cheltuieli deductibile auto utilizat exclusiv act.economica
-
cheltuieli deductibile auto utilizat exclusiv act.economica
Buna ziua,
solicit un raspuns privind urmatoarele situatii:sunt persoana Fizica Autorizata CABINET MEDICAL VETERINAR
1. Utilizez un autoturism EXCLUSIV pentru activitatea economica, pentru care am contract de comodat 100% (deci masina NU este proprietatea mea) intrebarea mea este _ care din cheltuielile de mai jos sunt deductibile si care nu?
1.1 impozitul pe masina,
1.2 rovigneta,
1.3 asigurarea CASCO
1.4 asigurare auto RCA,
1.5 reparatiile capitale,
1.6 inspectia tehnica periodica,
1.7 reparatiile capitale
1.8 anvelope
Ma deruta expresia< orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul> care anume sunt acestea?
Prevederea ca cheltuielile cu primele de asigurare sunt deductibile numai pentru bunurile din patrimoniu, include si asigurarile auto?...si atunci trag concluzia ca asigurarea RCA si CASCO nu este deductibila?
Va rog mult si cadrul legal privin deductibilitatea in situata de mai sus.
Va multumesc.
solicit un raspuns privind urmatoarele situatii:sunt persoana Fizica Autorizata CABINET MEDICAL VETERINAR
1. Utilizez un autoturism EXCLUSIV pentru activitatea economica, pentru care am contract de comodat 100% (deci masina NU este proprietatea mea) intrebarea mea este _ care din cheltuielile de mai jos sunt deductibile si care nu?
1.1 impozitul pe masina,
1.2 rovigneta,
1.3 asigurarea CASCO
1.4 asigurare auto RCA,
1.5 reparatiile capitale,
1.6 inspectia tehnica periodica,
1.7 reparatiile capitale
1.8 anvelope
Ma deruta expresia< orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul> care anume sunt acestea?
Prevederea ca cheltuielile cu primele de asigurare sunt deductibile numai pentru bunurile din patrimoniu, include si asigurarile auto?...si atunci trag concluzia ca asigurarea RCA si CASCO nu este deductibila?
Va rog mult si cadrul legal privin deductibilitatea in situata de mai sus.
Va multumesc.
Ultima oară modificat Joi Ian 31, 2013 4:08 pm de către andriescua, modificat 1 dată în total.
- fagarasa176
Re: cheltuieli deductibile auto utilizat exclusiv act.econom
Tot ce tine de masina, adica tot ce a'ti enumerat d-vs, plus de exemplu taxa de intrare port, taxa pod, etc.andriescua scrie:Ma deruta expresia< orice cheltuieli direct atribuibile direct vehicol> care anume sunt acestea?
Se pot deduce 50%.
Deduceti 100% doar daca aveti foaie de parcurs intocmita si puteti demonstara organelor de control ca folositi masina doar in interes de serviciu, ceea ce este aproape imposibil.
Cadru legal CF. ART .21 lit.t si ART. 145^1

citit si http://www.sagasoftware.ro/?p=556
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
Buna ziua, in cazul in care pfa este neplatitoare de TVA, cum se calculeaza 50% din cheltuielile nedeductibile aferente unui leasing auto? De ex. , valoare totala bon de benzina 124 lei, cheltuiala deductibila 62 lei, nedeductibila 62 lei, sau se calculeaza suma cheltuielilor nedeductibile tinand cont de TVA ca in cazul platitorilor de TVA? Multumesc.
Daca nu poti deduce TVA-ul, ci incluzi in pretul de achizitie, adica iti va fi deductibil 62 de lei.
Multumesc mult, asa ma gandeam si eu, dar am vrut sa fiu sigura.
Ma ajutati si pe mine cu o parere, va rog.
Pentru a demonstra ca autovehiculul este utilizat exclusiv act. ec, in afara de foile de parcurs, ce alte documente ar trebui sa mai am?
Multumesc.
Pentru a demonstra ca autovehiculul este utilizat exclusiv act. ec, in afara de foile de parcurs, ce alte documente ar trebui sa mai am?
Multumesc.
ce activitate desfasurati ???
- fagarasa176
Putere de convingere
PS: mai baga si nisthe ordine de deplasare

PS: mai baga si nisthe ordine de deplasare

Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
Servicii it, recuperare date-asta e activitatea desfasurata.
Nu vreau sa te dezamagesc dar n-ai nici o sansa la activitatea asta Ar trebuii sa ai sii doua masini ca sa poti sa justifici cat de cat ca partea personala o faci cu ce-a de-a doua masina
Ultima oară modificat Mar Feb 05, 2013 7:47 pm de către tomin229, modificat 1 dată în total.
Eu zic ca e suficienta foaia de parcurs.
Nu am vazut prevazut pe undeva deductibilitatea in functie de tipul de activitate.
Si care e logica cu doua masini, nu mai poate omul sa mearga acasa pe jos, sau cu bicicleta.
Da poate ca vine amanta, si-l plimba ...
Nu am vazut prevazut pe undeva deductibilitatea in functie de tipul de activitate.
Si care e logica cu doua masini, nu mai poate omul sa mearga acasa pe jos, sau cu bicicleta.
Da poate ca vine amanta, si-l plimba ...
Marian Apetre
ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplăapetrem scrie:Eu zic ca e suficienta foaia de parcurs.
............
(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:
...........
l^1) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii şi a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietate sau în folosinţă. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situațiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;
5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.
HG 670 /2012 spune cam acelasi lucru , deci
oare nu in functie de obiectul de activitate sant exceptiile de mai sus

sa inteleg ca daca ai numai o masina , in interesul afacerii mergi cu masina si in interesul personal mergi cu ...amanta sau bicicleta

Buna ziua, am si eu o nelamurire, daca rca-ul sau rovinieta deductibil 50% il inregistrez:
%=401 120
471 100
4426 20
si
471=4426 10
cand trecem in cheltuieli in avans , saga preia valoarea lui 471 din prima inregistrare. este corect sa modific suma si sa adaug cei 50% (10 ron) , concret trec 110 ?
%=401 120
471 100
4426 20
si
471=4426 10
cand trecem in cheltuieli in avans , saga preia valoarea lui 471 din prima inregistrare. este corect sa modific suma si sa adaug cei 50% (10 ron) , concret trec 110 ?
-
@ Zanieal,
Cred ca te referi la conta in partida dubla, aici e aria Partida Simpla...
Va rog sa eu sa ma ajutati cu o lamurire ref. la inregistrarea si corecta reflectare in D200 a chlatuielilor cu benzina pt un autoturism in comodat (n-am foi de parcurs!).
Sunt platitor de TVA.
Am definit un Tip de operatie (cod 010) pe care l-am numit "Cheltuieli cu benzina" si am bifat "Preluat in RJIP", si am ales "cheltuiala deductibila".
Cand am de inregistrat un bon de benzina, in partea de sus a ecranului Intrari aleg Tip operatiune 010, si in partea de jos, acolo unde introduc valoarea bonului (cant, pret unitat, total, TVA) aleg pe coloana Nedeductibil categoria N50.
1. Este corect modul de inregistrare?
2. Mai departe, se va reflecta corect cheltuiala cu benzina in decontul de TVA si in inchiderea de an, cea pe baza careia completez Decl. 200?
In ecranul Inchidere an, la prima categorie - Cheltuieli deductibile - am observat ca bonurile de benzina sunt calculate astfel:
Valoarea dedusa (cea trecuta pe Chelt. deductibile) este formata din Valoare bon (baza, val. fara TVA) + 1/2 din TVA-ul aferent.
3. Este corect?
4. Pot prelua direct in D200 cifrele din situatia inchidere an (Venituri impozabile, Cheltuieli deductibile si Venit net impozabil)?
5. Ce reprezinta pozitia "Cheltuieli nedeductibile partial sau integral" din ecranul Inchidere an? Trebuie sa tin cont de suma respectiva in D200, sau Saga calculeaza totul automat, conf. pct. 4 anterior?
Multumesc!
Cred ca te referi la conta in partida dubla, aici e aria Partida Simpla...
Va rog sa eu sa ma ajutati cu o lamurire ref. la inregistrarea si corecta reflectare in D200 a chlatuielilor cu benzina pt un autoturism in comodat (n-am foi de parcurs!).
Sunt platitor de TVA.
Am definit un Tip de operatie (cod 010) pe care l-am numit "Cheltuieli cu benzina" si am bifat "Preluat in RJIP", si am ales "cheltuiala deductibila".
Cand am de inregistrat un bon de benzina, in partea de sus a ecranului Intrari aleg Tip operatiune 010, si in partea de jos, acolo unde introduc valoarea bonului (cant, pret unitat, total, TVA) aleg pe coloana Nedeductibil categoria N50.
1. Este corect modul de inregistrare?
2. Mai departe, se va reflecta corect cheltuiala cu benzina in decontul de TVA si in inchiderea de an, cea pe baza careia completez Decl. 200?
In ecranul Inchidere an, la prima categorie - Cheltuieli deductibile - am observat ca bonurile de benzina sunt calculate astfel:
Valoarea dedusa (cea trecuta pe Chelt. deductibile) este formata din Valoare bon (baza, val. fara TVA) + 1/2 din TVA-ul aferent.
3. Este corect?
4. Pot prelua direct in D200 cifrele din situatia inchidere an (Venituri impozabile, Cheltuieli deductibile si Venit net impozabil)?
5. Ce reprezinta pozitia "Cheltuieli nedeductibile partial sau integral" din ecranul Inchidere an? Trebuie sa tin cont de suma respectiva in D200, sau Saga calculeaza totul automat, conf. pct. 4 anterior?
Multumesc!
1. Da.
2. Da.
3. Da, dar nu ti se pare normal?
4. Vei prelua manual.
5. Va contine acele inregistrari care la "operatii" -> "tipuri de operatii" au fost create pe acele tipuri.
2. Da.
3. Da, dar nu ti se pare normal?
4. Vei prelua manual.
5. Va contine acele inregistrari care la "operatii" -> "tipuri de operatii" au fost create pe acele tipuri.