Achizitie servicii din non UE

Chestiuni specifice programului SAGA PS
eftimescuc927

Achizitie servicii din non UE

#1 Mesaj de eftimescuc927 »

Buna seara!
PFA din Romania, neplatitoare de tva, primeste factura de achizitie servicii pt participare la un eveniment din nonUE, Prestatorul este neplatitoR de tva.
Cum se inregistreaza in saga PS? Ce declaratii trebuie sa depuna ? Are de plata TVA in Romania?
Ultima oară modificat Mar Ian 21, 2025 12:05 pm de către eftimescuc927, modificat de 2 ori în total.

tomac

Re: Achizitie servicii din Serbia si revanzarea lor in Romania

#2 Mesaj de tomac »

Se înregistrează ca factură. Nu datorează TVA.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

eftimescuc927

Re: Achizitie servicii

#3 Mesaj de eftimescuc927 »

Va multumesc frumos 🤍🙏

ciotarlac

Re: Achizitie servicii din non UE

#4 Mesaj de ciotarlac »

Bună ziua,
Un cabinet stomatologic neplatitor de TVA achizitioneaza din USA prin plata lunara a unui abonament, dreptul de stocare in cloud 10TB, imginile aferente scanner-ului intraoral. Cum se inregistreaza factura in Saga, trebuie declarata in sectiunea 4. - d301 si achitat tva aferent.

multumesc

herganiec

Re: Achizitie servicii din non UE

#5 Mesaj de herganiec »

Conform art. 278 alin. (2) din Codul Fiscal, locul prestării serviciilor către o persoană impozabilă este considerat a fi locul unde beneficiarul își are sediul activității economice. Astfel, serviciile furnizate de compania din SUA sunt considerate a fi prestate în România.
Deși cabinetul stomatologic nu este plătitor de TVA, pentru achizițiile de servicii din afara Uniunii Europene, acesta are obligația de a calcula și plăti TVA în România. Conform art. 307 alin. (2) din Codul Fiscal, beneficiarul serviciilor (în acest caz, cabinetul stomatologic) este responsabil pentru plata TVA prin mecanismul de taxare inversă.
Pentru a declara și plăti TVA aferentă acestor servicii, trebuie depus Decontul special de TVA (formularul 301). Acest formular se completează și se depune pentru a declara TVA datorată pentru achizițiile de servicii din afara UE. Nu este necesară înregistrarea în scopuri de TVA pentru aceste operațiuni.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

Scrie răspuns