"Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente din mai multe surse depun câte o declarație pentru fiecare sursă şi categorie de venit." pct. a2 din instructiunile de completare a D220.
Notiunea de "sursă şi categorie de venit" face referire la pct. II.1 din Declaratia 220 unde sunt prevazute bife pentru cele şapte "categorii de venit", respectiv: comerciale, profesii, inchiriere, etc.
Mai multe coduri CAEN nu inseamna mai multe "surse" sau "categorii", decat in masura in care ele fac parte din mai multe categorii din cele 7 ce au prevazuta bife. De ex. activitatile de silvicutura si piscicultura sunt categorii/surse diferite si se depune 220 pentru fiecare dintre ele.
Toate astea au si o logica: fiecare categorie are prevederi specifice pentru stabilirea impozitului.
Este si logic, dar cum sa ceri logica acolo unde nu e nimic ...
registru jurnal de incasari si plati
Re: registru jurnal de incasari si plati
Marian Apetre
-
Multumesc foarte mult.
Cred ca am prins ideea: daca de ex. as fi traducator si as obtine venituri atat comerciale (in calitate de PFA, sa zicem), dar si ca profesie liberala (inregistrata direct la finante) atunci ar trebui sa depun doua declaratii 220 pentru ca desi este aceeasi activitate se include la doua categorii.
Iar daca am mai multe coduri caen, dar toate sunt desfasurate ca activitati comerciale (deci incluse in categoria „comerciale”) ar trebui depusa o singura declaratie 220 pentru toate.
Nenorocirea este ca eu inca nu am primit raspunsul cerut de la anaf, dar............am primit online a doua decizie pentru a doua declaratile depusa (respectiv pentru activitatea secundara de comert prin internet) si...........stupoare: la activitate desfasurata este trecuta tot activitatea principala, pentru care am depus deja 220-ul. A nu se uita ca odata cu a doua declaratie 220 am depus si o declaratie prin care am declarat ca incepand cu data de.... voi incepe si activitatea de comert prin internet (asa m-a sfatuit doamna de la ghiseu). Deci nu se putea crea confuzie.
Practic, in acest moment am doua declaratii 220 pentru aceeasi activitate. Voi merge iar la finante dar dupa ce ma calmez cateva zile, caci simt ca imi vine sa dau muuuuuuulte palme, desi nu sunt violenta din fire.
Incredibil cat timp pierd pe drumuri pentru o tampenie.
Cred ca am prins ideea: daca de ex. as fi traducator si as obtine venituri atat comerciale (in calitate de PFA, sa zicem), dar si ca profesie liberala (inregistrata direct la finante) atunci ar trebui sa depun doua declaratii 220 pentru ca desi este aceeasi activitate se include la doua categorii.
Iar daca am mai multe coduri caen, dar toate sunt desfasurate ca activitati comerciale (deci incluse in categoria „comerciale”) ar trebui depusa o singura declaratie 220 pentru toate.
Nenorocirea este ca eu inca nu am primit raspunsul cerut de la anaf, dar............am primit online a doua decizie pentru a doua declaratile depusa (respectiv pentru activitatea secundara de comert prin internet) si...........stupoare: la activitate desfasurata este trecuta tot activitatea principala, pentru care am depus deja 220-ul. A nu se uita ca odata cu a doua declaratie 220 am depus si o declaratie prin care am declarat ca incepand cu data de.... voi incepe si activitatea de comert prin internet (asa m-a sfatuit doamna de la ghiseu). Deci nu se putea crea confuzie.
Practic, in acest moment am doua declaratii 220 pentru aceeasi activitate. Voi merge iar la finante dar dupa ce ma calmez cateva zile, caci simt ca imi vine sa dau muuuuuuulte palme, desi nu sunt violenta din fire.
Incredibil cat timp pierd pe drumuri pentru o tampenie.
Din pacate asa si trebuie sa faci. Trebuie sa conduci cate un RJIP pentru fiecare activitate, daca sunt coduri CAEN diferite. Si trebuie defalcata cheltuiala aferenta fiecarei activitati, doar ca nu trebuie facuta farmacie. Trebuie sa depui o D220 si o D200, in care sa defalci rezultatele fiecarei activitati. In SAGA poti conduce contabilitatea intr-o singura "firma" dar trebuie sa te ajuti de grupe. Sau sa deschizi cate o "firma" noua pentru fiecare activitate. Daca conduci intr-o firma, trebuie sa stabilesti rezultatul prin calcule manuale.
Eugen Pintea
Fiscul nu poate emite decat o singura decizie de impunere pentru fiecare categorie de venit.zamarcarul scrie:..am primit online a doua decizie pentru a doua declaratile depusa.
Nu permite softul; Orice noua decizie anuleaza decizia precedenta.
Asa ca ... tare ma tem ca "doamnele" au cam incurcat borcanele ...
Marian Apetre
-
apetrem scrie:Fiscul nu poate emite decat o singura decizie de impunere pentru fiecare categorie de venit.zamarcarul scrie:..am primit online a doua decizie pentru a doua declaratile depusa.
Nu permite softul; Orice noua decizie anuleaza decizia precedenta.
Asa ca ... tare ma tem ca "doamnele" au cam incurcat borcanele ...
Am consultat 3 persoane de acolo si fiecare mi-a spus alta varianta.
Cat priveste defalcarea cheltuielilor pe cele doua activitati desfasurate (deocamdata, caci eu am dreptul la 8 in total) tot greu mi se pare, desi utilizez grupe foarte bine puse la punct de mine. Dar ce fac de exemplu cu cheltuilile de infiintare, sau telefon sau transport, doar nu o sa impart facturile in doua ca sa fie pentru fiecare caen cate o bucatica, la fel...telefonul este folosit pentru toate caen-urile. Stiu.......stiu: nu trebuie chiar la virgula tinut. Pai daca nu e asa de important, si nu trebuie la virgula, nu era mai bine sa nu fie deloc? Respectiv sa se considere amarata de declaratie 220 depusa initial pentru TOATE caen-urile. Asa e si logic, si firesc.
Nu mai am rabdare, voi merge luni acolo cu jalba in protap si sper sa rezolv ceva. Pare totul atat de simplu, dar am ajuns la concluzia ca ce e simplu e o capcana: cu siguranta in spatele cortinei exista o surpriza foarte neplacuta.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri si promit ca revin cu noutati. Cine stie cati sunt in situatia aceasta dar nu isi dau seama. Parca regret acum ca am depus a doua declaratie, trebuie sa fac pe naiva (la un eventual control), daca chiar ar s-ar fi luat cineva de mine pe tema asta. Mi-am complicat existenta pentru niste aberatii inutile.