Ordonanta 9/2025 pentru medicii cu SRL

ionpaturca

Ordonanta 9/2025 pentru medicii cu SRL

#1 Mesaj de ionpaturca »

A fost publicata o ordonanta (pe numele ei 9/2025) prin care incepand cu 03.02.2025, face niste clarificari legate de SRL-urile care sunt inregistrate ca si cabinete medicale.
Intrucat circula pe retelele de socializare un mesaj de la Colegiul Medicilor Stomatologi Dambovita, imi permit sa dau o explicatie (care cred eu este cea corecta):
Conform normelor și legislației în vigoare, activitatea unui cabinet medical organizat ca SRL se desfășoară în principal la sediul/punctul de lucru autorizat.
1. Fiscalizarea veniturilor SRL-ului: Veniturile obținute de SRL din activitatea desfășurată la sediul sau punctul de lucru autorizat sunt fiscalizate în cadrul SRL-ului și sunt supuse impozitării conform reglementărilor fiscale aplicabile (impozit pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor și impozit pe dividende).
2. Prestarea serviciilor în afara sediului SRL-ului: Dacă un SRL trimite profesionistul (medicul) să presteze servicii medicale la un alt SRL sau CMI, aceste venituri pot fi interpretate ca fiind realizate de către profesionistul respectiv, care trebuie să fie înregistrat ca PFA pentru a desfășura legal aceste activități. În acest caz, veniturile obținute din astfel de prestații sunt fiscalizate în cadrul PFA-ului și nu în cadrul SRL-ului.
Ordonanta nu impiedica profesionistul (medicul) sa lucreze/colaboreze cu o alta forma de organizare (SRL, PFA, CMI, etc) ci ordonanta VREA o parte din banii realizati de medici.

Pentru a "zadarnici" orice posibilitate de a "deraia" (optimizare fiscala), ordonanta impune si "dovezile" ca acolo se desfasoara realizarea veniturilor: autorizatii de la toate autoritatile in domeniu, astfel incat sa se stie ca sigur veniturile se vor realiza la sediul/punctul de lucru.
Daca SRL-ul a fost facut numai pentru "optimizare" fiscala, atunci nu vor exista autorizatii si asa ANAF-ul va sti daca SRL-ul desfasoara sau nu activitate la sediu/punct de lucru.
Nici macar nu se mai deplaseaza pe teren. Ei stiu deja.

Scrie răspuns