Se pot deduce cheltuieli cu calatorii tip vacanta?

Mesaj
Autor
topuzarum
Mesaje: 45
Membru din: Lun Dec 26, 2022 4:01 pm

Se pot deduce cheltuieli cu calatorii tip vacanta?

#1 Mesaj de topuzarum »

Buna seara,

Am un SRL in care sunt administrator alaturi de prietena mea, unde desfasuram activitate de marketing online, respectiv facem recenzii de produse, le postam pe site-uri si primim un comision din vanzari.
Produsele, unele, le luam si le testam direct pe firma, si aici mi-e destul de clar ca se pot deduce, fiind necesare pentru desfasurarea activitatii.

Recent ne-am gandit sa infiintam si un website care sa promoveze locatii romanesti, din care am produce in cele din urma anumite comisioane promovand locatii de cazare sau destinatii turistice.
Intrebarea mea la dvs. este daca se pot deduce de la bun inceput pe firma cheltuielile cu aceste calatorii, respectiv combustibil, cazare si eventual bilete de acces in anumite zone.
Incercam cumva sa beneficiem si de vacanta :lol: dar sa producem si continut pentru a genera venit. Insa nu as vrea probleme cu cei de la ANAF, ca deh...

Avatar utilizator
chirigiui509
Mesaje: 166
Membru din: Mar Iun 06, 2017 11:16 pm
Localitate: Petrosani
Contact:

Re: Se pot deduce cheltuieli cu calatorii tip vacanta?

#2 Mesaj de chirigiui509 »

Din perspectivă doctrinară, sunt considerate ca fiind deductibile acele categorii de cheltuieli care prin specificul lor concură la realizarea obiectului de activitate. Acesta este principiul de la care pornim însă legislația în materie cuprinde o serie de excepții care (în România) prevalează regulii generale (a se vedea prevederile art.25 Cod fiscal https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_2023.htm#A25). Ar fi important pentru dumneavoastră să parcurgeți și prevederile art.13 la 15 din Codul de procedură fiscală https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/cod_procedura/Cod_Procedura_Fiscala_2023.htm#__RefHeading__3179_1651101228 ...veți înțelege că temerea este justificată.

Să le luăm pe rând:
1. Achiziția de produse în vederea testării lor
Din economia celor două texte de lege (OMFP 1802/2014 respectiv Legea 227/2015 privind Codul fiscal) constatăm că voința legiuitorului a fost de a reglementa exclusiv activitatea "pentru bunurile transmise în vederea testării sau verificării conformității" nu și pe cea de achiziție. Pe cale de consecință (în opinia mea) în lipsa unei proceduri de "revânzare a produselor resigilate" (potrivit căreia după testare și verificare, produsele ar trebui să fie revândute) întruniți toate premisele pentru ca operațiunea să fie reîncadrată la primul control fiscal (a se vedea prevederile din Titlul I, Capitolul III din Codul de procedură fiscală).
În situația produselor primite în vederea testării se aplică prevederile pct.441 ș.u. din OMFP 1802/2014, coroborat cu art.281, art.319 [alin.(16)] și art.320 Cod fiscal.

2. Decontarea cheltuielilor de deplasare
O parte a răspunsului rezultă din prevederile art.25 alin.(1) Cod fiscal (vezi aici https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_2023.htm#A25), dar, așa cum am subliniat și anterior, numai o parte.
Ab initio, pe perioada deplasării (delegării) "în interesul firmei" puteți beneficia de diurna legală, de beneficiul deducerii cheltuielilor de cazare și de transport, de decontarea altor cheltuieli pendinte de specificul "cercetării de piață" problema este cum veți documenta/justifica activitatea efectivă și cheltuielile acesteia. Cu privire la posibilitatea de reîncadrare a operațiunii (în cazul unui control fiscal), vă recomand să parcurgeți prevederile art.76 Cod fiscal https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_2023.htm#A76 și să aveți în vedere că inclusiv cu privire la procedurile și politicile contabile există (în transparență legislativă) un proiect de lege care majorează semnificativ amenda/penalitatea pentru inexistența acestora.
Cu privire la decontarea vacanțelor există prevederi exprese în legislația actuală (deși, în scurtă vreme și ele vor fi modificate, motiv pentru care nu dezvolt acest subiect).
Sumarizând, cu privire la determinarea pragului de semnificație al cheltuielilor de "deplasare, cazare, cercetare de piață, studiu de produs, analize de marketing, etc." vă recomand (din prudență) să solicitați opinie fiscală.

3. Facilități fiscale
În funcție de veniturile pe care le înregistrați ca persoană fizică din relația cu firma, raportat la specificul activității care (în cazul dumneavoastră) ar putea fi asimilată cercetării de marketing, merită analizate prevederile Ordinului comun Nr.2326/2855/2017 (în corespondență cu prevederile art.60, pct.3 Cod fiscal) ...cu moderație și chibzuință.
-------------------------

Subiectul propus și obiectul de activitate al firmei dumneavoastră reclamă o anumită fascinație (izvorâtă cel mai probabil din plăcerea ludică a novatorilor) și mă gândesc acum că în anii '70, cu privire la segmentarea pieței, Philip Kotler scria numai o singură pagină iar astăzi, pe acest subiect, s-au dezvoltat lucrări ample, studii doctorale, etc.
Vă doresc succes în ceea ce v-ați propus să faceți (chiar dacă nu va fi ușor va fi frumos și provocator) și mi-ar face plăcere să citesc (aici pe forum sau pe pagina dumneavoastră) recenzii și analize de produs, studii de piață, rapoarte de marketing și ce altceva veți mai face.

topuzarum
Mesaje: 45
Membru din: Lun Dec 26, 2022 4:01 pm

Re: Se pot deduce cheltuieli cu calatorii tip vacanta?

#3 Mesaj de topuzarum »

Multumesc pentru raspunsul detaliat.

Legat de achizitia de produse pentru testare, site-urile sunt de tip afiliere, respectiv odata ce cititorul intra si citeste, da click pe un produs si il cumpara, primim procent din vanzare, veniturile firmei vin in mare parte de acolo.
Pentru a face articolele cat mai credibile uneori achizitionam din produse sa le testam, in general daca avem un "top produse de ingrijire" il luam pe cel de pe primul loc si vedem daca merita primul loc, nu le luam toate pentru ca nu ne permitem si nici n-ar fi profitabil. Nu putem cere gratis ca nu ne-ar da nimeni, dar testarea duce la realizarea obiectului de activitate.
De revanzare produse resigilate, nu ne ocupam cu comert, din punctul meu de vedere n-ar fi nici prea corect, odata ce eu realizez venituri impozabile prin achizitia produselor respective nu vad de ce nu le pot deduce. Totodata, achizitionam si produse de ingrijire care, dupa folosire nu mai pot fi revandute.

Din art.13 si 15 inteleg faptul ca organul de control face dupa cum s-a trezit dimineata, daca s-a trezit nervos poate sa considere ca nu se respecta codul fiscal si sa te amendeze.

Iar la articolul 25, as spune ca se incadreaza la "c) cheltuielile pentru marketing, studiul pieței, promovarea pe piețele existente sau noi, participarea la târguri și expoziții, la misiuni de afaceri, editarea de materiale informative proprii;" dar si la pct. a ".

Am sa parcurg toate legile pe care mi le-ati oferit aici si sa incerc sa ma lamuresc.
Iar legat de cheltuielile de deplasare, tocmai de asta am intrebat, ca am citit acele exceptii si nu stiu cum s-ar incadra si ce parere ar avea organul fiscal de cheltuieli, mai ales ca inca avem foarte multi functionari care sunt in urma cu tehnologia, si daca le zici de promovare online, cel mai probabil se face ca nu intelege ce-i aia.

Multumesc inca odata, o duminica frumoasa!

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24188
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: Se pot deduce cheltuieli cu calatorii tip vacanta?

#4 Mesaj de balazse »

Si de ce nu faci o adresa catre ANAF, in caz de control de poti folosii de acel document.

topuzarum
Mesaje: 45
Membru din: Lun Dec 26, 2022 4:01 pm

Re: Se pot deduce cheltuieli cu calatorii tip vacanta?

#5 Mesaj de topuzarum »

Am intrebat la ANAF referitor la produsele pentru testare, raspunsul primit e acesta:

Potrivit prevederilor art.25 alin.(1) din Legea nr 227/2015, privind Codul fiscal, cu
modificările și completările ulterioare,“pentru determinarea rezultatului fiscal sunt
considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării
activității economice,(...) ”
Document care conține date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679
Page 1/3
Totodată, potrivit pct.13. (1) lit.a) și c) din H.G. nr.1/2016 pentru aprobarea
normele metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu
modificările și completările ulterioare,În aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din
Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate în scopul desfășurării activității economice,
fără a se limita la acestea, următoarele:
a) cheltuielile de reclamă și publicitate efectuate în scopul popularizării firmei, produselor
sau serviciilor, precum și costurile asociate producerii materialelor necesare pentru
difuzarea mesajelor publicitare. Se includ în categoria cheltuielilor de reclamă și
publicitate și bunurile care se acordă în cadrul unor campanii publicitare ca mostre,
pentru încercarea produselor și demonstrații la punctele de vânzare, precum și alte bunuri
și servicii acordate cu scopul stimulării vânzărilor;
c) cheltuielile pentru marketing, studiul pieței, promovarea pe piețele existente sau noi,
participarea la târguri și expoziții, la misiuni de afaceri, editarea de materiale informative
proprii;”
Menționăm că promovarea produselor/serviciilor trebuie să fie efectuate potrivit
practicilor comerciale prevăzute în OG 99/2000, republicată, privind comercializarea
produselor și serviciilor de piață.
De asemenea, apreciem că activitatea desfasurată trebuie analizată într-un context
mai larg, luând în considerare toate aspectele relevante din punct de vedere fiscal
ținand cont de documentele justificative deținute în baza contractelor încheiate.
Prin urmare, având în vedere prevederile legale prezentate, apreciem că sumele
aferente achizitionarii unor produse pentru testare în vederea efectuarii unor
prezentari sau recenzii pentru promovarea produselor unor societati, pentru care
primiți comisioane, pot fi considerate cheltuieli deductibile în măsura în care sunt
efectuate în scopul desfășurarii activității economice, aceste cheltuieli trebuie să aibă
la bază documente justificative din care să rezulte că acestea au ca scop prestarea
serviciilor de marketing.


De aici se intelege ca da, se pot deduce, iar ca si documente justificative cred ca e suficient contractul dintre mine si firma de afiliere cat si platile primite ca si comision din vanzari.

Avatar utilizator
chirigiui509
Mesaje: 166
Membru din: Mar Iun 06, 2017 11:16 pm
Localitate: Petrosani
Contact:

Re: Se pot deduce cheltuieli cu calatorii tip vacanta?

#6 Mesaj de chirigiui509 »

Citiți cu atenție mesajul pe care l-ați primit și "armonizați" răspunsul, contextului în care vă aflați. Expresia "documente justificative din care să rezulte că acestea au ca scop prestarea serviciilor de marketing" este fie generoasă prin aria de cuprindere fie lipsită de concretețe.
În literatura de specialitate există un subiect de analiză denumit "exuberanța investitorului" (reprezentând o stare normală, firească, obligatorie chiar într-o anumită măsură). Poate că ar fi potrivit să reanalizați textul și (pentru a vă certifica înțelegerea lui) să mai cereți părerea cuiva.
Și eu cred că ceea ce doriți să faceți este abordabil dar consider că trebuie să vă luați toate măsurile pentru a nu lăsa nimic de reinterpretat. De altfel, recitind acum primul răspuns precum și precizările dumneavoastră, credința mea devine convingere.

Succes!

PS: O analiză critică ne relevă că în cadrul răspunsului s-a ales să se facă vorbire (inclusiv) despre eventualitatea în care acel ... "Document care conține date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679" (deși nu era cazul). Așa se colorează hârtia de turnesol (...).
----------------------------------

Din felul în care a decurs acest dialog am înțeles că aveți o aleasă educație, o cultură vastă și abilitatea de a utiliza cu ușurință termeni și concepte empirice. Toate aceste deprinderi sunt lăudabile și vă fac cinste iar în această notă, îmi permit să vă redau un scurt dialog de început de secol XIX, purtat de doi "mari titani" (a se interpreta ca licență :)):

Nicolae Iorga: „Ce poate să învețe un istoric de la un inginer?“
I.C. Brătianu: „Măsura, domnule profesor, măsura!“

Scrie răspuns