7581 venituri despagubiri - cifra de afaceri micro

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
pomparaus

7581 venituri despagubiri - cifra de afaceri micro

#1 Mesaj de pomparaus »

Hristos a Inviat!
Eu stiam ca veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asig/reasig pt.pagube produse bunurilor de natura stocurilor sau activelor corporale proprii sunt neimpozabile si nici nu intra la calculul plafonului cifrei de afaceri, dar am o prietena care zice ca nu mai e valabila de cand cu ultimile modificari aduse, adica aceste venituri din despagubiri raman neimpozabile, dar ca ele intra in componenta cifrei de afaceri de 100.000 euro.
Problema mea este ca eu am in primul trim.asemenea venituri cu a caror valoare depasesc limita plafonului de 100.000 euro la 31.03.2026 si ar trebui sa trec la impozit pe profit cu 01.01.2026.
Tot caut si citesc si nu gasesc nicaieri aceasta informatie.
Voi stiti ceva?!
Multumesc mult!

herganiec

Re: 7581 venituri despagubiri - cifra de afaceri micro

#2 Mesaj de herganiec »

Excluderea despăgubirilor (Art. 53, alin. 1, lit. g)
Textul legii este destul de clar și nu a fost modificat în sensul indicat de prietena ta în ultimele reforme fiscale majore:
În baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor nu se includ:
[...]
g) veniturile din despăgubiri, de la societățile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
Concluzie: Deoarece aceste venituri sunt excluse prin lege din baza impozabilă, ele nu sunt luate în calcul nici la verificarea depășirii plafonului de 100.000 euro. Dacă o sumă nu este impozabilă conform regulilor specifice titlului de microîntreprinderi, ea nu "numără" la atingerea limitei.
....
mai verifică următoarele detalii tehnice:
Despăgubirea trebuie să fie pentru stocuri sau active corporale proprii (ex: o mașină a firmei, un utilaj, marfă distrusă). Dacă e o despăgubire pentru "pierderi de profit" (business interruption), aceea este impozabilă și intră în plafon.
Asigură-te că ai procesul verbal de daună și documentul de la asigurător care specifică clar ce bun a fost despăgubit.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

pomparaus

#3 Mesaj de pomparaus »

Da e masina firmei, firma e de tansport si masina a fost accidentata si reparata, chiar la detalii facturi emise de furnizori scrie dauna dosar nr....asiguratorul...
Problema este ca am sunat si la Anaf azi si am gasit o desteapta (probabil era prietena cu prietena mea) care mi-a zis ca da, cu ultimile modificari aceste venituri intra in calculul cifrei de afaceri micro, am intrebat-o sa imi zica unde scrie si care sunt acele ultime modificari si mi-a zis ca prin coraborarea art.47 cu art.53...niste bajbaieli....citea despre firme legate....despre transferuri de active....despre faptul ca sa nu confund baza impozabila micro cu plafonul micro....
Multumesc mult @herganiec, si eu stiam ca nu intra in plafon...dar cum apar peste noapte tot felul de schimari la modificari, am zis sa intreb, sa nu fac vreo nefacuta, pt.ca eu depasesc plafonul daca as tine cont de valoarea din 7581 despagubiri/pagube auto.

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

Alte noutăți nu sunt.. sau nu am aflat .. dar poate pe viitor asta e acum.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

pomparaus

#5 Mesaj de pomparaus »

Multumesc!

Scrie răspuns