alte valoari de neductibilitate in afara de N50
alte valoari de neductibilitate in afara de N50
Buna seara,
Se pot adauga si alte valori procentuale de neductibilitate in afara cele de N50 (50%)?
Ar fi util spre exemplu la un contract de comodat pentru sediu, in urma caruia se deduc doar 20% din cheltuieli (ENEL, GDF etc.).
Daca da, cum se poate adauga procentul?
Multumiri anticipate.
Se pot adauga si alte valori procentuale de neductibilitate in afara cele de N50 (50%)?
Ar fi util spre exemplu la un contract de comodat pentru sediu, in urma caruia se deduc doar 20% din cheltuieli (ENEL, GDF etc.).
Daca da, cum se poate adauga procentul?
Multumiri anticipate.
Re: alte valoari de neductibilitate in afara de N50
Si cum ai dorii sa deduci acele cheltuieli pe baza unui contract de comodat?
Dar daca neaparat ti la acest lucru (desi nu este corect), atunci poti sa creezi un nou tip de operatie ca si 001 doar ca la tip alegi "deductibil plafonat".
Dar daca neaparat ti la acest lucru (desi nu este corect), atunci poti sa creezi un nou tip de operatie ca si 001 doar ca la tip alegi "deductibil plafonat".
Pe baza contractului de comodat facut pentru sediu, la infiintarea PFA (sediul fiind in propriul apartament), se pot deduce partial (in procentul trecut in contractul de comodat) cheltuielile cu electricitatea, gazele, gunoiul etc. La fel se poate si pentru masina, dar acolo este N50.
Ce este gresit?
Si daca adaug acel tip de operatie unde introduc procentul de 20%, sa spunem, astfel incat sa introduc valoarea totala a facturii, iar programul sa ia in calcul doar 20%?
Ce este gresit?
Si daca adaug acel tip de operatie unde introduc procentul de 20%, sa spunem, astfel incat sa introduc valoarea totala a facturii, iar programul sa ia in calcul doar 20%?
-
Puteti sa faceti in cotinutul intrarii (daca este factura) doua pozitii: 1. cu chetuiala ce o considerati dumneavoastra deductibila (sa zicem 20 de lei pentru o factura totala de 100 de lei)
2. cu diferenta chelt. nedeductibila ( va fi 80 de lei ) si ii selectati integral nedeductibila.
2. cu diferenta chelt. nedeductibila ( va fi 80 de lei ) si ii selectati integral nedeductibila.
Pentru MilanM
Si unde scrie in Cod Fiscal ca ar fi deductibil? Doar atunci ar fi deductibil daca pentru acele cheltuieli proprietarul le-ar considera venituri si ar platii impozit pe ele.
Contractul de comodat inseamna cedarea dreptului de folosinta in mod gratuit.
De altfel, acele cheltuieli nici nu sunt emise pe numele PFA-ului (ii drept ca anumite cheltuieli nu necesita acest lucru, ex: contributia la sanatate, CAS si impozit pe venit, dar acestea sunt alte categorii).
Citeste pe aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=1&t=32852
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=1994
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=8&t=28912
Referitor la "deductibil plafonat", la sfarsit de an poti sa generi o situatie pe un anumit tip si poti completa la "inchidere an" suma deductibila.
Pentru MantogP
Nu este nevoie de defalcare, vezi datele de mai sus.
Si unde scrie in Cod Fiscal ca ar fi deductibil? Doar atunci ar fi deductibil daca pentru acele cheltuieli proprietarul le-ar considera venituri si ar platii impozit pe ele.
Contractul de comodat inseamna cedarea dreptului de folosinta in mod gratuit.
De altfel, acele cheltuieli nici nu sunt emise pe numele PFA-ului (ii drept ca anumite cheltuieli nu necesita acest lucru, ex: contributia la sanatate, CAS si impozit pe venit, dar acestea sunt alte categorii).
Citeste pe aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=1&t=32852
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=1994
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=8&t=28912
Referitor la "deductibil plafonat", la sfarsit de an poti sa generi o situatie pe un anumit tip si poti completa la "inchidere an" suma deductibila.
Pentru MantogP
Nu este nevoie de defalcare, vezi datele de mai sus.
Pai asa fac, dar introduc doar partea de 20%. Nu mai introduc si restul de 80%.
Dar calculez manual aceste procente.
Ma gandeam ca poate este posibilitatea sa definesc eu anumite valori si doar sa selectez acele valori atunci cand am nevoie.
Dar calculez manual aceste procente.
Ma gandeam ca poate este posibilitatea sa definesc eu anumite valori si doar sa selectez acele valori atunci cand am nevoie.
Pentru balazse
Am uitat sa precizez (dar este la rubrica SAGA PS) ca sunt PFA.
Cod fiscal 2016
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/l ... 6.htm#T4C2
ART. 68 - Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate
(5) Următoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
i) cheltuielile efectuate pentru activitatea independentă, cât şi în scopul personal al contribuabilului sau asociaţilor sunt deductibile numai pentru partea de cheltuială care este aferentă activităţii independente;
Daca cineva te lasa sa locuiesti in casa lui fara sa ii platesti chirie sau alte foloase, nu contribui si tu la facturile de lumina, gaze, apa, gunoi etc.?
Aceste cheltuieli mi le-a spus persoana la care sunt arondat cu PFA-ul de la Administratia Fiscala.
Am uitat sa precizez (dar este la rubrica SAGA PS) ca sunt PFA.
Cod fiscal 2016
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/l ... 6.htm#T4C2
ART. 68 - Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate
(5) Următoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
i) cheltuielile efectuate pentru activitatea independentă, cât şi în scopul personal al contribuabilului sau asociaţilor sunt deductibile numai pentru partea de cheltuială care este aferentă activităţii independente;
Daca cineva te lasa sa locuiesti in casa lui fara sa ii platesti chirie sau alte foloase, nu contribui si tu la facturile de lumina, gaze, apa, gunoi etc.?
Aceste cheltuieli mi le-a spus persoana la care sunt arondat cu PFA-ul de la Administratia Fiscala.
-
Daca aveti mentionat in contract exact suprafata din locuinta de care va folositi. Daca nu ma insel cheltuiala e proportionala cu suprafata pe care o folositi.
Exact. Este contractul de comodat cerut de Registrul Comertului la infiintare. In el se stipuleaza suprafata utilizata de PFA din suprafata totala a apartamentului.
-
Mai asteptati raspunsuri daca nu sunteti sigur. Recunosc, nu sunt bine pus la punct cu "problemele" PFA-urilor
.

Sunt sigur, deoarece am intrebat la ANAF unde depun declaratiile PFA-ului.
Acolo mi s-a spus ce pot deduce si ce nu.
Acolo mi s-a spus ce pot deduce si ce nu.

Pentru balazse
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/l ... htm#B68_47
HOTĂRÂRE Nr. 1/2016 din 6 ianuarie 2016
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
CAPITOLUL II
Venituri din activităţi independente
SECŢIUNEA a 2-a
Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate
(4) Din venitul brut realizat se admit la deducere numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, astfel cum rezultă din evidenţele contabile conduse de contribuabili, cu respectarea prevederilor art. 68 alin. (4) - (7) din Codul fiscal.
r) cheltuielile cu funcţionarea şi întreţinerea aferente bunurilor imobile care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit înţelegerii din contract, pentru partea aferentă utilizării în scopul afacerii;
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/l ... htm#B68_47
HOTĂRÂRE Nr. 1/2016 din 6 ianuarie 2016
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
CAPITOLUL II
Venituri din activităţi independente
SECŢIUNEA a 2-a
Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate
(4) Din venitul brut realizat se admit la deducere numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, astfel cum rezultă din evidenţele contabile conduse de contribuabili, cu respectarea prevederilor art. 68 alin. (4) - (7) din Codul fiscal.
r) cheltuielile cu funcţionarea şi întreţinerea aferente bunurilor imobile care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit înţelegerii din contract, pentru partea aferentă utilizării în scopul afacerii;
Referitor la ART. 68 alin (5) lit.i) dupa parerea mea se refera la acele cheltuieli pe care le are PFA-ul (ex: comsutibilul decontat, cheltuielile cu telefonia), pentru care o parte il folosesti in scop personal, dar documentele vi pe PFA si nu pe persoana fizica.
Referitor celor din norme, in acel caz acea suma pentru proprietar se va considera venit ca urmare va trebui sa plateasca impozitele ca atare.
Referitor celor din norme, in acel caz acea suma pentru proprietar se va considera venit ca urmare va trebui sa plateasca impozitele ca atare.
Oare?
Asa este in Satu Mare? Pe la noi prin Ilfov e altfel.
Dar daca consideram ca el isi plateste partea lui de cheltuieli, iar PFA partea lui de cheltuieli, ambele pe aceeasi factura?
Mai pot fi considerate venituri pentru proprietar?
Mai este un raspuns pentru pentru ART. 68 alin (5) lit.i) cu Normele metodologice in care se expliciteaza problema

Dar daca consideram ca el isi plateste partea lui de cheltuieli, iar PFA partea lui de cheltuieli, ambele pe aceeasi factura?
Mai pot fi considerate venituri pentru proprietar?
Mai este un raspuns pentru pentru ART. 68 alin (5) lit.i) cu Normele metodologice in care se expliciteaza problema

Nu m-am referit la Satu Mare, dar sunt curios care este procedura prin Ilfov.
Si cum sa plateasca fiecare pe aceeasi factura. Factura poate fi emisa pe persoana fizica sau PFA, deci care ar fi varinata?
Poate cheltuiala cu combusitbilul n-a fost cel mai bun exemplu (ca s-a reglementat), dar cred ca putem gasii atele usor.
Si cum sa plateasca fiecare pe aceeasi factura. Factura poate fi emisa pe persoana fizica sau PFA, deci care ar fi varinata?
Poate cheltuiala cu combusitbilul n-a fost cel mai bun exemplu (ca s-a reglementat), dar cred ca putem gasii atele usor.