BON DE CONSUM MATERIALE

Chestiuni specifice programului SAGA PS
lunicm452

BON DE CONSUM MATERIALE

#1 Mesaj de lunicm452 »

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am un II neplatitor de TVA, gestiune cantitativ-valorica si prestam servicii in domeniul instalatiilor sanitare. Asadar, am in stoc materiale pe care le folosesc la client-teava, coturi,centrala termica, radiatoare, etc. La sfarsitul lucrarii este corect sa facturez doar manopera (factura+bon fiscal) iar materialele sa le scot pe bon de consum semnat de client sau trebuie sa facturez si materialele?
Multumesc anticipat!

tomac

Re: BON DE CONSUM MATERIALE

#2 Mesaj de tomac »

Da, este corect să emiteți factură pe care să scrieți că e vorba de lucrare efectuată conform comandă sau contract. Nu vindeți materialele respective. Pe de altă parte la lucrări de instalații nu aveți obligația de a emite bon e una din situațiile exceptate de la utilizarea caselor de marcat.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

lunicm452

#3 Mesaj de lunicm452 »

Va multumesc! O seara buna!

lunicm452

#4 Mesaj de lunicm452 »

Asadar, pe factura va aparea suma totala din contract, ex: 5.000 lei (din care 4.000 materiale si 1.000 manopera). Iar bonul fiscal va fi de 5.000 lei. Am inteles bine?
Multumesc!

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Da. Eu continui să mă întreb de ce ați ales să emiteți bon fiscal pe o activitate exceptată de la utilizarea casei de marcat :)

lunicm452

#6 Mesaj de lunicm452 »

Pai, treaba sta asa: acum vre-un an si jumatate n-i s-a explicat ca prestam servicii catre populatie, deci este neaparata nevoie de casa de marcat. Decat 8.000 lei amenda, mai bine 500 lei casa de marcat! Chiar si pt un bon fiscal emis pe an si tot nu se merita riscul de a lua amenda! Exact asa a sunat explicatia contabilei... si eu nu m-am gandit ca ar trebui sa verific. Dupa o vreme am descoperit forumul si am inceput sa-mi pun intrebari. De aceea intreb si va multumesc ca sunteti dispus sa ma ajutati sa inteleg. Explicatia dvs mi-ar usura mult munca in sensul ca n-ar mai trebui sa fac bon de consum->export in excel->pun 5% adaos->fac bon fiscal. Dar, ca sa inteleg, va rog sa-mi mai explicati ceva:

1. pe bonul fiscal apar 2 pozitii: manopera 1.000 lei si materiale instalatii 4.000 lei?
2. materiale instalatii 4.000 lei = valoarea bonului de consum?
Multumesc!

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Serviciile de instalații sunt exceptate de la utilizarea casei de marcat. Vedeți OUG 28/1999 art.2 litera i. Întotdeauna au fost.
Dacă totuși v-ați dotat cu casă de marcat și emiteți bon, nu emiteți pe materiale pentru că e considerat comerț și mă gândesc că nu comerț faceți.
Bonul dacă tot îl emiteți va avea o poziție: lucrare instalații contract.... și valoarea totală a contractului.

lunicm452

#8 Mesaj de lunicm452 »

Nu facem comert, achizitionam materiale pe care le folosim exclusiv la lucrari pe care le bag pe "alte mat consumabile".
Si bonul de consum listat din Saga il dau clientului la semnat si-l arhivez atasat facturii?
Multumesc!

tomac

#9 Mesaj de tomac »

Nu. Bonul de consum e o chestiune internă. Clientului puteți să-i dați un deviz de lucrări. Dacă aveți un contract semnat și acceptat de client în care scrieți ce lucrare îi efectuați se poate și fără deviz. De regulă însă se întocmește deviz sau o situație de lucrări.

lunicm452

#10 Mesaj de lunicm452 »

Va multumesc si va doresc numai bine! Pentru mine, atat forumul cat si blogul dvs sunt de mare ajutor! Am inceput deja sa fac dupa cum m-ati sfatuit. Mare usurare sa fac asa si sa stiu ca este si corect! As dori sa va mai intreb ceva:
1. Mi-ati explicat ca pot incasa o factura de 7.000 lei cu un singur bon daca este de la populatie. Acum, exista vre-o limita? Adica pot incasa 35.000 lei intr-o singura zi - cu numerar - de la populatie (sa zicem 2 client pf)?
2. Mai am o alta nelamurire (generala): in certificatul constatator avem o activitate principala (4322) si 9 activitati secundare. Asta inseamna ca putem presta servicii din toate 10? Ultima dintre cele secundare este "Intermedieri in comertul cu produse diverse" - asta ce inseamna?
Multumesc anticipat!

cernatv

#11 Mesaj de cernatv »

Limita e de 10.000/zi pentru incasarile de la o persoana fizica.

lunicm452

#12 Mesaj de lunicm452 »

Multumesc!

tomac

#13 Mesaj de tomac »

2. Da, ele fiind autorizate toate la ONRC. Intermediere înseamnă că ajutați două părți - un cumpărător și un vânzător să realizeze o tranzacție de vânzare cumpărare de bunuri șpercepând un comision de la una din părți (de regulă de la vânzător). O analogie ar fi asta: stiți siteurile autovit sau olx? Alea sunt activități de intermediere. Nu ele vând mașini sau bunuri, ele doar facilitează vânzarea și pentru asta percep un comision.

lunicm452

#14 Mesaj de lunicm452 »

Buna seara!
Va multumesc! Am inteles! Ma intreb cum am putea face noi in acest caz. Noi cumparam materiale de la 1 furnizor principal, care ne ofera preturile cele mai bune si de asemenea plata la termen ca si avantaj. Nu factureaza direct persoanelor fizice si nici nu ofera vre-un comision la volumul de vanzari sau altceva. Asadar, luam materiale pentru un client pe care le introducem si scoatem din stoc. Aveti vre-un sfat cum am putea proceda altfel?
Multumesc!

tomac

#15 Mesaj de tomac »

Aveți răspunsul în una din postările anterioare.

Scrie răspuns