ridicari numerar titular
-
ridicari numerar titular
Buna ziua!
Am si o mare nelamurire ( stiu ca a trecut deja 1 an):
Pentru a respecta plafonul/sold de 50.000 lei, titularul poate ridica numerar banii incasati, astfel incat sa respecte plafonul de casa, cu dispozitie de plata- prin 008 decontari?
Am si o mare nelamurire ( stiu ca a trecut deja 1 an):
Pentru a respecta plafonul/sold de 50.000 lei, titularul poate ridica numerar banii incasati, astfel incat sa respecte plafonul de casa, cu dispozitie de plata- prin 008 decontari?
Re: ridicari numerar titular
Da, poate. Sunt banii lui personali. Că i-au băgat ca la persoane juridice e altceva. Dar e o tâmpenie fără cap și fără coadă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Si PFA are pafon de casa 50.000 lei? Ca si SRL-urile?
Da.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
Daca un PFA care are o evidenta in partida simpla, nu are obligatia de a avea registru de casa, cum calculezi plafonul de casa?
Pentru un PFA cu evidență în partidă simplă, calculul și monitorizarea plafonului de casă necesită o abordare specifică. Iată cum puteți face daca nu vrei sa tii reg casa:
Calculul plafonului de casă:
Chiar dacă nu există obligația ținerii registrului de casă, trebuie să monitorizați:
Sold inițial numerar + Încasări zilnice - Plăți zilnice = Sold final numerar
Acest sold nu trebuie să depășească 50.000 lei
Documentele pe baza cărora ANAF poate verifica si reconstitui soldul de casă din documentele primare:
Chitanțele emise pentru încasări,bonurile fiscale/chitanțele pentru cheltuieli, extrasele de cont (pentru a vedea când s-au făcut depuneri de numerar)
Pot verifica corelația între încasări și depunerile în bancă, pot analiza plafonul prin reconstituirea fluxurilor de numerar
Nu mai bine ții registru de casă ca să știi?
Calculul plafonului de casă:
Chiar dacă nu există obligația ținerii registrului de casă, trebuie să monitorizați:
Sold inițial numerar + Încasări zilnice - Plăți zilnice = Sold final numerar
Acest sold nu trebuie să depășească 50.000 lei
Documentele pe baza cărora ANAF poate verifica si reconstitui soldul de casă din documentele primare:
Chitanțele emise pentru încasări,bonurile fiscale/chitanțele pentru cheltuieli, extrasele de cont (pentru a vedea când s-au făcut depuneri de numerar)
Pot verifica corelația între încasări și depunerile în bancă, pot analiza plafonul prin reconstituirea fluxurilor de numerar
Nu mai bine ții registru de casă ca să știi?
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
Si totusi pe baza a ce sustii cele mentionate?
Adica daca as fi optat pentru evidenta in partida dubla, acolo inteleg logica, deoarece am contul in cauza, dar la partida simpla nu.
Inteleg eu ca exista un act normativ, dar nu inseamna ca se refera la toata categoriile, si doar sa il fac ca nu cumva cineva de la control sa inventeze ceva.
Adica daca as fi optat pentru evidenta in partida dubla, acolo inteleg logica, deoarece am contul in cauza, dar la partida simpla nu.
Inteleg eu ca exista un act normativ, dar nu inseamna ca se refera la toata categoriile, si doar sa il fac ca nu cumva cineva de la control sa inventeze ceva.
citește puțin https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/167088
ar.1. (care e precizat clar și PFA) și mai departe.
Articolul 4^2
(1) Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. În cazul magazinelor de tipul cash and carry, supermagazinelor și hipermagazinelor care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, sumele în numerar aflate în casierie nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 500.000 lei. Sumele în numerar care depășesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare.
ar.1. (care e precizat clar și PFA) și mai departe.
Articolul 4^2
(1) Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. În cazul magazinelor de tipul cash and carry, supermagazinelor și hipermagazinelor care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, sumele în numerar aflate în casierie nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 500.000 lei. Sumele în numerar care depășesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare.
Dar un PFA nu are "casierie", adica nu are registru de casa, precum in contabilitate nu are un 5311, asta la partida simpla, dar daca ar fi vorba de partida dubla, acolo poate as intelege.
Faceți cum credeți, dar la un control Anaf veți vedea cum iese.
Ai avut control ANAF, iar procedura utilizata a fost cel mentionat mai sus?
Daca da, s-a luat amenda sau alte actiuni?
Daca da, s-a luat amenda sau alte actiuni?
s-a verificat Sold inițial numerar + Încasări zilnice - Plăți zilnice = Sold numerar. au vazut ca e sub 50000 ne-au lasat in pace. daca era peste, era amenda 25% din ce depaseste. asa ne-au zis.
Si totusi de unde au obtinut datele? Din ce evidenta? Cumva din RJIP, care nu ii relevant in acest sens (de ce nu este relevant? deoarece daca as fi avut oblgatia de a intocmi o dispozitie de plata care titular nu aparea in RJIP, la fel nu apare nici depunerea numerarului la banaca)?
Cand au zis acele lucruri, si-au sustinut parerea/idea/afirmatiile si pe baza unui act normativ (repet, legea mentioneaza doar de limita de sold, iar la PFA nu ai registru de casa)?
Cand au zis acele lucruri, si-au sustinut parerea/idea/afirmatiile si pe baza unui act normativ (repet, legea mentioneaza doar de limita de sold, iar la PFA nu ai registru de casa)?
Ce sold de numerar? De unde sold?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.