chirie angajat

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
steriel

chirie angajat

#1 Mesaj de steriel »

Buna ziua, dragilor! Am si eu o situatie si nu stiu cum trebuie procedat. Chiria lunara pe care o plateste societatea pentru un angajat are o valoare mai mare, deductibila fiind doar 20% din valoarea unui salariu minim brut pe tara iar diferenta se considera venit salarial si se impoziteaza. Cum pot inregistra eu in Saga lucrul acesta? Multumesc frumos!

paturcai

Re: chirie angajat

#2 Mesaj de paturcai »

Să presupunem următoarele date: (un exemplu mai vechi dar "de actualitate")
• Salariul minim brut pe țară: 3.700 RON (folosim o valoare ipotetică)
• Plafon neimpozabil: 20% * 3.700 RON = 740 RON
• Chiria lunară plătită de firmă: 1.500 RON
• Avantaj impozabil: 1.500 RON (total) - 740 RON (neimpozabil) = 760 RON (avantaj în natură în SAGA la TICHETE)
• 6123 "Cheltuieli cu chirii" = 401 "Furnizori" 1.500 RON
• 641 "Cheltuieli cu salariile personalului" = 6123 "Cheltuieli cu chirii" 760 RON
• Efectul notei:
o Contul 6123 (cheltuieli cu chiria) rămâne cu soldul de 740 RON (exact plafonul neimpozabil).
o Contul 641 (cheltuieli salariale) se încarcă cu 760 RON, sumă care va fi adăugată pe statul de plată al angajatului.
o CAS (25% * 760): 190 RON
o CASS (10% * 760): 76 RON
o Baza impozabilă: 760 - 190 - 76 = 494 RON
o Impozit pe venit (10%): 49,4 RON
o Notă contabilă: Aceste rețineri se înregistrează cumulat cu restul salariului, prin debitarea contului 421 "Personal - salarii datorate".
2. Taxe Angajator (cost suplimentar pentru firmă):
o CAM (2,25% * 760): 17,1 RON
o Notă contabilă:
o 646 "Cheltuieli privind contribuția asiguratorie pentru muncă" = 436 "Contribuția asiguratorie pentru muncă" 17,1 RON
• CAM suplimentar: 17,1 RON (înregistrată în 646)
• Total cost: 1.517,1 RON
În Declarația 112:
1. Suma neimpozabilă (740 RON) se va raporta în Anexa 1.2, la Rândul 8 "Venituri neimpozabile", la Rândul 8.8.4 "Contravaloarea chiriei... în limita plafonului".
2. Suma impozabilă (760 RON) va fi inclusă în venitul brut (Rândul 3) și în bazele de calcul pentru contribuții, exact ca un salariu.
Această abordare asigură tratamentul fiscal corect și transparența totală față de autorități.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

meira

#3 Mesaj de meira »

Sunt in situatia de mai sus cu chirie peste plafonul deductibil. Daca o trec la Tichete, Avantaje in natura o duce corect in 112 dar nu calculeaza taxele salariale pe stat. Am trecut la cazare suma care se incadreaza in plafonul de 20% si la Avantaje in natura restul chiriei. D112 completata corect dar pe stat nu se calculeaza contributiile. Un sfat?

romanicp275

#4 Mesaj de romanicp275 »

Buna, aceeasi situatia o am si eu. Cum se inregistreaza corect acest avantaj, in asa fel incat se apara in D112 atat suma neimpozabila cat si cea impozabila?

mimulicid832

#5 Mesaj de mimulicid832 »

Buna ziua, stie cineva care este formula de calcul in spatele avantaje in natura si alte avantaje. Am trimis 3 emailuri la [email protected] si nu imi raspunde nimeni. Va multumesc,

Scrie răspuns