Buna ziua,
Nu reusesc sa inteleg cum se face descarcarea de gestiune la vanzarea cu amanuntul pentru o gestiune global-valorica in Saga PS.
In primul rand, nu pot seta gestiunea ca fiind global-valorica (nu exista optiunea aceasta la crearea unei gestiuni). In al doilea rand, in manualul programului explicatiile includ folosirea unor anumite conturi, ceea ce e valabil doar la Saga C.
Multumesc pentru orice ajutor!
Descarcare gestiune in Saga PS
Re: Descarcare gestiune in Saga PS
La contabilitatea in partida simpla nu exista descarcare de gestiune, acel K. E contabilitatea incasilor si platilor. Vinzi de 10 lei, platesti 7 pe marfa, ai 3 lei venit impozabil. Citeste Ordinul 170/2015.
Nu ma refeream neaparat la descarcarea cu K, ci la faptul ca trebuie tinuta o evidenta a marfurilor. La controale cere raportul de gestiune, de exemplu, si programul Saga PS vad ca il are in meniu. Nu stiu insa cum sa fac inregistrarile ca sa mi se genereze acest raport, in conditiile in care nu tin evidenta cantitativ-valorica.
Iar o problema noua pe care o aduce ordinul 170/2015 este ca "16. Elementele patrimoniale se evidenţiază în contabilitate la valoarea de intrare, respectiv la cost de achiziţie, de producţie sau la preţul pieţei, în baza documentelor justificative care atestă dobândirea acestora." Si aici intra si stocurile, conform punctului 10. Ori iesirile se inregistreaza la pret de vanzare. Cumva trebuie facuta o "descarcare" sau "iesire" din gestiune, nu? Ca sa avem evidenta valorica a stocurilor.
Iar o problema noua pe care o aduce ordinul 170/2015 este ca "16. Elementele patrimoniale se evidenţiază în contabilitate la valoarea de intrare, respectiv la cost de achiziţie, de producţie sau la preţul pieţei, în baza documentelor justificative care atestă dobândirea acestora." Si aici intra si stocurile, conform punctului 10. Ori iesirile se inregistreaza la pret de vanzare. Cumva trebuie facuta o "descarcare" sau "iesire" din gestiune, nu? Ca sa avem evidenta valorica a stocurilor.
La configurare societati bifeaza ”Evaluare marfuri la pret de vanzare cu tva” si completeaza stocul initial de marfa. Cand iti mai cere cineva raportul de gestiune, spune-i ca-l dai numai dupa ce-ti spune care e codul formularului si unde e reglementat.
Saga face acest raport pentru a multumi si incompetentii care vin in control, nu pentru ca trebuie.
Saga face acest raport pentru a multumi si incompetentii care vin in control, nu pentru ca trebuie.
De acord ! Dar daca inspectorul spune ca trebuie si contabilul ca nu...ghici pe cine crede patronul?
Pe de alta parte, mi se pare necesar (atat practic cat si legal) sa tin cumva o evidenta a marfurilor. Si nu stiu cum ma ajuta Saga la asta.
Nu stiu de ce nu este activa la mine bifa "evaluare marfuri la pret de vanzare cu TVA". Si nici la crearea de gestiuni, nu am alta optiune decat cantitativ-valorica.
Pe de alta parte, mi se pare necesar (atat practic cat si legal) sa tin cumva o evidenta a marfurilor. Si nu stiu cum ma ajuta Saga la asta.
Nu stiu de ce nu este activa la mine bifa "evaluare marfuri la pret de vanzare cu TVA". Si nici la crearea de gestiuni, nu am alta optiune decat cantitativ-valorica.
La PS nu exista optiunea de global valoric la crearea de gestiuni. Incearca se reinstalezi; ar trebui sa te lase sa pui bifa la evaluare marfuri.......
Daca patronul crede tot ce se spune, chiar fara acoperire legala, sa ia un sul de hartie igienica si sa tina acel ”Raport” la magazin. Practic, nu pierde decat cateva minute, o mina de pix si niste hartie.
Daca patronul crede tot ce se spune, chiar fara acoperire legala, sa ia un sul de hartie igienica si sa tina acel ”Raport” la magazin. Practic, nu pierde decat cateva minute, o mina de pix si niste hartie.
Pentru DanceA547
Ar fi optim ca atunci cand cei de la ANAF cer "raport de gestiune" sa vina si cu actul normativ in care se a fost apobat acel document (care nu exista), pana atunci pot sa il tot ceara ca nu au nici o baza.
Daca vrei ca in Saga PS sa tii evidenta global-valorica pentru marfa atunci mergi la "administrare" -> "configurare societati" -> "setari diverse" -> pui bifa la "dezactivarea ecranelor de stocuri pentru aceasta firma".
Daca ai mai multe gestiuni foloseste optiunea de "grupe".
Mai poti citii si cele de aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... 4&t=28564&
Ar fi optim ca atunci cand cei de la ANAF cer "raport de gestiune" sa vina si cu actul normativ in care se a fost apobat acel document (care nu exista), pana atunci pot sa il tot ceara ca nu au nici o baza.
Daca vrei ca in Saga PS sa tii evidenta global-valorica pentru marfa atunci mergi la "administrare" -> "configurare societati" -> "setari diverse" -> pui bifa la "dezactivarea ecranelor de stocuri pentru aceasta firma".
Daca ai mai multe gestiuni foloseste optiunea de "grupe".
Mai poti citii si cele de aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... 4&t=28564&
@dancea547
Patronul, dar și inspectorul nu trebuie să creadă contabilul. Dar trebuie să cunoască legislația.
Eu le-aș arăta Ordinul 170/2015 și aș întreba:
- unde scrie că trebuie raport de gestiune?
- unde e reglementat în România acel formular?
- unde scrie că în evidența contabilă în partidă simplă se stabilește adaosul la marfa vândută
Evaluarea elementelor patrimoniale la preț de intrare se face la inventarierea anuală.
Patronul, dar și inspectorul nu trebuie să creadă contabilul. Dar trebuie să cunoască legislația.
Eu le-aș arăta Ordinul 170/2015 și aș întreba:
- unde scrie că trebuie raport de gestiune?
- unde e reglementat în România acel formular?
- unde scrie că în evidența contabilă în partidă simplă se stabilește adaosul la marfa vândută
Evaluarea elementelor patrimoniale la preț de intrare se face la inventarierea anuală.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.