Buna ziua! Am urmatoarele situatii si as dori niste pareri.
1. patronul unui mic bar cumpara marfa de la hypermarket cu factura si uneori, de la magazine mai mici, primind doar bonul fiscal pe care NU este trecut CUI beneficiar. Intocmesc NIR cand cumpara marfa doar cu bon fiscal? fara NIR cum sa inregistrez marfa?
2. se incaseaza prin banca o suma de la client persoana juridica, fara a fi emisa factura, patronul spune ca acel client nu vrea factura si nu are de gand sa insiste asupra acestui lucru. Eu cum inregistrez? fac initial 5121=473 in august, dar in septembrie calculez 3% venit micro, consider ca trebuie sa iau in calcul si suma aceasta, voi face 473=704, fiind vorba de o prestare de serviciu?
Multumesc!
NIR si bon fiscal
- fagarasa176
Re: NIR si bon fiscal
1. http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/fa ... 2iun09.htm
2. Nu e vorba ca nu vrea...TREBUIE
2. Nu e vorba ca nu vrea...TREBUIE
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
Buna dimineata!
Multumesc pentru raspuns.
Eu stiu ca aveti dreptate, dar eu nu pot obliga patronul sa emita factura daca nu vrea. Va rog sa imi spuneti o solutie in cazul in care nu va emite factura.
I`am spus ca bonurile fiscale neinsotite de factura trebuie stampilate de firma care le`a emis si mi`a replicat ca vechiul contabil inregistra bonurile fiscale fara stampila.
Multumesc.
Multumesc pentru raspuns.
Eu stiu ca aveti dreptate, dar eu nu pot obliga patronul sa emita factura daca nu vrea. Va rog sa imi spuneti o solutie in cazul in care nu va emite factura.
I`am spus ca bonurile fiscale neinsotite de factura trebuie stampilate de firma care le`a emis si mi`a replicat ca vechiul contabil inregistra bonurile fiscale fara stampila.
Multumesc.
Trebuie explicat "patronului" ca la un eventual control nu o sa-i placa daca inspectorul o sa-i calculeze retroactiv TVA colectat, precum o sa-i calculeze si niste majorari.
Referitor la vechiul contabil, poti sa-i zici sa se intoarca atunci la vechiul contabil.
In ceea ce priveste stampila de pe bon, nu stiu daca mai este obligatoriu, cel putin in Codul Fiscal apare doar stampilarea bonurilor de combustibil (pe langa trecerea nr de inmatriculare a masinii), dar si asta pentru restituirea accizei.

Referitor la vechiul contabil, poti sa-i zici sa se intoarca atunci la vechiul contabil.

In ceea ce priveste stampila de pe bon, nu stiu daca mai este obligatoriu, cel putin in Codul Fiscal apare doar stampilarea bonurilor de combustibil (pe langa trecerea nr de inmatriculare a masinii), dar si asta pentru restituirea accizei.
Poate colegii de pe forum mai stiu si alt act normativ in vigoare care sa ne obliga la stampilarea bonurilor.Norme metodologice
ART. 206^56
110.2. (1) În cazul carburanţilor auto achiziţionaţi prin staţiile de distribuţie, scutirea de la plata accizelor se va acorda prin restituire.
(4) Cu ocazia fiecărei aprovizionări cu carburanţi auto de la staţiile de distribuţie, beneficiarul scutirii va solicita bonul fiscal emis prin aparatul de marcat electronic fiscal. Bonul fiscal va fi ştampilat de vânzător, care va înscrie pe verso numărul de înmatriculare al autoturismului şi denumirea/numele cumpărătorului.
nu e obligatoriu stampila pe BF..
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”