Va rog, un sfat : am o fact.din 2016 neincasate, ce sa fac cu ea ? are tva 24% ! fostul contabil trebuia sa o rezolve, dar mi-a ramas mie.
Sa o consider incasata ? clientul e disparut de ani buni ! sa o trec la pierderi ? cum o sa apara in D300 si in D394 ?
Incasare fact.cu 24% tva
Re: Incasare fact.cu 24% tva
Presupun că a fost înregistrată la venituri și TVA-ul colectat a fost declarat în D300 (decont de TVA) la momentul emiterii (adică în 2016). Deci: TVA-ul s-a plătit deja atunci către bugetul statului, chiar dacă factura nu s-a încasat.
dacă clientul e dispărut și au trecut peste 3 ani de la scadență (deci prescripția s-a împlinit), poți:scoate factura din evidența creanțelor, înregistrezi o cheltuială deductibilă, nu ajustezi TVA-ul colectat (pentru că în 2016 nu exista dreptul de ajustare pentru creanțe prescrise, decât în cazuri de faliment sau lichidare).
nu ai dreptul să ajustezi TVA-ul, deci TVA-ul rămâne pierdut (nu se recuperează). Așadar, faci doar scoaterea creanței din evidență pe 654.
Client dispărut, creanță prescrisă TVA-ul nu se ajustează
Nu apare în D300/D394
Scoți din evidență pe 654 = 4111 (cheltuială deductibilă)
dacă clientul e dispărut și au trecut peste 3 ani de la scadență (deci prescripția s-a împlinit), poți:scoate factura din evidența creanțelor, înregistrezi o cheltuială deductibilă, nu ajustezi TVA-ul colectat (pentru că în 2016 nu exista dreptul de ajustare pentru creanțe prescrise, decât în cazuri de faliment sau lichidare).
nu ai dreptul să ajustezi TVA-ul, deci TVA-ul rămâne pierdut (nu se recuperează). Așadar, faci doar scoaterea creanței din evidență pe 654.
Client dispărut, creanță prescrisă TVA-ul nu se ajustează
Nu apare în D300/D394
Scoți din evidență pe 654 = 4111 (cheltuială deductibilă)
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
- balazse246
Re: Incasare fact.cu 24% tva
Pentru gogoasaa
Si ce legatura are topicul cu sectiunea "SAGA B"?
Si ce legatura are topicul cu sectiunea "SAGA B"?