PFA COMERT

Chestiuni specifice programului SAGA PS
carjav513

PFA COMERT

#1 Mesaj de carjav513 »

Pentru o PFA care are ca obiect de activitate vanzarea cu amanuntul a marfurilor am unele nelamuriri in ceea ce priveste stabilirea venitului net deoarece marfurile pot fi cumparate intr-un exercitiu financiar, si pot fi platite in exercitiul financiar in care a fost incasata contravaloarea acestora prin vanzare sau in exercitiul financiar anterior sau viitor incasarii contravalorii acestor marfuri prin vanzare .

1.pentru stabilirea venitului net plata(chitanta) marfurilor cumparate este considerata cheltuiala deductibila in exercitiul in care a fost efectuata plata sau in exercitiul in care au fost vandute marfurile platite cu aceasta ?

2.Stocul de marfa de la sfarsitul anului, care cuprinde atat marfuri achitate cat si neachitate, se ia in calculul venitului net?

3. venitul net din vanzarea marfurilor se poate determina pe baza coeficientului mediu de adaos comercial (incasari-costul marfurilor)?

septimiuv

Re: PFA COMERT

#2 Mesaj de septimiuv »

1. in exercitiul cand este achizitionata marfa
2. nu
3. nu ai de ce, venitul este incasarea

ivana91

#3 Mesaj de ivana91 »

Pentru septimiuv
De ce la control de la finante stocul de marfa de la sfarsitul anului il scade de la cheltuieli deductibile? Finantele se bazeaza pe faptul ca stocul de marfa este o cheltuiala nedeductibila pentru ca plata s-a efectuat (sau nu) intr-un an fiscal si venitul este in alt an fiscal. Nu inteleg nici eu procedura finantelor din moment ce contabilitatea se face pe baza incasarilor si platilor. Sau pe de alta parte, cum se poate demonstra ca stocul de marfa care este la un moment dat nu s-a acumulat pe baza adaosului practicat la marfuri.
Dar la alte activitati cum ar fi agricultura sau cresterea animalelor, unde in mod normal am cumparat seminte care le-am consumat intr-un an pentru productie neterminata, in anul urmator obtin productia, sau animalele care se cresc , consumi pentru ele tot felul de furaje , la sfarsitul anului sunt pe stoc, la acestea cum procedeaza finantele, pentru ca fac parte tot din stocuri?
Este pentru mine o nebuloasa practica finantelor, referitor la comertul la PFA , in privinta stocului de marfa de la sfarsitul anului.

ivana91

#4 Mesaj de ivana91 »

Am uitat, lucrez pe saga ps la un magazin si am si pfa cu productie agricola.

balazse

#5 Mesaj de balazse »

Pentru IvanA91
Acel inspector de la control ti-a mentionat si un articol pe baza caruia procedeaza in felul in care ai mentionat?
Acum daca ar trebui sa zicem de ce scade stocul de marfa as zica ca sunt t.... si nu cred ca trebuia sa iti dau prea multe indicii sa iti dai seama ce as fi vrut sa zic.
Cei de la control trebuie sa se bazeze pe codul fiscal si normele acestuia si nu pre aberatii.
Pentru un PFA cheltuiala este plata, iar venitul este incasarea (acum nu discutam de imobilizari sau alte exceptii).

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Nu au nici bază legală, ba mai mult amestecă lucrurile calculând procentul de adaos conform formulei din OMFP 3055/2009 aplicabil exclusiv persoanelor juridice care conduc evidența în partidă dublă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

apetrem

#7 Mesaj de apetrem »

Mai mult, stocul poate provenii din facturi neachitate, total sau partial.
Astfel, cheltuielile/platile vor fi mai mici chiar decat stocul.
Poate apare si o situatie cu stoc de mii de lei si zero la plati.
Marian Apetre

septimiuv

#8 Mesaj de septimiuv »

e ca si cum ar spune ca ai cumparat 10 topuri de hartie pe 31.12 si considera plata lor nedeductibila pentru ca le folosesti in N+1 :lol:

ivana91

#9 Mesaj de ivana91 »

Cheltuielile nu sunt aferente veniturilor, asa decid finantele.

balazse

#10 Mesaj de balazse »

Si ce frumos ii ca nu au dreptate. :mrgreen:

mitur29

#11 Mesaj de mitur29 »

Ma confrunt cu aceeasi problema. In anul 2013 am facut stoc de marfa destul de mare (practic tot ce am castigat am bagat in marfa). Marfa a fost si platita. Acum contabila mi-a facut decl. 200 si mi-a zis ca stocul de marfa nu este o cheltuiala deductibila decat in momentul in care vand marfa. Practic am de platit un impozit foarte mare deoarece nu pot sa deduc marfa ca si cheltuiala, ceea ce nu mi se pare corect. Contabila imi spune ca in cazul unui control daca trec marfa nevanduta ca si cheltuuala deductibila nu se va lua in considerare si voi plati penalitati. In ce lege se precizeaza mai exact procedura? Sau cum pot sa ma apar in cazul unui control?

balazse

#12 Mesaj de balazse »

Citeste OMFP 1040/2004 - evidenta la PFA, AF, postat de TomaC aici:
https://docs.google.com/document/d/1KGt ... view?pli=1
Unde apare:
52. Venitul net sau pierderea fiscală se calculează astfel: din totalul sumelor încasate, evidenţiate în col. 5, respectiv 6, din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, se scad cheltuielile cu amortizarea fiscală a bunurilor şi drepturilor, evidenţiate în Fişa pentru operaţiuni diverse, şi totalul sumelor plătite, evidenţiate în col. 7, respectiv 8, din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, şi se adună sumele plătite pentru cumpărarea bunurilor amortizabile şi totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator întocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.
Sa spui la contabila respectiva sa mai citeasca inca o data legislatia in cauza.

mitur29

#13 Mesaj de mitur29 »

balazse

#14 Mesaj de balazse »

Din pacate din prevederile art.48 alin.(4) lit. a si lit.b, reiese chiar contrariul celor postate in link-urile mentionate, adica aceste cheltuieli cu stocul de marfa existent sunt deductibile, deoarece nu s-a mentionat la lit.a ca aceste venituri sa fie obtinute in cursul exercitiului financiar al anului în cursul caruia au fost platite, ci doar in scopul realizarii venitului.

mitur29

#15 Mesaj de mitur29 »

da, dar totusi se precizeaza:
43. Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;
Prin expresia "justificate prin documente" eu inteleg factura sau bon fiscal. Deci daca n-ai emis factura sau bon fiscal nu sunt justificate :?

Scrie răspuns