restituire cota eficienta energetica

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
negreac67

restituire cota eficienta energetica

#1 Mesaj de negreac67 »

Buna ziua,
Am primit factura de la Retele Electrice cu storno cota de eficienta energetica si nu stiu cum sa o inregistrez. La data la care s-a efectuat lucrarea am contat-o in 231, deoarece era o dezvoltare imobiliara . Intre timp s-au vandut apartamentele, deci ar trebui sa o fac venit, dar e in storno furnizor ,deci nu pot decat sa o inregistrez ca o cheltuiala in minus....Ma puteti ajuta cu niste pareri?
Multumesc !

paturcai

Re: restituire cota eficienta energetica

#2 Mesaj de paturcai »

Situatia 1:
Daca suma este semnificativa prin folosirea contului 1174 va trebui sa redepuneti D101 cu consecintele firesti: majorari, penalizari, etc.
Situatia 2:
Faceti nota contabila 401 = 7588 (dupa ce inregistrati -6588 = -401, factura de stornare)
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

negreac67

#3 Mesaj de negreac67 »

paturcai scrie: Lun Oct 27, 2025 5:44 pm Situatia 1:
Daca suma este semnificativa prin folosirea contului 1174 va trebui sa redepuneti D101 cu consecintele firesti: majorari, penalizari, etc.
Situatia 2:
Faceti nota contabila 401 = 7588 (dupa ce inregistrati -6588 = -401, factura de stornare)
Multumesc pentru raspuns. Ideea e ca nu poti depune pentru restituire decat dupa ce vinzi 80 % din apartamente, deci trece ceva timp...la data respectiva nu stiam ca voi depune pentru restituire cota .

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

Faptul că cererea de restituire a putut fi depusă abia după depășirea pragului de 80% vândut nu schimbă tratamentul contabil de acum. Practic, storno-ul primit acum reprezintă O reducere a costului de producție al bunurilor deja vândute.
401 = 7588 (Alte venituri din exploatare)
Dacă factura este cu TVA:
401 = 4426
401 = 7588
De ce nu o înregistrăm „ca o cheltuială în minus”?
Pentru că: Cheltuiala aparține unui exercițiu anterior, perioadele închise nu se mai modifică, standardele contabile prevăd că ajustările în minus ale costurilor deja recunoscute devin venituri.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

Scrie răspuns