TVA

veresd

TVA

#1 Mesaj de veresd »

Cum procedez in situatia urmatoare? am achizitionat marfa de la un furnizor, pe factura. Atat eu cat si furnizorul suntem platitori de TVA. IN urma unor controale incrucisate, furnizorul respeciv are probleme....nu stiu cat de grave. Ideea este ca TVA-ul pe care eu mi l-am dedus de pe urma facturilor, trebuie sa il platesc la stat, nu am drept de deducere asupra lui. Care este nota contabila ce trebuie facuta? am intrebat si alte persoane dar nu s-au lovit de aceasta situatie si nu m-au putut ajuta. Multumesc anticipat!

apetrem

Re: TVA

#2 Mesaj de apetrem »

Se includ in costul marfii.
Marian Apetre

veresd

#3 Mesaj de veresd »

nu am inteles.....sau nu m-am facut inteleasa, si pt asta imi cer scuze. Facturile respective erau "putin false" ca sa nu zic false de-a dreptul dupa cum ne-au spus cei de la ANAF. Noi nu avem nici o vina asupra acestui fapt. Lucrul pe care eu sunt obligata sa il fac este sa inregistrez si sa platesc TVA-ul aferent fact. respective....mie trebuie sa imi apara si in balanta si in D300. Eu l-am dedus, dar nu am acest drept! O nota contabila de inregistrare a sumei respective? care sa apara si in decont la tva de plata dar si in balanta...multumesc! :?:

apetrem

#4 Mesaj de apetrem »

De regula, ANAF-ul nu "spune", ci emite decizii de impunere in urma controalelor efectuate.
Si nu exista facturi "putin false", decat in mintea autoritatilor.
Daca sunt cumparator de buna credinta si am facut verificarile cerute de lege, atunci am drept de deducere.

In concluzie: daca existat un control se inregistraza decizie de impunere.
Daca nu, respect codul fiscal si imi exercit dreptul de deducere.
Includerea in cost este regula generala pentru orice caz de tva nedeductibil.
Dar devin putin suspect ca, din proprie initiativa, sa-mi anulez singur dreptul de deducere.

Sau poate alta este situatia de fapt si nu avem toate informatiile...
Marian Apetre

veresd

#5 Mesaj de veresd »

Nu este din proprie initiativa...a existat un control si exista un Proces Verbal prin care se mentioneaza faptul ca nu am drept de deducere. Multumesc oricum pt informatii!

apetrem

#6 Mesaj de apetrem »

Si dispozitie de masuri, presupun.
Marian Apetre

veresd

#7 Mesaj de veresd »

da, in dispozitie este mentionat: tratarea cheltuielilor cu costul mf ca si cheltuiala nedeductibila fiscal la calcului imp pe profit pt anul 2014 (eu sunt la imp/venit microintreprinderi), si tratarea tva ca si tva nedeductibil fiscal. atat!

apetrem

#8 Mesaj de apetrem »

Atunci da, se executa intocmai cele dispuse, daca s-au epuizat toate caile de atac.
Pentru TVA, se ajusteaza deducerea 635=4426, iar in decont se trece pe regularizari.
Pentru impozit pe profit se adauga o cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului.
Daca s-a depus 101, atunci se depune rectificativa.
Marian Apetre

veresd

#9 Mesaj de veresd »

am depus 100 si mi-au spus ca daca sunt la imp pe venit nu trebuie sa fac nimic cu aceste cheltuieli, doar sa rezolv acea tva. eu am alta versiune a notei contabile si anume: 1. 635=4427 693 lei sau
4426=401 -693 lei, apoi
635=401 +693 lei
ce sa mai cred acuma :?:

balazse

#10 Mesaj de balazse »

De ce sa mai lucrezi pe 401 (sau sa colectezi TVA), doar ca sa faci inregistrari in plus pe furnizor, precum sa ai de reglat in "situatie furnizori"?
Procedezi asa cum a mentionat ApetreM, iar la explicatii treci provenienta diferentei.

Scrie răspuns