă pe valoare adaugată.
Secțiunile, subsecțiunile si elementele obligatorii a fi declarate se regăsesc în ultima schemă xls publicată pe site-ul ANAF al proiectului SAF T.
- Pentru CUI-ul principal al societatii (neînregistrat în scopuri de TVA) transmit Declaraţia informativă D406 trimestrial."
Cum procedam in acest caz?
"Se vor depune doua declaratii dupa cum urmeaza:
- Pentru codul special de TVA RO xxxxx, se va depune D406, pentru perioadele în care ia naștere exigibilitatea taxei și pentru care exista obligativitatea depunerii formularului 301, Decont special de taxă pe valoare adaugată.
Secțiunile, subsecțiunile si elementele obligatorii a fi declarate se regăsesc în ultima schemă xls publicată pe site-ul ANAF al proiectului SAF T.
- Pentru CUI-ul principal al societatii (neînregistrat în scopuri de TVA) transmit Declaraţia informativă D406 trimestrial."
Cum procedam in acest caz?
Re: D406- neplatorior de TVA doar cod special de TVA Intracomunitar
Unde ai vazut imbecilitatea asta? Nu cred ca e comunicat Anaf. Nici aia nu-s chiar asa de prosti...
1. Pentru codul special de TVA RO xxxxx Acesta este un cod atribuit entităților care nu sunt înregistrate în scopuri normale de TVA, dar au anumite obligații fiscale (de exemplu, achiziții intracomunitare).
Se va depune Declarația D406, adică fișierul SAF-T. Aceasta se depune numai pentru perioadele în care apare exigibilitatea TVA-ului, adică atunci când apare obligația de plată a TVA pentru acele tranzacții.
Exigența se corelează cu depunerea formularului 301 — "Decont special de TVA". Trebuie declarate numai anumite secțiuni din fișierul SAF-T, cele relevante pentru tranzacțiile respective. Ghidul pentru ce trebuie declarat se regăsește în ultima schemă .xls de pe site-ul ANAF. Nu se depune D406 lunar sau trimestrial în mod automat, ci doar când există obligații de TVA prin codul special. Este o raportare punctuală.
2. Pentru CUI-ul principal (fără TVA) se face referire la situația în care firma NU este înregistrată în scopuri de TVA (nu are cod de TVA activ).
Se va transmite Declarația D406 în mod regulat, trimestrial. Deși firma nu are obligații de TVA, ea tot trebuie să transmită fișierul SAF-T deoarece are activitate economică (vânzări, achiziții etc.).
Pentru CUI-ul principal (neînregistrat în scop de TVA), D406 se transmite periodic, indiferent dacă există sau nu TVA de plată.
Cele două tipuri de raportare pot coexista pentru aceeași entitate, dacă aceasta are atât cod special TVA, cât și CUI principal activ. În acel caz, se vor transmite două fișiere D406 distincte, cu date și secțiuni diferite.
Se va depune Declarația D406, adică fișierul SAF-T. Aceasta se depune numai pentru perioadele în care apare exigibilitatea TVA-ului, adică atunci când apare obligația de plată a TVA pentru acele tranzacții.
Exigența se corelează cu depunerea formularului 301 — "Decont special de TVA". Trebuie declarate numai anumite secțiuni din fișierul SAF-T, cele relevante pentru tranzacțiile respective. Ghidul pentru ce trebuie declarat se regăsește în ultima schemă .xls de pe site-ul ANAF. Nu se depune D406 lunar sau trimestrial în mod automat, ci doar când există obligații de TVA prin codul special. Este o raportare punctuală.
2. Pentru CUI-ul principal (fără TVA) se face referire la situația în care firma NU este înregistrată în scopuri de TVA (nu are cod de TVA activ).
Se va transmite Declarația D406 în mod regulat, trimestrial. Deși firma nu are obligații de TVA, ea tot trebuie să transmită fișierul SAF-T deoarece are activitate economică (vânzări, achiziții etc.).
Pentru CUI-ul principal (neînregistrat în scop de TVA), D406 se transmite periodic, indiferent dacă există sau nu TVA de plată.
Cele două tipuri de raportare pot coexista pentru aceeași entitate, dacă aceasta are atât cod special TVA, cât și CUI principal activ. În acel caz, se vor transmite două fișiere D406 distincte, cu date și secțiuni diferite.
Și sursa acestui text este...?
Sintetizat si comprimat AI din
https://infotva.manager.ro/articole/formulare-si-declaratii/d406-in-2025-cum-se-inregistreaza-in-d406-serviciile-intracomunitare-24027.html
si
https://www.fiscalitatea.ro/d301-ce-persoane-au-obligatia-de-a-depune-decontul-special-de-tva-22812/
https://infotva.manager.ro/articole/formulare-si-declaratii/d406-in-2025-cum-se-inregistreaza-in-d406-serviciile-intracomunitare-24027.html
si
https://www.fiscalitatea.ro/d301-ce-persoane-au-obligatia-de-a-depune-decontul-special-de-tva-22812/
Așa deci, acum a ajuns și AI-ul să facă recomandări fiscale. Eu tot nu cred că se depune 406 pe cod fiscal special de TVA.
https://infotva.manager.ro/articole/infotva/saf-t-firmele-cu-cod-tva-intracomunitar-depun-d406-24184.html
Ai-ul nu recomanda... cauta si gaseste ce zic "expertii"
Ai-ul nu recomanda... cauta si gaseste ce zic "expertii"
Am depus d406 tip declaratie - lunar in lunile in care am operatiuni intracomunitare si declaratii d301 pentru a putea fi corelate la ANAF. Astept recipise sa vedem ce raspuns primesc.
Poate era mai bine sa pun tip "Declaratie nerezidenti lunara"...
Poate era mai bine sa pun tip "Declaratie nerezidenti lunara"...
Ceea ce compilează AI este o tâmpenie. Există o opinie venită dinspre direcția de digitalizare a ANAF că s-ar depune. Dar e o opinie nesusținută de legislație. Este suficient să citiți ce scrie codul de procedură fiscală și ce scrie în OPANAF 1783/2021. Mai exact să identificați acolo care sunt categoriile de contribuabili ce au obligația de a depune SAFT. Nu există nicăieri acolo codul special pentru AIC ca fiind contribuabil de sine stătător. Raportarea se efectuează de către contribuabil care este firma în sine nu codul special de AIC.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Nu CUI-ul de pe care raportam e problema, depunem pe cui-ul mama, intrebarea este ce tip de declaratie depunem in luna in care avem exigibilitate de taxa si d301? Clar ca tot pe CUI mama depunem d406. Dar depunem declaratie lunara? sau Declaratie nerezidenti lunara... pentru ca vor sa cuprinda doar tranzactiile legate de TVA....
Tocmai că problema este codul special. Interpretarea este că "pentru codul special se depune separat". Adică fix cum ar fi doi contribuabili. Pentru un contribuabil se depune un singur fel de declarație pentru că acesta nu poate fi încadrat în două categorii simultan.
Putem crea o firma pe codul de tva vies, operam doar intrarile cu pricina si generam d 406? Merita incercat?
Adică vreți să faceți ceva ce chiar nu este reglementat? Să munciți în plus? Da, puteți încerca, de ce nu.
In cazul meu era vorba de o factura pe luna..
Nu e prima data cand ne scarpinam invers din cauza ANAF.
Nu e prima data cand ne scarpinam invers din cauza ANAF.
Buna ziua ,
Sunt si eu in aceiasi situatie cu o firma neplatitoare tva : am depus SAFT /30.07 ,am selectat la SAFT trimestrial .
Ulterior pe 31.07 ,am depus pt achizitie intracomunitara la iunie ,pe cod special tva ,am depus iar SAF /iunie ,am marcat nerezidenti lunar.
Azi ,primesc raspuns pt Saft /30.07 : Validari globale ,mai este o declaratie in prelucrare... Dar a 2a oara cand am depus , a fost doar pt iunie2025.
Cum ma sfatuiti sa procedez ?
Va multumesc
Sunt si eu in aceiasi situatie cu o firma neplatitoare tva : am depus SAFT /30.07 ,am selectat la SAFT trimestrial .
Ulterior pe 31.07 ,am depus pt achizitie intracomunitara la iunie ,pe cod special tva ,am depus iar SAF /iunie ,am marcat nerezidenti lunar.
Azi ,primesc raspuns pt Saft /30.07 : Validari globale ,mai este o declaratie in prelucrare... Dar a 2a oara cand am depus , a fost doar pt iunie2025.
Cum ma sfatuiti sa procedez ?
Va multumesc