Venit din activitate economica Ong

Chestiuni specifice programului SAGA PS
balosuf214

Venit din activitate economica Ong

#1 Mesaj de balosuf214 »

Buna ziua,o mare dilema....un Ong ,asociatie club sportiv,emite chitante catre persoane fizice reprezentand pregatire sportiva( abonament curs inot).
Ce fel de venit este considerat?
Gresesc daca il consider venit din activitate economica si-l inregistrez in cont 708?Practic este o prestare serviciu.
Trebuie sa fac cumva si 010,pentru ca in vectorul fiscal nu apare cu nici un fel de impozitare.
Rog ajutor!!!

paturcai

Re: Venit din activitate economica Ong

#2 Mesaj de paturcai »

Nu trebuie sa faceti 010 ci inregistrati asa cum ati spus.
Prin definitie ONG-urile sunt tratate ca entitati platitoare de impozit pe profit si depun anual D101 pana la 25.02.N pentru anul "N-1" chiar pe zero.

Organizatiile nonprofit trebuie sa declare si sa plateasca impozitul pe profit pentru anul precedent (anul N-1) pana in 25 februarie N;
Declaratia 101 privind impozitul pe profit se depune la organul fiscal in a carui evidenta fiscala contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii. Formularul se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, pus la dispozitie de ANAF si se depune in format hartie, semnat si stampilat (cu codificarea informatiei prin cod de bare) sau online, prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Potrivit art. 15, alin 2 din Codul fiscal, organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele tipuri de venituri:
a) cotizatiile si taxele de inscriere ale membrilor;
b) contributiile banesti sau in natura ale membrilor si simpatizantilor;
c) taxele de inregistrare stabilite potrivit legislatiei in vigoare;
d) veniturile obtinute din vize, taxe si penalitati sportive sau din participarea la competitii si demonstratii sportive;
e) donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare;
f) dividendele si dobanzile obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri scutite;
g) veniturile pentru care se datoreaza impozit pe spectacole;
h) resursele obtinute din fonduri publice sau din finantari nerambursabile;
i) veniturile realizate din actiuni ocazionale precum: evenimente de strangere de fonduri cu taxa de participare, serbari, tombole, conferinte, utilizate in scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;
j) veniturile exceptionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate in proprietatea organizatiilor nonprofit, altele decat cele care sunt sau au fost folosite intr-o activitate economica;
k) veniturile obtinute din reclama si publicitate, realizate de organizatiile nonprofit de utilitate publica, potrivit legilor de organizare si functionare, din domeniul culturii, cercetarii stiintifice, invatamantului, sportului, sanatatii, precum si de camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si organizatiile patronale. Norme metodologice
l) sumele primite ca urmare a nerespectarii conditiilor cu care s-a facut donatia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective sa fie utilizate de catre organizatiile nonprofit, in anul curent sau in anii urmatori, pentru realizarea scopului si obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, dupa caz;
m) veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decat cele care sunt utilizate in activitatea economica;
n) sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului III.

Totodata ONG-urile sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit.
Cadrul legal: Legea 571/2003 Codul Fiscal, art 34 (5) si art 15 (2) si (3)
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

balosuf214

#3 Mesaj de balosuf214 »

Multumesc pt raspuns si promptitudine :)

titovv540

#4 Mesaj de titovv540 »

Daca le considerati activitati economice, nu ar trebui sa emiteti bon fiscal ?
paturcai scrie: Potrivit art. 15, alin 2 din Codul fiscal, organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele tipuri de venituri:
....................................
d) veniturile obtinute din vize, taxe si penalitati sportive sau din participarea la competitii si demonstratii sportive;
....................................
Cadrul legal: Legea 571/2003 Codul Fiscal, art 34 (5) si art 15 (2) si (3)
Asta nu inseamna ca taxele sportive nu sunt venituri din activitati economice ?

paturcai

#5 Mesaj de paturcai »

Ba da, pentru activitati economice care se adreseaza populatiei este obligatorie casa de marcat.

La litera D se face vorbire si de competitii sportive.
Este corect!

titovv540

#6 Mesaj de titovv540 »

In concluzie, pregatirea sportiva (abonament curs inot) este activitate economica sau e o taxa sportiva ?
Am mai citit pe acest forum discutii similare si am subinteles ca nu e nevoie de casa de marcat (pt taxa in cazul unui club de dans sportiv de ex. http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... ub#p176540)
As vrea sa lamurim chestiunea daca n-aveti nimic impotriva, caci ma intereseaza si pe mine si poate mai sunt persoane interesate.

paturcai

#7 Mesaj de paturcai »

Este o activitate economica pentru ca nu este reglementata de nicio lege care sa spuna ca este de interes.
Exemplu: invatamantul este de interes general.
Ce este de interes general daca invat pe cineva sa inoate? Doar nu este vorba de permis auto (pana si ala este activitate economica).
De ce ar fi o activitate de interes faptul ca fetita unui vecin de la 3 (de la scara 3) face inot la gradinita. Sa faca!

Cu respect:
Este bine sa nu incercati sa "siluiti"niste cuvinte si sa le dati o alta interpretare decat cea din context.

Pregatirea in particular pentru inotul de performanta este o activitate economica.
Pregatirea la nivel national intr-o entitate care se ocupa de lotul national este o activitate de interes si aduce glorie (nu stiu daca va aduce vreodata glorie Romaniei aceasta disciplina) tarii.
Cu respect: legile tarii - multe din ele cu "portite" - au in general un fundament bun. Aplicarea lor (pentru ca aici este problema) este defectuoasa.
Nu spun ca nu sunt legi care te fac sa te intrebi daca esti cetateanul acestei tari sau din alta tara, dar - VREU SA CRED - legile unei tari pleaca de la un fundament corect.
Concluzie: in cazul expus de dvs. nu este vorba de scutire ci de activitate economica.

titovv540

#8 Mesaj de titovv540 »

Ideea e ca acelasi lucru i-am spus si eu celui care a infiintat o asociatie - club sportiv pt copii (handbal, baschet etc) si a fost socat ca trebuie sa-si cumpere casa de marcat pt taxele de pregatire si mai ales pt copii.
Ca urmare, am inceput sa despic firul in patru, poate nu inteleg eu cum sta treaba si vad in tot numai "profit".
Si cum o parere nu strica niciodata, mai ales de la cunoscatori am apelat (ca de fiecare data) la acest forum.

Multumesc pentru explicatii si rabdare !

paturcai

#9 Mesaj de paturcai »

Trebuie sa il faceti sa constientizeze acest lucru.
O intrebare pusa, sa fie de fata, la asistenta contribuabil (se poate face si un email) si va vedea un raspuns oficial.
Eu sunt intr-o situatie la fel de ingrata: refuza pur si simplu acest lucru. Nu vrea si pace!
Stie, dar nu vrea.

Scrie răspuns