eroare D112

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
calina82

eroare D112

#1 Mesaj de calina82 »

La un salariat incetat in cursul lunii noiembrie (incadrat cu salariul de 4050 lei, norma intreaga) primesc urmatoarea eroare

E: asigurat (1) [idAsig = 1] sectiune asiguratA (1)
eroare regula: S9c2.1: pentru contractele cu venit (A_13= 2438, A_11=2438 ) < 3750 raportat la NZL (
3750) trebuie sa selectati 1- exceptat sau 2 - neexceptat

Stiti cumva daca e de la ANAF problema? Am programul actualizat la ultima versiune.
Am mai avut cazuri de incetari in timpul lunii si nu am avut aceasta eroare, programul trecea automat O - nu este cazul
Multumesc!

gheorghei642

Re: eroare D112

#2 Mesaj de gheorghei642 »

Eroarea S9c2.1 din Declarația 112 indică faptul că, pentru contractele de muncă unde venitul realizat (A_13 și A_11) este sub nivelul salariului minim brut pe țară (NZL - Nivel de Referință Legal), trebuie să specificați explicit dacă angajatul este exceptat sau neexceptat de la plata contribuțiilor sociale la nivelul salariului minim.
Această eroare apare de obicei în cazul contractelor cu normă parțială (part-time) sau în cazul în care angajatul a avut zile de absență (concediu medical, suspendare etc.), iar venitul net din luna respectivă scade sub pragul minim lunar de 3750 RON (valoarea NZL menționată de dumneavoastră).
Soluție
Pentru a remedia eroarea, trebuie să accesați fișa salariatului în software-ul dumneavoastră de salarizare și să bifați/selectați opțiunea corectă:
Selectați "1 - exceptat":
Dacă angajatul se încadrează în excepțiile prevăzute de lege (de exemplu, este elev/student, pensionar, are mai multe contracte de muncă prin care cumulează cel puțin salariul minim, este ucenic, etc.). În acest caz, nu se datorează contribuții suplimentare la nivelul salariului minim.
Selectați "2 - neexceptat":
Dacă angajatul are un singur contract cu normă parțială și nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile legale. În această situație, va trebui să plătiți contribuțiile sociale (CAS și CASS) la nivelul salariului minim brut pe țară (3750 RON în exemplul dumneavoastră), chiar dacă venitul real obținut este mai mic.
După ce ați făcut selecția corectă, revalidați declarația 112 în programul informatic. Eroarea ar trebui să dispară, permițând generarea unui fișier XML valid pentru depunere la ANAF

Scrie răspuns