Cont 4428 neclar
-
Cont 4428 neclar
Va rog, un sfat: am preluat o firma, a fost platitor de TVA la incasare iar in cursul anului 2014 s-a retras. Am cerut o balanta analitica, dar am primit-o partial analitica. Are atat furnizori neachitati cat si clienti neincasati. Pentru marfa, am stabilit tva-ul neexigibil corect, cu ajutorul stocului. Nu stiu cum sa distribui restul de tva neexigibil in 4428 TI sau 4428 TP. Am introdus toti clientii si furnizorii restanti prin iesiri - respectiv intrari cu data de 31 12 2014. Trebuie sa mai fac ceva si-n jurnalele de TVA? Cand dau inchidere TVA spune ca TVA aferent facturilor de iesire preluate = 0 si-i diferit de contul 4428.TI in care am inregistrat eu toata suma. Cum trebuie sa procedez ca decontul de TVA sa fie corect? Multumesc.
Re: Cont 4428 neclar
SAGA se duce si "valideaza" preluarea datelor cu ceea ce averti solduri de inceput in INTRARI sau IESIRI.
Facturile de la INTRARI/IESIRI trebuie sa fie exact cu TVA asa cum au fost ele tinute.
Exemplu:
AM avut o factura de INTRARE cu TVA la plata:
Baza 100
TVA 24
Total 124
Aceasta factura cand eu o introduc la INTRARI (o preiau ca sold) trebuie sa stiu ca a fost cu TVA la plata. Daca nu bifez la preluare in INTRARI ca a fost cu TVA la plata, dar in balanta de preluare trec alt sold la 4428.TP din punct de vedere al TVA (sau varianta inversa: in balanta de preluare trec la 4428.TP sold ZERO dar in schimb la INTRARI bifez factura ca fiind cu TVA la plata) atunci SAGA ma avertizeaza.
O solutie ar fi urmatoarea:
Vedeti pe decontul D300 aferent lunii dinaintea preluarii ce solduri sunt trecute acolo, la facturi in asteptare (atat la INTRARI cat si la IESIRI) sunt aceleasi cu TVA-ul din balanta pentru 4428 (TP/TI)
Faceti de asa natura incat acel TVA sa se regaseasca in facturile pe care le-ati trecut in PRELUARE SOLD.
Ati reconstituit 4428 aferent stoc.
Ati mai ramas cu o suma in 4428 care trebuie repartizata in functie de ce este in decont si in balanta.
"Ajutati" TVA-ul sa iasa la lumina
Facturile de la INTRARI/IESIRI trebuie sa fie exact cu TVA asa cum au fost ele tinute.
Exemplu:
AM avut o factura de INTRARE cu TVA la plata:
Baza 100
TVA 24
Total 124
Aceasta factura cand eu o introduc la INTRARI (o preiau ca sold) trebuie sa stiu ca a fost cu TVA la plata. Daca nu bifez la preluare in INTRARI ca a fost cu TVA la plata, dar in balanta de preluare trec alt sold la 4428.TP din punct de vedere al TVA (sau varianta inversa: in balanta de preluare trec la 4428.TP sold ZERO dar in schimb la INTRARI bifez factura ca fiind cu TVA la plata) atunci SAGA ma avertizeaza.
O solutie ar fi urmatoarea:
Vedeti pe decontul D300 aferent lunii dinaintea preluarii ce solduri sunt trecute acolo, la facturi in asteptare (atat la INTRARI cat si la IESIRI) sunt aceleasi cu TVA-ul din balanta pentru 4428 (TP/TI)
Faceti de asa natura incat acel TVA sa se regaseasca in facturile pe care le-ati trecut in PRELUARE SOLD.
Ati reconstituit 4428 aferent stoc.
Ati mai ramas cu o suma in 4428 care trebuie repartizata in functie de ce este in decont si in balanta.
"Ajutati" TVA-ul sa iasa la lumina

Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
-
Multumesc. In decontul precedent la informatii privind TVA neexigibila, atat la intrari cat si la iesiri este 0. Sa inteleg atunci ca tot TVA-ul din 4428 este aferent marfii, si sa reglez TVA la stocul de marfa prin 378, fara sa mai am 4428. TI sau TP? Ar fi calea cea mai simpla sa consider ca acesti clienti si furnizori cu solduri, sunt din afara perioadei in care a fost platitor de TVA la incasare, si singura greseala este o descarcare de gestiune incorecta a marfii: de ex. am analitic la 371 - 1 si 2 ( societatea are si un punct de lucru ) dar atat, 378 si 4428 nu au analitice, si m-am uitat si in notele contabile, si la toate intrarile este nota:
% = 401........
3711
4426
iar la sf. lunii 3711 = 378 cu tot adaosul comercial, la fel pentru TVA neexigibil, 3711 = 4428, dar nu am gasit deloc un transfer din 3711 in 3712, in schimb iesirile erau din ambele gestiuni.
% = 401........
3711
4426
iar la sf. lunii 3711 = 378 cu tot adaosul comercial, la fel pentru TVA neexigibil, 3711 = 4428, dar nu am gasit deloc un transfer din 3711 in 3712, in schimb iesirile erau din ambele gestiuni.
Sa aveti convingerea ca "tertii" nu sunt parte a declaratiei 300 si sunt asa cum spuneti "in afara perioadei"
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
-
Multumesc, asa am facut. O zi buna.