Factura storno servicii pentru o luna anterioara inchisa si transmisa in SAF-T

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
rusur323

Factura storno servicii pentru o luna anterioara inchisa si transmisa in SAF-T

#1 Mesaj de rusur323 »

Buna ziua,

In luna iulie 2025 am inchiriat niste utilaje si am inregistrat cheltuiala pe 612. Facturile furnizorului au fost achitate la momentul respectiv in totalitate. Avand in vedere ca utilajele au fost folosite in constructii pt un activ cu ciclu lung de fabricatie (constructie casa), am inregistrat la productie pe nedefinit valoarea respeciva (5000 lei fara TVA) in costul de productie al casei.

Acum in noiembrie am primit o factura cu minus si furnizorul a transferat suma in contul nostru bancar.

Va rog daca ma puteti ajuta cu raspuns la 2 intrebari.
1. In aceasta luna daca inregistrez factura cu minus voi avea pe 612 un rulaj de -1000 lei provenit din stornare si un rulaj de +700 lei dar de la alt furnizor, deci un sold negativ la final de luna de -300 lei
Pot sa inchid luna cu sold negativ pe cont de cheltuiala ? Nu prea am gasit pe forum un tratament in aceasta situatie …
2. La productie voi inregistrat tot pe nedefinit valoarea cu minus de -1000 lei provenita din stornare ?

Multumesc anticipat.

RRusu.

herganiec

Re: Factura storno servicii pentru o luna anterioara inchisa si transmisa in SAF-T

#2 Mesaj de herganiec »

1.Da, este normal. Stornările pot duce la sold creditor temporar. Pe parcursul anului soldurile intermediare pot fi pozitive sau negative. Nu există restricție contabilă.
2.Da, ajustați costul producției cu –1000 lei. Ați capitalizat inițial costurile utilajelor ca parte din producția de imobilizări (activ cu ciclu lung), probabil în contul 331 / 332 / 345 sau un cont analitic de „Producție în curs – nedefinit”. Stornarea facturii modifică costul real al producției, deci trebuie ajustat și costul capitalizat.
Obs. Conturile de cheltuieli (clasa 6) sunt conturi de activ cu funcție de debit, dar nu sunt obligatoriu fără sold. În mod obișnuit se soldează la sfârșit de perioadă prin contul 121, dar în timpul lunii pot apărea solduri atipice, inclusiv sold creditor, dacă există stornări de cheltuieli, corecții de facturi, reduceri comerciale primite ulterior.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

rusur323

Re: Factura storno servicii pentru o luna anterioara inchisa si transmisa in SAF-T

#3 Mesaj de rusur323 »

Super,

multumesc foarte mult pt raspuns, si legat oarecum de acest subiect dar nu pt servicii, ci pentru produse: avem gestiune cantitativ - valorica, aprovizionam materiale de constructii si le dam in consum, spre exemplu o caramida.

Totusi in contextul unei comunicari gresite dam in consum caramida inchidem luna, depunem saft-t si etc
In mod real caramida este inca in depozit.

Vine dupa 3 luni (dar tot in anul curent) factura storno, dar noi o avem doar fizic iar scriptic avem stoc = 0

Cum facem corectia in acest caz, deoarece Saga gestiune ne va spune ca nu are stoc din care sa scada ? ... iar 1174 putem sa folosim doar daca discutam despre erori din anii trecuti.

Multumesc mult.

RRusu.

Scrie răspuns