inregistrare distribuire dividend
Re: inregistrare distribuire dividend
1. Tip n - nu apar nicăieri. Se folosesc pentru operațiuni ce nu au ce căuta defel în jurnale de TVA de aceea și în SAFT sunt cu 000.
2. Trimiteți o salvare la SAGA și indicați nedumerirea.
3. Nu este obligatoriu.
2. Trimiteți o salvare la SAGA și indicați nedumerirea.
3. Nu este obligatoriu.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Buna ziua
Am urmatoarea situatie : am un credit in euro prin care s-a achizitionat un mijloc fix .
In aceasta situatie , ca si documente am decat contractul de credit , unde se stipuleaza perioada de finantare si valoarea ratelor lunare ( principal + dobanda ) .
Plata se face dint-un cont de Euro .
Pentru inregistrarea ratelor lunare in euro si reevaluarea automata a creditului foloseam: "Intrari Valuta "- > Tip "n - Operatiuni neimpozabile " iar ca furnizor definisem un 462.IFN iar in ecranul detalii inregistram valorile in Euro pentru principal si dobanda .
Acum , cu SAF-T -ul , imi vede IFN-ul in Masterfile - > Furnizori si in Source Documents - > plati plata 462.IFN- 5124 si ca detaliu de plata , cea ce introduc prin Intrari valuta
Nu stiu daca este corect sa operez asa din punct de vedere al SAF-T ului , sau mai bine ar fi sa operez prin banca valuta si apoi in articole contabile sa intervin manual pe notele de banca , sa trec moneda Euro si cursul astfel incat in "Calcul diferente de curs "sa preia valoarea in euro a creditului ramas si sa il reevalueze
Multumesc anticipat pentru suport si ajutor !
Am urmatoarea situatie : am un credit in euro prin care s-a achizitionat un mijloc fix .
In aceasta situatie , ca si documente am decat contractul de credit , unde se stipuleaza perioada de finantare si valoarea ratelor lunare ( principal + dobanda ) .
Plata se face dint-un cont de Euro .
Pentru inregistrarea ratelor lunare in euro si reevaluarea automata a creditului foloseam: "Intrari Valuta "- > Tip "n - Operatiuni neimpozabile " iar ca furnizor definisem un 462.IFN iar in ecranul detalii inregistram valorile in Euro pentru principal si dobanda .
Acum , cu SAF-T -ul , imi vede IFN-ul in Masterfile - > Furnizori si in Source Documents - > plati plata 462.IFN- 5124 si ca detaliu de plata , cea ce introduc prin Intrari valuta
Nu stiu daca este corect sa operez asa din punct de vedere al SAF-T ului , sau mai bine ar fi sa operez prin banca valuta si apoi in articole contabile sa intervin manual pe notele de banca , sa trec moneda Euro si cursul astfel incat in "Calcul diferente de curs "sa preia valoarea in euro a creditului ramas si sa il reevalueze
Multumesc anticipat pentru suport si ajutor !
se face distribuire dividende cu toata suma dupa depunere bilant 1171=457 urmand ca atunci cand ridica dividende sa fac 457=446 prin articole contabile in lunile urmatoare, dec 100 se completeaza manual este o problema pentru dec 406?
Buna ziua! Eu am facut asa, dar cand am facut stornarea prin articole, la registrul jurnal la linia cu stornarea (1171 =457 -....) saga pune la tip taxa credit 604 si cod 604030. Este corect? Multumesc mult
Buna ziua, dragi colegi!
Am nevoie de ajutorul vostru!
Eu am inregistrat in SAGA, prin INTRARI, in decembrie 2024, distribuirea integrala a dividendelor, din ct. 1171.23, cf. H. AGA. O parte a fost platita. In ianuarie am achitat tot impozitul de 1760 lei. La 31.12.2024, aveam sold in 457, dividende nete neplatite.
1. In mai 2025, cand am platit inca o parte din dividendele nete neachitate, din INTRARI, SAF-T, trim. II, mi-a preluat coduri de taxe, baza impozabila si impozitul integral, desi acest impozit a fost achitat in ianuarie:
a) RJ: 457.01=5121.4 9200, baza-22000, 8%, imp-1760, tip taxa-604, cod taxa-604020 si
b) PLATI: 457.01=5121.4 9200, cod taxa-604020, tip taxa-604, baza-22000, 8%, tax_amount-1760
Este corect cum a fost preluat in SAF-T?
2. In iunie 2025, cand am platit direct din BANCA, suma ramasa, SAF-T nu mi-a preluat: cod taxa, tip taxa, nici baza impozabila si nici impozitul. Nici in RJ si nici la plati.
457.01=5121.4 11.000 lei, cod taxa-000000, tip taxa-000, baza 0, cota 0%, tax_amount 0
La trim II, SAF-T, a fost depusa, fara erori.
Cum este corect pentru SAF-T, cum a fost preluat la punctul 1 sau punctul 2?
Ce pot sa fac acum, la data de azi, ca sa fie bine?
Multumesc anticipat! Mai jos este poza.
https://prnt.sc/yoYW8fAXC_P3
Am nevoie de ajutorul vostru!
Eu am inregistrat in SAGA, prin INTRARI, in decembrie 2024, distribuirea integrala a dividendelor, din ct. 1171.23, cf. H. AGA. O parte a fost platita. In ianuarie am achitat tot impozitul de 1760 lei. La 31.12.2024, aveam sold in 457, dividende nete neplatite.
1. In mai 2025, cand am platit inca o parte din dividendele nete neachitate, din INTRARI, SAF-T, trim. II, mi-a preluat coduri de taxe, baza impozabila si impozitul integral, desi acest impozit a fost achitat in ianuarie:
a) RJ: 457.01=5121.4 9200, baza-22000, 8%, imp-1760, tip taxa-604, cod taxa-604020 si
b) PLATI: 457.01=5121.4 9200, cod taxa-604020, tip taxa-604, baza-22000, 8%, tax_amount-1760
Este corect cum a fost preluat in SAF-T?
2. In iunie 2025, cand am platit direct din BANCA, suma ramasa, SAF-T nu mi-a preluat: cod taxa, tip taxa, nici baza impozabila si nici impozitul. Nici in RJ si nici la plati.
457.01=5121.4 11.000 lei, cod taxa-000000, tip taxa-000, baza 0, cota 0%, tax_amount 0
La trim II, SAF-T, a fost depusa, fara erori.
Cum este corect pentru SAF-T, cum a fost preluat la punctul 1 sau punctul 2?
Ce pot sa fac acum, la data de azi, ca sa fie bine?
Multumesc anticipat! Mai jos este poza.
Buna ziua!
Dragi colegi, puteti sa ma ajutati? Dl. @pomparaus, dl. @tomac,... am nevoie de ajutorul vostru.
Nu stiu care varianta este preluata in D406, corect.
Trebuie sa depun din nou D406? Sau este corect cum a fost preluat?
Am atasat si o poza, poate va ajuta mai mult.
Multumesc!
Dragi colegi, puteti sa ma ajutati? Dl. @pomparaus, dl. @tomac,... am nevoie de ajutorul vostru.
Multumesc!
Buna ziuacsoriki scrie: ↑Joi Ian 29, 2026 12:31 pm Buna ziua!
Multumesc!
Conform Ghid SAF-T pagina 198 avem asa :
3. In cazul în care dividendele distribuite, potrivit legii, nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-a
aprobat distribuirea acestora iar impozitul pe dividende aferent se plăteşte, după caz, până la data de 25
ianuarie a anului următor, respectiv până la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat următor
anului în care s-a aprobat distribuirea dividendelor, raportarea se va face astfel:
La momentul la care impozitul pe dividende este datorat si platit, impozitul pe dividende retinut se
inregistreaza
Inregistrarea impozitului pe dividende datorat:
457x = 446x 10
Inregistrarea platii impozitului pe dividende:
446 x = 512x 10
Iar in raportarea SAF-T, sectiunea General Ledger Entries, se va transpune:
457x Debit amount 10 Tax type specific nomenclator WHT tax code specific nomenclator WHT tax
amount 0 sau Tax type 000 Tax code 000000 Tax amount 0
446x Credit amount 10 Tax type specific nomenclator WHT tax code specific nomenclator WHT tax
amount 0
446x Debit amount 10 Tax type specific nomenclator tax code 000000 tax amount 0, sau Tax type 000
Tax code 000000 Tax amount 0
512x Credit amount 10 Tax type 000 Tax code 000000 Tax amount 0
La momentul platii dividendelor in perioada urmatoare, acestea se inregistreaza
457x = 512x 190
Iar in raportarea SAF-T (sectiunea General Ledger Entries si sectiunea Source Documents, subsectunea
Payments), se va transpune:
457x Debit amount 190 - Taxtype 000 tax code 0000 Tax amount 0
512x Credit amount 190 - Taxtype 000 Tax code 000000 Tax amount 0
Alternativ, se poate declara Taxtype specific nomenclator WHT si tax code specific nomenclator WHT. In
acest caz, in sectiunea SourceDocuments, subsectiunea Payments, va trebui declarat si elementul
optional TaxpointDate unde se va include data la care impozitul pe dividende este inregsitrat, in perioada
precedenta.
In cazul D-voastra , pentru plata dividendelor din anul precedent ( dividende impozitate la 31.12 an precedent ) nu este obligatoriu sa apara Tax Code si taxtype sau tax amount
Este o chestiune de artificiu , operati prin intrari distribuirea dividendelor pentru preluare in D406 / D100 corespunzator , insa pentyru plata dividende in anul urmator , nu mergeti pe " intrare " si dati achitare de acolo , dati achitare din banca
Aceeasi problema am avut-o si eu , in intrari ramane intr-adevar acea intrare pe tip " N" ca si neplatita ....probabil din acest motiv ati dat si D-voastra plata la acea intrare si s-a dus pe coduri de taxa plata respectiva
Multumesc frumos, @dutue807!
Am vazut si postarea ta, in mai multe locuri, dar nu ai primit nici tu ajutor.
Fapta este consumata, D406 a fost depusa fara erori. Impozitul a fost achitat in ianuarie 2025. Eu sunt nelinistita, nu stiu daca trebuie sa depun din nou D406 pentru T2, T3 si T4, sau sa las asa cum a preluat SAGA.
Ca sa nu gresesc si in 2026, cu dividendele interimare repartizate in dec. 2025, dar, neplatite integral in 2025, inca sper sa ma ajuta si alti colegi...
Dl. @tomac sau dl. @pomparaus , as aprecia foarte mult, daca m-ati lumina un pic, daca m-ati ajuta.
Atasez si poza.
https://prnt.sc/yoYW8fAXC_P3
Multumesc anticipat!
O zi frumoasa si binecuvantata!
Am vazut si postarea ta, in mai multe locuri, dar nu ai primit nici tu ajutor.
Fapta este consumata, D406 a fost depusa fara erori. Impozitul a fost achitat in ianuarie 2025. Eu sunt nelinistita, nu stiu daca trebuie sa depun din nou D406 pentru T2, T3 si T4, sau sa las asa cum a preluat SAGA.
Ca sa nu gresesc si in 2026, cu dividendele interimare repartizate in dec. 2025, dar, neplatite integral in 2025, inca sper sa ma ajuta si alti colegi...
Dl. @tomac sau dl. @pomparaus , as aprecia foarte mult, daca m-ati lumina un pic, daca m-ati ajuta.
Atasez si poza.
Multumesc anticipat!
O zi frumoasa si binecuvantata!
Buna seara
Am mai facut niste verificari in legatura cu dividendele neplatite pana la sfarsit de an N si pentru care trebuie sa platim impozit pana la 25 IAn an N+1
Daca la 31.12.2025 , am inregistrat prin Intrari -> tip "n" , dividendele distribuite si neplatite pana la 31.12.2025 , in vederea inregistrarii impozitului si implicit preluarea in D100 si D205 iar in perioada urmatoarele ( Ianuarie - Februarie 2026 ) platim acele dividende dand achitare din ecranul intrari , intr-adevar in SAF-T Saga apare cu Tax Code si Taxtype insa , in plati apare " TaxpointDate" cu data de 31.12.2025 , adica sunt respectate cerintele SAF-T :
Alternativ, se poate declara Taxtype specific nomenclator WHT si tax code specific nomenclator WHT. In
acest caz, in sectiunea SourceDocuments, subsectiunea Payments, va trebui declarat si elementul
optional TaxpointDate unde se va include data la care impozitul pe dividende este inregsitrat, in perioada
precedenta.
Imi cer scuze pentru postarea anterioara unde spuneam ca trebuie facut artificiu. Nu trebuie nimic , Saga stie sa le puna Taxpointdate si in acest caz este respectata documentatia
Astfel mi*am raspuns la intrebarea dint-un alt post , in care intrebam cum fac sa inchid suma din " intrari -tip n"
Seara frumoasa !
Am mai facut niste verificari in legatura cu dividendele neplatite pana la sfarsit de an N si pentru care trebuie sa platim impozit pana la 25 IAn an N+1
Daca la 31.12.2025 , am inregistrat prin Intrari -> tip "n" , dividendele distribuite si neplatite pana la 31.12.2025 , in vederea inregistrarii impozitului si implicit preluarea in D100 si D205 iar in perioada urmatoarele ( Ianuarie - Februarie 2026 ) platim acele dividende dand achitare din ecranul intrari , intr-adevar in SAF-T Saga apare cu Tax Code si Taxtype insa , in plati apare " TaxpointDate" cu data de 31.12.2025 , adica sunt respectate cerintele SAF-T :
precedenta.
Imi cer scuze pentru postarea anterioara unde spuneam ca trebuie facut artificiu. Nu trebuie nimic , Saga stie sa le puna Taxpointdate si in acest caz este respectata documentatia
Astfel mi*am raspuns la intrebarea dint-un alt post , in care intrebam cum fac sa inchid suma din " intrari -tip n"
Seara frumoasa !
asigurare platita prin banca pe baza unui decont trebuie inreg.prin intrari?