Buna ziua,
Pentru gestiunea MARFA (cantitativ-valoric), fac NIR-uri cand primesc marfa pentru a pune Pretul de Vanzare.
Verificand NIR-ul, am vazut ca Adaos-ul este diferenta dintre PV cu tot cu TVA si pretul de achizitie fara TVA.
De exemplu:
Am achizitionat un produs la 100 lei + TVA = 121 lei
Vreau sa il vand la 242 lei cu tot cu TVA (200 lei + TVA)
Pe coloana Adaos imi apare 242 - 100 = 142 lei
Totusi, Adaosul este de 100 lei si TVA-ul este 42 lei.
Este corect sa intre la Adaos si TVA-ul (atat cel achitat la furnizor cat si cel adaugat de mine, pe care trebuie sa il platesc la STAT)?
Sau am eu vre-o bifa pusa gresit pe undeva?
Calcul gresit adaos comercial?
Re: Calcul gresit adaos comercial?
Nu stie nimeni de ce se calculeaza asa?
- balazse246
Eu nu inteleg un lucru esential, daca ai o evidenta cantitativ-valorica, de ce sa mai lucrezi cu evidenta la pret de vanzare (ce rost are, cu ce te ajuta)?
pai trebuie sa fac un NIR cu pret de vanzare pe care sa il tin in magazin pentru un eventual control.
nu asa se face?
nu asa se face?
- balazse246
Unde scrie ca trebuie sa ai o receptie la pret de vanzare, daca ai o evidenta cantitativ-valorica?
si produsele la vand dupa ureche? azi dau un pix cu 3 lei si un marker cu 5, iar maine dau pixul cu 5 si markerul cu 3. in total tot 8 lei ies.
nu mai inteleg nimic.
eu stiam ca faci NIR si ala este pretul. daca vrei sa cresti nu poti, daca vrei sa scazi trebuie sa faci proces verbal de scadere de pret...
cel putin asa era acum ani de zile in urma.
s-au schimbat regulile?
nu mai inteleg nimic.
eu stiam ca faci NIR si ala este pretul. daca vrei sa cresti nu poti, daca vrei sa scazi trebuie sa faci proces verbal de scadere de pret...
cel putin asa era acum ani de zile in urma.
s-au schimbat regulile?
Exemplul tău în logica SAGA:
PA = 100 lei (fără TVA)
PV = 242 lei (cu TVA)
ADAOS calculat de SAGA = 242 – 100 = 142 lei
Dar în realitatea fiscală:
Adaos comercial real = PV fără TVA – PA = 200 – 100 = 100 lei
TVA colectată la vânzare = 42 lei
SAGA nu îți arată „adaosul comercial real”, ci „diferența comercială până la PV-CU-TVA”, conform metodei comerciale. Așa este proiectat programul, nu ai o bifă greșită.
Pentru gestiunea MARFĂ, SAGA folosește metoda comercială, la care:
prețul de achiziție este luat fără TVA
prețul de vânzare este luat cu TVA
adaosul = PV cu TVA – PA fără TVA
Aceasta este formula folosită de SAGA pentru că în contabilitatea comerțului:
marfa intră în 371 la preț de achiziție fără TVA
diferența până la prețul de vânzare „cu TVA” este tratată ca ADAOS COMERCIAL (venit nerealizat încă)
De aceea adaosul include și TVA-ul colectat la vânzare, nu doar beneficiul tău comercial.
Ce vezi în NIR este corect, nu ai bifă greșită.Adaosul din SAGA include TVA-ul colectat, deoarece așa cere metoda comercială.Adaosul tău real rămâne 100 lei, dar pentru scopuri contabile SAGA folosește diferența până la PV-CU-TVA = 142 lei.
PA = 100 lei (fără TVA)
PV = 242 lei (cu TVA)
ADAOS calculat de SAGA = 242 – 100 = 142 lei
Dar în realitatea fiscală:
Adaos comercial real = PV fără TVA – PA = 200 – 100 = 100 lei
TVA colectată la vânzare = 42 lei
SAGA nu îți arată „adaosul comercial real”, ci „diferența comercială până la PV-CU-TVA”, conform metodei comerciale. Așa este proiectat programul, nu ai o bifă greșită.
Pentru gestiunea MARFĂ, SAGA folosește metoda comercială, la care:
prețul de achiziție este luat fără TVA
prețul de vânzare este luat cu TVA
adaosul = PV cu TVA – PA fără TVA
Aceasta este formula folosită de SAGA pentru că în contabilitatea comerțului:
marfa intră în 371 la preț de achiziție fără TVA
diferența până la prețul de vânzare „cu TVA” este tratată ca ADAOS COMERCIAL (venit nerealizat încă)
De aceea adaosul include și TVA-ul colectat la vânzare, nu doar beneficiul tău comercial.
Ce vezi în NIR este corect, nu ai bifă greșită.Adaosul din SAGA include TVA-ul colectat, deoarece așa cere metoda comercială.Adaosul tău real rămâne 100 lei, dar pentru scopuri contabile SAGA folosește diferența până la PV-CU-TVA = 142 lei.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
- balazse246
Pentru milanm741
Nu le vinzi dupa ureche, ca la nivel de articol setezi pretul de vanzare, care trebuie sa fie identic cu cel de pe raft.
Nu are legatura NIR si pretul de vanzare, daca discutam despre o evidenta cantitativ-valorica.
PV il faci cand ai o evidenta global-valoric, unde iesi in magazin verifici cate produse ai la pret vechi si faci PV si unde mentionezi si noul pret si se ajusteaza contabilitatea.
Nu s-au schimbat regulile, doar ca nu se face asa cum stiai.
Nu le vinzi dupa ureche, ca la nivel de articol setezi pretul de vanzare, care trebuie sa fie identic cu cel de pe raft.
Nu are legatura NIR si pretul de vanzare, daca discutam despre o evidenta cantitativ-valorica.
PV il faci cand ai o evidenta global-valoric, unde iesi in magazin verifici cate produse ai la pret vechi si faci PV si unde mentionezi si noul pret si se ajusteaza contabilitatea.
Nu s-au schimbat regulile, doar ca nu se face asa cum stiai.