cazare fara documente justificative

Mesaj
Autor
iancus888
Mesaje: 11
Membru din: Mar Feb 12, 2008 12:00 am

cazare fara documente justificative

#1 Mesaj de iancus888 »

Potrivit Ordinului 60/2015 care modifica Hotararea Guvernului nr. 1.860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, cu privire la cuantumul sumei ce reprezinta compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat in delegare si care nu se cazeaza in structuri de cazare potrivit legii, este de 45 de lei.
Salariatul aflat in delegatie intr-o localitate se cazeaza la rude, familii care nu au personalitate juridica sau pur si simplu doarme in masina, sau nu a primit documente de le hotel. Cuantumul acestei sume de 45 lei poate reprezenta o cheltuiala deductibile pentru o firma privata ? fara a intra in baza de calcul a impozitului pe venit si nici a contributiilor sociale obligatorii? Multumesc ptr. amabilitate!

paturcai
Mesaje: 8076
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: cazare fara documente justificative

#2 Mesaj de paturcai »

Legea spune ca DACA SE DEPASESTE DE 2,5 ori suma pentru cazare acea parte intra in baza la care se calculeaza cheltuielile privind contributiile salariale.
Este multumitor daca cel care a facut o astfel de plimbare sa dea o declaratie pe propria raspundere pentru perioada in care a stat, eventual sa aiba Ordinul de deplasare confirmat la locurile (firmele) la care s-a deplasat. Este de ajuns o declaratie pe propria raspundere? Da! Aceasta declaratie pe propria raspundere devine document justificativ cu aprobarea conducatorului unitatii si are un numar de inregistrare.
Sa nu uitam ca autoritatile fiscale pot retrata o cheltuiala (daca li se pare ceva suspect) si (in cazul microintreprinderilor) o pot trata ca pe o ridicare de dividende. Depinde de contextul si suma despre care se face vorbire.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

iancus888
Mesaje: 11
Membru din: Mar Feb 12, 2008 12:00 am

Re: cazare fara documente justificative

#3 Mesaj de iancus888 »

postez acest rapuns primit din partea rentrop:
"OMFP nr. 60 din 2015 - pentru actualizarea cuantumului indemnizatiei zilnice de delegare si detasare, precum si a sumei ce reprezinta compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat in delegare in situatia in care acesta nu beneficiaza de cazare in structuri de primire turistica, prevazute in anexa la Hotararea Guvernului nr. 1.860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, reglementeaza drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului.
La art. 1 din aceasta hotarare este prevazut ca drepturile prevazute la alin. (1) al acestui articol se acorda personalului din autoritatile si institutiile publice, precum si din unitatile aflate in subordonarea, coordonarea sau sub autoritatea acestora. Prin urmare, prevederile din HG 1860/2016, inclusiv prevederile art. 28, nu se aplica persoanelor delegate de catre o persoana juridica privata.
Astfel, sumele acordate persoanei delegate fara documente justificative sunt asimilate veniturilor din salarii si supuse impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale obligatorii, indiferent daca este sau nu prevazuta in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Cheltuielile de cazare nu sunt raportate la nivelul celor prevazute pentru institutiile publice. Persoana delegata de o societate privata nu poate sa beneficieze de sume de bani pentru cazare sau transport fara documente justificative intrucat aceasta posibilitate este prevazuta de lege doar pentru institutiile si autoritatile publice.
In aceste conditii, potrivit art. 25 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal”."

paturcai
Mesaje: 8076
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: cazare fara documente justificative

#4 Mesaj de paturcai »

Exact asta scriam că declarația pe propria răspundere, aprobată și înregistrată, devine document justificativ.
Legea permite ca 75% din cuantumul cazării fără documente să se poată deconta.
Există o lege similară pentru entitățile private?! Dacă: DA, nu am știut.
Dacă dvs. doriți să considerați cazarea fără document justificativ că fiind venituri salariale este treabă dvs Ca și contabil trebuie să găsiți ceea ce este mai avantajos pentru firma pentru care lucrați.
Există și varianta ca acele cheltuieli să le considerați dividende sau restituire de împrumut creditor (dacă există).
Faptul că vă duceți direct la includerea acelor cheltuieli în venituri asimilate salariilor...mă pune pe gânduri. Dacă era firma dvs. ați fi procedat la fel?
Un avocat știe că clientul său este vinovat dar se folosește de toate chițibușurile pentru a-l scoate basma curată.
Zic și eu.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

russ348
Mesaje: 3
Membru din: Lun Feb 29, 2016 11:16 am

Re: cazare fara documente justificative

#5 Mesaj de russ348 »

In situatia unui PFA (deci fara calitataea de salariat), pe baza ordinului de deplasare (si daca e nevoie si a declaratiei pe proprie raspundere) se poate deconta ca si cheltuiala deductibila diurna si noaptea fara cazare ?
Din cate am citit nu m-am lamurit foarte mult. In OMFP 60/2015 se specifica la articolul 1 alineatul 2
Cuantumul sumei ce reprezintă compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat în delegare prevăzut la art. 28 din anexa la
Hotărârea Guvernului nr. 1.860/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu se cazează în condiţiile art. 26 din Hotărârea Guvernului nr. 1.860/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează la 45 de lei.
Si la articolul 28 din HG 1860/2006 se specifica
Articolul 28
În situaţia în care personalul aflat în delegare nu se cazează în condiţiile prevăzute la art. 26, cheltuielile de cazare se compensează prin plata, pentru fiecare noapte, a sumei de 30 lei.
Pentru 2023 ar fi diurna 50 lei/zi si noapte fara cazare 45 lei/noapte, adica 95 lei/zi?
Pentru 2024 ar fi diurna 57.5 lei/zi si noapte fara cazare 45 lei/noapte, adica 102.5 lei/zi?

russ348
Mesaje: 3
Membru din: Lun Feb 29, 2016 11:16 am

Re: cazare fara documente justificative

#6 Mesaj de russ348 »

Nu s-a mai "lovit" nimeni de dilema asta?

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8224
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: cazare fara documente justificative

#7 Mesaj de herganiec »

Diurna este o sumă de bani care poate fi acordată angajaților care își desfășoară activitatea profesională în afara sediului companiei, pentru o anumită perioadă de timp. Numită și indemnizație de delegare sau deplasare, aceasta acoperă costurile de deplasare ale beneficiarului.

Pe durata activității profesionale a unui angajat din compania ta, pot apărea momente când trebuie să îi soliciți prezența într-o altă localitate decât cea în care lucrează de obicei. Înainte ca expertiza și cunoștintele acestuia să fie folosite într-o delegație, este util să-l informezi în legătură cu costurile care îi sunt acoperite.
Nivelul maxim deductibil pentru diurna în anul 2023 se împarte astfel:

Suma maxim deductibilă 2023 pentru diurna internă este de 50 de lei pe zi;
Suma maxim deductibilă pentru diurna externă este de 2.5 x nivelul pentru instituțiile publice. Diurna externă maxim deductibilă este stabilită pentru fiecare țară în parte;
De asemenea, alături de diurna acordată pe zi, există un plafon maxim/lună în valoare de trei salarii de bază, corespunzătoare locului de muncă al angajaților care primesc diurna. Acest plafon se aplică atât pentru diurnele interne, cât și pentru cele externe.
Diurna se decontează în baza unui ordin de deplasare sau a unui decont de cheltuieli, prin care se demonstrează efectuarea deplasării în interes de serviciu și durata ei. Între localitatea în care angajatul muncește și locul în care se efectuează deplasarea trebuie să fie o distanță de minimum 5 km, iar durata deplasării să fie de cel puțin 12 ore.

Plafonul deductibil în țară pentru diurna este de 50 lei pe zi, iar diferența este considerată venit de natură salarială. Astfel, dacă se depășește această sumă, vor fi plătite contribuții sociale și impozit pe salarii. În ceea ce privește beneficiarii de diurna din cadrul unei companii, aceștia pot fi salariații sau administratorul firmei.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

russ348
Mesaje: 3
Membru din: Lun Feb 29, 2016 11:16 am

Re: cazare fara documente justificative

#8 Mesaj de russ348 »

Corect, dar conform Codului Fiscal, Art. 68, al. 4, lit. h:
(4) Condițiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente, pentru a putea fi deduse, în funcție de natura acestora, sunt:
h) să fie efectuate pe perioada deplasării contribuabilului care își desfășoară activitatea individual și/sau într-o formă de asociere, în țară și în străinătate, în scopul desfășurării activității, reprezentând cheltuieli de cazare și transport, altele decât cele prevăzute la alin. (7) lit. k);
Deci și la formele de organizare individiale se poate deduce diurna, dar partea cu noapte fara cazare nu imi este clara.

ganeam951
Mesaje: 481
Membru din: Mie Aug 15, 2007 12:00 am

Re: cazare fara documente justificative

#9 Mesaj de ganeam951 »

pt herganiec o mica atentionare:
ORDIN Nr. 1235/2023 din 28 martie 2023
pentru actualizarea cuantumului indemnizaţiei de delegare/detaşare şi a
cuantumului alocaţiei de cazare prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr.
714/2018 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor
publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul
deplasării în interesul serviciului
Având în vedere prevederile art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în interesul serviciului, în temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările
ulterioare, ministrul finanţelor emite următorul ordin:
ART. 1
Începând cu data de 1 aprilie 2023:
a) cuantumul indemnizaţiei de delegare prevăzute la art. 1 alin. (1) şi alin. (2) lit. a) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în interesul serviciului se majorează la 23 lei;
b) cuantumul alocaţiei de cazare prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. b) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 714/2018 se majorează la 265 lei;
c) cuantumul indemnizaţiei de detaşare prevăzute la art. 4 alin. (1) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 714/2018 se majorează la 23 lei.
ART. 2
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul finanţelor,
Adrian Câciu
Bucureşti, 28 martie 2023.
Nr. 1.235.

Scrie răspuns