modificare perioada fiscala TVA

pomparaus

modificare perioada fiscala TVA

#1 Mesaj de pomparaus »

Va rog suport in urmatoarea problema : unde in codul fiscal scrie ca CA pt.TVA e data de jurnalul de vanzari in an (decont)?!
Eu sunt o firma cu TVA la incasare care in anul 2024 a emis facturi cu baza de impozitare de 461.000 lei .
CA contabila este egala cu baza de impozitare TVA, as zice ca e egala cu CA pentru TVA, dar incasand facturi din 2023 in anul 2024 - TVA-ul aferent facturilor din 2023 devenind exigibil in anul 2024 in momentul incasarii-, in jurnalul de vanzari aferent an 2024 am baza impozitare 668.000 lei.
Nu am verificat jurnalul de TVA, Saga m-a avertizat ca trebuie sa modific perioada fiscala cu trecere la TVA trimestrial, dandu-mi estimat 461.000 lei, pe repede inainte am trimis 700 cu modificare perioada fiscala de la luna la trimestru.
Administratorul a fost sunat de Anaf ca nu trebuia modificata perioada fiscala ca CA pt.TVA nu e 461.000 lei ci 668.000>100.000 euro. Abia atunci am mers la jurnal si am vazut de unde e acea CA=668.000 lei
Unde scrie in Codul fiscal, norme, etc...., pt.ca logica mea imi spune ca CA pt.TVA este aferenta facturilor emise in anul 2024.
Astept raspunsurile/parerile voastre si va multumesc anticipat.
Silvia

herganiec

Re: modificare perioada fiscala TVA

#2 Mesaj de herganiec »

poate te ajută...
În art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, cifra de afaceri pentru TVA se calculează pe baza valorii totale a livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii efectuate în cursul unui an calendaristic, exclusiv TVA-ul aferent.
(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

pomparaus

#3 Mesaj de pomparaus »

Multumesc, dar nu ma ajuta in cazul meu.
Nu doresc doar citate din Codul fiscal, doresc si parerea voastra, am citit si eu ca la determinarea CA prevazute la art.322 alin.2 CF se are in vedere baza de impozitare inscrisa in randurile din decontul de taxa prevazut la art.323 din CF corespunzator......., dar nu face referire la entitatile cu TVA la incasare, ci la modul general.
Nu se tine seama de firmele cu TVA la incasare?!

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Tocmai că se ține seama de cele cu TVA la încasare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

pomparaus

#5 Mesaj de pomparaus »

Cristi, am vorbit azi la asistenta contribuabili si mi-a zis asa domnul cu care am vorit : "e o exprimare nefericita in norme sectiunea 6 cand se foloseste cuvantul cifra de afaceri pentru TVA si asta e motivul pentru care f.multi gresesc la schimbarea perioadei fiscale, dar da, valoarea se ia cea din baza de impozitare inscrisa in randurile din decontul de taxa" si ca logica ii spune ca normal ar fi ca CA pt.TVA sa fie aferenta facturilor emise in an., dar nu s-au facut sesizari, mai ales la firmele cu TVA la incasare unde se intampla acest lucru.
Stiu sigur ca tu ai mai postat asaceva, dar zapacita de mine, dupa cum am spus m-am grabit si am trimis 700, ei modificandu-mi vectorul fiscal, trecandu-ma la TVA trimestrial.
Daca verifica , nu au vazut ca nu ma incadrez dpdv CA TVA pentru modificare perioada? Nu trebuia sa ma notifice si sa nu valideze 700?
Asta e, va merge la ghiseu administratorul cu inca un 700/010 cu trecere la perioada lunara si se corecteaza eroarea.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Baza de impozitare din decont este cea care se ia în considerare la stabilirea perioadei fiscale la TVA. Și-n program în pagina de închidere lună - decembrie D392/700 e acea sumă luată în calcul din ce știu eu.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

pomparaus

#7 Mesaj de pomparaus »

Clar sunt vinovata, pt.ca m-am grabit si am luat de buna atentionarea data de saga la inchidere (scrisul cu rosu, unde mi-a dat CA pt.TVA egala cu CA contabila), nu m-am uitat in 392/700 unde e scrisa acea valoare din decont : graba strica treaba. Multumesc mult Cristi si pe langa faptul ca nu voi mai uita, voi invata si eu la randu-mi pe altii.
Am corectat eroarea azi, refacand 010 si depusa la ghiseu.

Scrie răspuns