regim tva

bulzanv

regim tva

#1 Mesaj de bulzanv »

buna ziua

firma noastra romana inregistrata in ROI are un contract pe un an zile cu o firma din austria inregistrata sia aceasta in ROI ,noi am dat cu chirie tir pt transport , am facut factura fara tva este bine ? la ce tip de iesire in valuta o trec in SAGA ? dar in dec 300 la care rind ? fac si decl 390 ? ce alte decl mai fac ?

multumesc mult

balteanuc692

Re: regim tva

#2 Mesaj de balteanuc692 »

E bine. La iesiri-valuta alegeti tip T-taxare inversa. Restul va face SAGA. Depuneti si D390.

donicao

#3 Mesaj de donicao »

Buna ziua,
Cer si eu pareri avizate tot legat de TVA
Firma, inregistrata in ROI are ca obiect de activitate comertul cu autoturisme (SH)pe care le cumpar din UE apoi le vand pe piata interna si la export in R. Moldova. Acest lucru implica ch. cu cazarea, combustibilul, taxele de drum in tarile pe care le tranzitez, numere etc.
1. F. cazare(625) le trec la intrari-valuta cu valoarea totala a facturii(inclusiv tva-ul)iar la tip aleg factura?
2. Bonurile de combustibil, taxele de drum, masa le trec prin:6022-5314, 635-5314,625-5314? aici ar trebui ordin de deplasare,foi de parcurs? Mentionez ca cel care pleaca de regula e administratorul si ca pleaca cu banii lui din buzunar si achita aceste costuri.Stie cineva daca e corect in UE sa achizitionezi un bun pe care il platesti cash si pentru care nu primesti nici o dovada a platii(uneori se specifica pe factura ca s-a achitat cash).
Daca e cineva mai mult decat amabil ,in cazul in care trebuiesc ordine de deplasare si foi de parcurs ma poate ajuta cu modele completate ca si exemplu?
3. F.cu numere de circulatie pt. masina(635) achizitonate de la o firma din Germania inscrisa in ROI o trec la intrari-valuta iar la tip aleg taxare inversa? Apare in D390 la S-Achizitie intracomunitara de servicii. E corect?
Recunosc ca sunt novice si de aceea va cer, cu drag ,ajutorul multumindu-va cu anticipatie.
Zi reusita tuturor!

donicao

#4 Mesaj de donicao »

Nimeni din forumistii cu experienta n-are amabilitatea de a ma ajuta cu un raspuns?

tomac

#5 Mesaj de tomac »

1. Da.
2. V-aș recomanda să le treceți prin intrări-valută pe tip "Factură". Le dați în plată prin 542.analitic persoană. Puteți crea analitic la 5442 pentru fiecare salariat din Fișiere - Salariați. Puteți acorda avans spre decontare la plecarea în străinătate și la întoarcere să se justifice avansul. Decontul de cheltuieli se poate genera din program direct.
Plata facturii fără chitanță, doar cu specificație pe ea că s-a achitat cash, se înregistrează ca atare în baza facturii respective.
3. Da.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

donicao

#6 Mesaj de donicao »

>tomac< Multumesc tare mult si va voi mai ruga si cu alte "necunoscute" pe viitor.
Toate bune!

Scrie răspuns