În urma verificării balanței de verificare aferente perioadei analizate, am constatat existența unei note contabile generate automat de program cu următoarea structură:
371 = 607 suma: -164,50 lei
Explicație: „Reglare – intrare negativă”
Această notă contabilă apare în documentul „Nota contabilă – intrare” aferent facturii furnizorului AZARIA FOOD.
Problema constatată este următoarea:
În balanța de verificare, totalul rulajelor debitoare ale clasei 6 (cheltuieli) pentru perioada analizată este:
1.855.440,91 lei
În schimb, în contul 121 – Profit și pierdere, rulajul debitor al perioadei este:
1.855.605,41 lei
Rezultă astfel o diferență de 164,50 lei, identică cu valoarea notei contabile menționate mai sus.
În mod normal, rulajul debitor al contului 121 ar trebui să fie egal cu totalul rulajelor debitoare ale conturilor din clasa 6. Din analiza efectuată rezultă că această egalitate nu este respectată, diferența fiind generată exact de nota contabilă:
371 = 607 (-164,50)
Având în vedere cele de mai sus, vă rog respectuos să ne clarificați următoarele aspecte:
1. Care este logica contabilă utilizată de program pentru generarea notei contabile 371 = 607 cu valoare negativă în cazul reglării unei intrări negative?
2. De ce această înregistrare influențează rulajul contului 121, fără ca suma să fie reflectată corespunzător în totalul rulajelor clasei 6 din balanță?
3. Dacă această situație reprezintă:
- un comportament normal al programului,
- o problemă de algoritm contabil,
- sau o eroare de raportare în balanța de verificare.
Menționez că această necorelare creează dificultăți în verificarea contabilă și în reconcilierea rulajelor între clasa 6 și contul 121.
Vă rog să ne transmiteți explicația tehnică și, dacă este cazul, modul corect de operare sau o eventuală actualizare a programului care să elimine această neconcordanță.
Vă mulțumesc anticipat pentru sprijin și aștept răspunsul dumneavoastră.
Cu stimă,
nota contabila 371-607
Re: nota contabila 371-607
1. Este cea legată de modalitatea de reglare valorică a stocului, aplicându-se FIFO
2. Pentru că e normal să afecteze rulajul și nu este niciun fel de problemă
3. Nu este nicio eroare și nicio neconcordanță.
Reconcilierea nu o faceți pe balanță. Folosiți cartea mare la 121.
2. Pentru că e normal să afecteze rulajul și nu este niciun fel de problemă
3. Nu este nicio eroare și nicio neconcordanță.
Reconcilierea nu o faceți pe balanță. Folosiți cartea mare la 121.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.