Lichidare firma cu rezerve doar pe hartie
-
damaschinc
Lichidare firma cu rezerve doar pe hartie
Buna ziua. Am preluat acum 10 ani o firma cu rezerve (legale, reevaluare) etc, mari, dar doar pe hartie. Daca iau in calcul s-o lichidez, intrucat nimic nu mai merge, ce probleme pot apare?Nu am si nu avea avea nicioa datorie. Multumesc.
-
damaschinc
Re: Lichidare firma cu rezerve doar pe hartie
Mulumesc de raspuns. Da, rezervele sunt pasive. Nu sunt contabil, primele conturi. Mai am ceva active, 2 imobile.
Nu rezervele sunt problema. Ele sunt doar poziții în capitaluri proprii, nu bani.
La lichidare, contează doar:
Ce valoare contabilă au cele 2 imobile
Ce faceți cu ele (le vindeți sau le luați pe persoană fizică)
Dacă le vindeți:
Plătiți impozit pe profit pe diferența dintre prețul de vânzare și valoarea contabilă.
Apoi distribuiți ce rămâne → asociatul plătește 10% impozit pe venitul din lichidare.
Dacă le luați direct pe persoană fizică:
Se consideră venit din lichidare → 10% impozit la asociat.
La lichidare, contează doar:
Ce valoare contabilă au cele 2 imobile
Ce faceți cu ele (le vindeți sau le luați pe persoană fizică)
Dacă le vindeți:
Plătiți impozit pe profit pe diferența dintre prețul de vânzare și valoarea contabilă.
Apoi distribuiți ce rămâne → asociatul plătește 10% impozit pe venitul din lichidare.
Dacă le luați direct pe persoană fizică:
Se consideră venit din lichidare → 10% impozit la asociat.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
-
damaschinc
Da? Deci, nu am de platit impozit si nu se considera la lichidare "venit" rezervele? Deci, voi plati impozit doar pe veniturile realizate efectiv din vanzare/distribuire nu si pe "rezerve"?? Am luat firma in 2017 cu o contabilitate varza. S-a "rostogolit", contabilul spunandu-mi "nu-i nicio problema cat timp firma functioneaza". Dar cand...nu? Nu am nicio datorie niciunde, ba dimpotriva am de primit. Sunt jurist, cunosc legislatia si fac tot ce pot sa n-o incalc. Tocmai ca o stiu sunt si cam fricos. La fiscala... tabula rasa. Pot face un audit cu un expert contabil sa o aduca la "real"? Exista aceasta posibilitate? Nu mi-i teama decat la lichidare, despre care stim ca-i o aventura cu multe surprize. Nu am de gand si poate nici nu va fi, insa sunt interesat pentru linistea mea. Multumesc mult. Toata stima!