Acces blocat Saga C dupa actualizare versiune 588

Posteaza aici informatii despre erorile care ti-au aparut.
tomac

Re: Acces blocat Saga C dupa actualizare versiune 588

#46 Mesaj de tomac »

@lexmedia - simpla reinstalare a sistemului de operare nu înseamnă că este schimbat calculatorul și nici nu se resetează vreun id de licență.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

borceas

Re: Acces blocat Saga C dupa actualizare versiune 588

#47 Mesaj de borceas »

geambasum774 scrie: Vin Apr 04, 2025 9:13 am Buna ziua,

Inteleg rationamentul restrictiilor tehnice relative la modul de licentiere si sustin demersul SAGA de a forta utilizatorii sa cumpere licente in acord cu numarul de utilizatori. Este software, proprietate intelectuala, mi se pare firesc sa fie platit.

Totusi, fortarea modificarii arhitecturii LAN-WAN-VPN in mod exclusiv pentru functionarea SAGA este exagerata:
- In loc de 1 server la care se conecteaza prin RDP sau cloud VDI toti utilizatorii este nevoie de deployment X hosturi RDP, cate unul pentru fiecare utilizator SAGA.
- Configurarea in sine a infrastructurii pentru folosirea SAGA implica un efort urias: Deploy X hosturi de Windows, cu Word, Adobe, cu toate programele reinstalate cu migrare fisiere, reconfigurare printere, server de fisiere, Domain Controller, Politici + SAGA client reconfigurat.
- Intretinerea infrastructurii pentru functionarea SAGA multiplica de X ori efortul inginerilor de sistem si mareste complexitatea retelei exponential. Acest lucru nu are cine sa il plateasca!
- Update-ul de SAGA care se face foarte des implica intrarea prin RDP pe fiecare statie din infrastructura si actualizare. Este un efort de X ori mai mare decat anterior.

Recomand puternic:
- revenirea la modalitatea de acces anterioara: posibilitatea RDP pe acelasi template de Windows (VDI, Proxy etc), si accesarea SAGA simultana de catre toti utilizatorii licentiati.
- Modificarea si verificarea licentierii SAGA pe numar de sesiuni simultane EGAL cu numarul de licente cumparate. Este infinit mai simplu ca SAGA sa verifice online daca sunt cumparate per client 1, 2, 50, 100 de licente decat sa stea fiecare cu inregistrarea lui.

Am rugamintea sa anuntati pe site imediat ce transformati SAGA in acest model de licentiere. Acolo unde sunt 2-3 calculatoare, inginerii de sistem au o problema gestionabila, dar unde sunt >10, vorbim de un efort urias, care nu poate fi evitat si nu il plateste nimeni. Este gresit sa modificam o intreaga infrastructura VDI pentru un singur program.

Multumesc

Ideea lansata este foarte buna si modul de licentiere per user si/sau per device pare foarte bun.
Mi se pare normal ca Producatorul de soft sa fie platit pentru fiecare folosire a programului.

In genere eu ca si administrator de retele si implementator de solutii lucrez cu servere si masini virtuale, iar clientii/utilizatorii au thinstation.
In acest fel mentenanta se face mult mai simplu, totul este centralizat, utilizatorii ce lucreaza din afara retelei ajung direct in desktopul lor ce este personalizat pentru fiecare, etc.
Nu lansez polemici legate de VPN, configurare, functionare.

Saga ca si program a trecut de la baze de date FoxPro la FireBird.
Adica de la 1-2 utilizatori preponderent persoane ce opereaza doar partea de contabilitate(Contabili) la utilizatori ce fac doar partea de vizualizare, vanzare, transport, salarizare, etc.
Mi se pare normal ca si partea de licentiere/ autentificare sa evolueze.

Un aspect interesant pentru ca si viitor feature este posibilitatea de a selecta accesul si limitarile utilizatorului per societate comerciala, nu cum este acum pt toate firmele. Si posibilitatea de a copia drepturile de la un utilizator la altul nou creat. Acum daca se limiteaza unui utilizator dreptul pe o societate la salarii, acel utilizator are blocat acest drept pt toate celelalte societati.

Multumesc.

Scrie răspuns