declaratia unica II

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
petrescum244

declaratia unica II

#1 Mesaj de petrescum244 »

Buna seara!
Am preluat un II cu activ.comert! Evidenta global-valorica!
La declaratia unica 212, treceti sumele din RIP, total venituri/total cheltuieli (01.01.2025-31.12.2025)?
Eu am fost sfatuita de un expert contabil ca e bn.sa fac un centralizator separat, in care sa mi totalizez chelt., tinand cont de descarcarea de gestiune la marfuri, ptr.ca in RIP intra toata chelt.cu marfa achizitionata, nu si vanduta.Deci cheltuielile vor fi mai mici.
As vrea daca se poate sa-mi spuneti, voi cum procedati???
Multumesc frumos ptr.un raspuns!!!

balazse246

Re: declaratia unica II

#2 Mesaj de balazse246 »

Nu treci simplu doar sumele din RJIP, deoarece, acolo iti pot aparea si alte sume care nu sunt cheltuieli deductibile sau venituri impozabile, de exemplu plata pentru o imobilizare, incasare in banca din contul tau personal, plata catre contul tau personal, etc.
Daca citesti cele postate din link-ul de mai jos vei vedea o discutie despre cutuma in ceea ce priveste stocurile can ai evidenta contabila in partia simpla.
https://www.sagasoft.ro//forum/viewtopic.php?f=14&t=61366

stanescue731

#3 Mesaj de stanescue731 »

Amk mai auzit de experti din astia,care mai mult te incurca,in loc sa te descurce!La II si PFA,cheltuiala este la data din chitanta si incasarea la data raportului z fiscal,sau banca,depinde de situatie.Sau ca ii pune pe angajatii din magazine sa faca inventar al marfurilor la pretul de achizitie.....,nu la pretul de vanzare!De ce sa nu ne simplificam,,cand putem sa ne impiedicam,,si mai mult.Programul Saga este facut asa de bine,ca lucrurile sa fie simple nu complicate.Ex.:alegeti la intrari poz.01 si avem cheltuiala deduct.integral,sau 06,chelt.nedeductibila,sau pt.bonuri de combustibil n50 si avem chelt.50%deductibila,depinde de situatie.

petrescum244

#4 Mesaj de petrescum244 »

Buna seara!!
Va multumesc pentru amabilitatea de a mi raspunde, deci sa inteleg ca fiecare face cum crede de cuviinta!! Am citit link-ul pus de Balazse(pareri pro si contra)
In sfarsit, nu stiu care cale voi alege, credeam ca e mult mai la obiect aceasta abordare!
Doamna expert cont.mi a zis ca ea asa face si asa este corect(cu descarcare de gestiune).
Seara frumoasa!!!

balazse246

#5 Mesaj de balazse246 »

Si doamna expert contabil pe baza a ce face ceea ce face?
Scuze, acum o sa postez o parere pur personala, dar majoritatea contabililor inteleg putin mai greu partida simpla, avand in vedere ca sunt obisnuiti cu partida dubla, si de multe ori doresc sa introduca in regulile la partida simpla si reguli care exista doar la partida dubla.
Partea asta cu stocul ii la fel ca si registrul de casa la partida simpla.

stanescue731

#6 Mesaj de stanescue731 »

Frumos,dl.Balazse244!

tarang850

#7 Mesaj de tarang850 »

Daca o persoana fizica, cu venituri pe PFA sub plafonul de 6 salarii minime, s-a asigurat anul trecut la sanatate prin optiune si a si achitat suma de 2430 lei (care avea termen de plata luna mai 2026) cum trebuie sa completeze formularul D212 de anul acesta astfel incat sa nu se dubleze aceasta obligatie? Nu exista nici o rubrica in formular care sa se refere la aceasta situatie, iar obligatia se stabileste implicit, dupa completarea veniturilor si cheltuielilor, fara sa se tina cont ca a fost deja declarata si achitata. Daca formularul nu prevede aceasta situatie, exista vreo alta solutie sau procedura pentru a nu plati de doua ori aceeasi obligatie? Multumesc!

tarang850

#8 Mesaj de tarang850 »

Si mai am o neclaritate. Daca se plateste acest CASS stabilit prin D212, care se refera la cheltuielile si veniturile din 2025, ce perioada acopera asigurarea respectiva? 2026? Mai exact, daca persoana se duce la doctor in iulie 2026, apare ca fiind asigurata? Multumesc pentru eventualele raspunsuri

stanescue731

#9 Mesaj de stanescue731 »

Buna ziua!Deoarece anul trecut a.ti optat sa platiti CASS ca sa aveti asigurare,anul acesta,dupa ce introduceti venituri si cheltuiel in du,la CASS bifati punctul 4 si formularul inteligent va calculeaza doar impozit de plata.Daca nu va descurcati sunati la Anaf call center si va ajuta ei,avand calculatorul deschis ,la fel si declaratia.Pt.2026,nu trebuie sa mai alegeti optiune CASS,deoarece sunteti asigurat prin lege,avand in vedere ca a.ti platit pt.2025.Succes!

tarang850

#10 Mesaj de tarang850 »

Multumesc frumos pentru raspuns!

Scrie răspuns