Domnule tomac (nu stiu de ce, dar am impresia ca v-am mai intalnit; cred ca pe conta.ro; sau in alte parti ? in fine !), tocmai Dvs. puneati problema ca, pentru utilizatori cu multe licente si vechime in colaborare nu prea exista suspiciuni d-alea de frauda.
Ca sa intelegeti mai mult si mai corect, va spun ca a durat o zi pana sa apar pe forum (pe unde, precum se poate vedea, nu prea am timp sa intru); dupa discutia cu operatorul respectiv, ma asteptam sa primesc un raspuns (impresia a fost de trimis la “mapa de dimineata”, ceea nu prea cadra cu politica Saga d-o cunosteam de atatia ani.
Si eu am considerat (si consider) Saga un prieten profesional; si, ca orice prieten, cred ca poate rezista si la - sa le zicem - critici.
A-mi interpreta semantic cuvintele, insa, e cam dovada de graba in exprimare (semantica e mai facila decat logica) : neputand sa se intoarca pe calculatorul anterior, "fraudacul" nu face decat sa ia versiunea initiala (aceea free), actualizata pe calculatorul pe care o comite ! In fapt, descarca varianta respectiva ca varianta free si, ori de cate ori o face, inchide posibilitatea revenirii pe calculatorul anterior. Scuze, poate n-am eu capacitatea de abstractizare necesara, dar mi se pare ca e ca-n proverbul “lenesul mai mult alearga, scumpul mai mult pagubeste”.
Sa zicem ca “fraudacul” face treaba asta intr-o perioada de acalmie in modificari; oricum, la cel mult jumatate de an nu va putea sa repete “jocul de glezne” (nu poate sa revina pe calculatorul la care a instalat versiunea cu bilantul semestrial, pentru bilantul anual ce urmeaza). Si, inteleg, tinta comerciala a Saga e in marea masa de prestatori contabili, care din asta traim…
In orice firma, insa, exista tendinta de “institutionalizare” (gen “pana la Dumnezeu te mananca sfintii”) – si, la ce crestere a inregistrat Saga (a se vedea bilanturile de pe mfinante), cam intr-acolo e posibil sa se indrepte.
Apropo de sansele de ziceti : daca discutam d-astea cu “increderea”, discutam degeaba ! D-aia va invitam sa vedeti cum stau cu “relatia” asta; nu-mi permit sa va dau sfaturi de organizare, nici nu le accept asa, pe burta goala ! (am, ca sa va argumentez oarecum, protectie deplina pe un calculator “server”, pe care lucrez eu; celelalte sunt doar “posturi de lucru”, la care, bineinteles, as putea sa fac “joc de glezne”

, ca n-am nevoie de versiuni actualizate, pe ele se face doar operare, nu se fac declaratii si bilanturi).
Deci, sa lamurim : nu ceream regim special, privilegiat; ma gandeam, totusi, ca se poate reveni peste regulile alea de ziceti, intr-o situatie particulara (acum cativa ani s-a putut, fara multe discutii, ceea ce rugasem… acum, vad, devenim “iubitori de reguli”). Spre cinstea celor de la Saga, dupa ce am platit o licenta, mi-au prelungit pana prin 2017, cuprinzand si perioada ramasa din licenta in discutie… Fara sa vina cu probabilitatea de a se strica un calculator de 3 ori intr-o jumatate de an (posibilitate care, in calitate de, probabil, coleg nu v-as dori-o…)
Inca ceva (ca tot incepuram

) : Dvs. ati avut 2 calculatoare in ultimii sapte ani; eu lucrez, simultan, cu “serveru’” de spuneam, si cu inca 4 puncte de lucru, DOAR la birou…
Da’ mi-e ca discutam degeaba ! Las-o ca Dvs, aveti dreptate… Ar fi multe de spus, si, cu siguranta, si Dvs, si eu, avem multe de facut ! Spor la treaba, deci !
Este o problema de eleganta, totusi, sa nu veniti sa ma certati p-aici… Nu ne cunoastem, nu stim unul despre altul “ce si cum”…
PS : Domnul Nica, pe vremuri, la ora respectiva, imi transmitea, la miez de noapte, un fisier care imi dadea o posibilitate ce devenise imposibila, la o actualizare de versiune; am considerat asta un gest remarcabil, si l-am retinut (asta e in vremea in care site-ul spunea de 20.000 utilizatori ai programului; si cand era o societate pentru platitori de TVA, o alta pentru neplatitori ! La momentul asta, insa, ca orice muritor de rand, dau pe mailurile puse la dispozitie pe site, n-am acces direct la dl. Nica…