Aş dori să vin cu câteva aspecte pe care să le luaţi în calcul în vederea îmbunătăţirii programului de contabilitate SAGA PS. Sunt utilizator Saga PS cu licenţă şi folosesc acest program începând cu 01.01.2025, doar pentru evidenţa mea contabilă având o întreprindere individuală. Am sesizat mai multe disfuncţionalităţi care cred că ar putea fi rezolvate pentru buna desfăşurare şi uşurarea în metoda de introducere în program.
Până acum am ţinut contabilitatea manual iar pentru NIR am folosit un program gratuit numit NIR v3.6 de la TC SOFT. Am decis să lucrez cu SAGA PS toată contabilitatea, sunt foarte mulţumit de program dar ar trebui mici ajustări pentru o mai bună eficientizare a timpului petrecut cu calculatorul.
1. - Aş dori la NIR după tipărire să apară în stânga pe documentul printat poziţia NR. CRT. care este foarte importantă în verificarea şi confruntarea facturii cu NIR, aşa putem vizualiza mai uşor poziţiile din facturi cu poziţiile din NIR SAGA.
2. - Când validez o factură în ecranul INTRĂRI şi doresc să o achit cu butonul PLATĂ, în caseta care se deschide dar numai în anumite situaţii nu se selectează nimic la plată adică ( Casa sau Banca ), iar dacă dai Enter pe butonul Accept nu apare nici un mesaj care să te atenţioneze că nu s-a selectat Casa, sau Banca ci plata se face fără să vezi acest aspect, iar în detalii plată apare ( Casa ) dar contul este altul în loc de 5311.00009 este 5311.0001, factura este achitată dar sumele nu se văd în Ecranul Casă, Bancă, Deconturi, nici în Jurnal de Încasări şi Plăţi, etc. Aţi putea introduce când se dă Accept în mini ecranul Plăţi să dea mesaj de eroare că nu s-a selectat CASA sau BANCA, sau să nu apară acel liber ( vezi captură ecran ataşată ).
3. - Când introduc date în program SAGA, eu folosesc DIACRITICE la introducere deoarece aşa văd eu corect să scriem ( produse NIR, etc ) , doar suntem români şi trebuie să scriem corect limba română. UN LUCRU FOARTE BUN, am văzut că PROGRAM SAGA PS, permite diacritice, ba chiar ştie să convertească în declaraţiile de la ANAF, D300, D394, etc, fără diacritice
Problema este alta şi deranjează enorm. Ca să folosim Diacritice, tastatura este în limba română, corect, iar în dreapta la tastatura numerică punctul ( . ) se transformă în virgulă ( , ) şi la introducere sume nu se tastează. Este obositor să scriu cu diacritice iar apoi cu ALT SHIFT să comut la limba engleză ca să am la tastatură punctul ( . ) pe care îl recunoaşte SAGA, iar apoi iar şi iar... Am căutat mai multe limbi să le instalez care să aibă diacritice şi punctul ( . ) pe tastatură fără să mai comut, dar fără succes.
AŞ AVEA O PROPUNERE PENTRU ACEST ASPECT. În programul NIR v3.6 de la TC SOFT, nu am avut această problemă ( ataşez captură ecran ), am lucrat cu diacritice, tastatura în limba română iar teoretic punctul ( . ) de la tastatura numerică este virgulă ( , ) dar programul NIR v3.6 ştie să pună punct adică convertește. Dacă un program aşa mic cum este NIR v3.6, poate acest lucru, aş dori să găsiţi şi la SAGA PS o soluţie în acest sens.
4. - Referitor la aspectul că SAGA ştie să memoreze şi să menţină ferestrele aşa cum le dimensionează fiecare utilizator de program, am întâmpinat de nenumărate ori ca acestea să se deformeze la iniţial şi trebuie muncesc din nou la toate ecranele fiecare în parte să le dimensionez aşa cum doresc. Mai sunt câteva ecrane ca de exemplu ,, Fişiere - Tipuri de Articole şi Servicii,, ,,Administrare - Utilizatori,, ,, Administrare - Configurarea societăţii ,, să nu rămână deloc dimensionate.
Am pus bifa din ecranul Administrare - Întreţinere BD - General , la ,,Cu salvarea dimensiunilor ecranelor şi a coloanelor din tabele.
VĂ MULŢUMESC MULT!
AŞ DORI SĂ REZOLVAŢI TOATE ACESTE ASPECTE.
CU STIMĂ PENTRU TOATĂ ECHIPA SAGA.