Buna ziua, va solicit ajutorul deoarece doresc sa vad daca am inteles bine anumite aspecte privind productia (si daca am procedat corect).
Societate comerciala este microintreprindere si in cursul anului 2013 a inceput sa aibe ocazional productie mai precis produse finite pe care le vinde direct catre un furnizor. Pretul de inregistrare a produselor finite -cost efectiv. Inrebarile mele sunt urmatoarele:
1) Inregistrarile contabile urmatoare (folosite ca exemplu)
6xx = 3xx 10 lei consumul de materii prime, materiale etc
345 = 711 10 lei pentru productie
411 = 701 15 lei pentru vanzare
711 = 345 10 lei pentru scoatere din gestiun
sunt corecte ?
2) La sfarsitul anului am ramas cu produse finite in stoc in valoare de 50 de lei (sold debitor 345), variatia rulajelor contului 711 doar aferente inregistrarilor prin contului 345 este 50 lei (sold creditor).
Acesti 50 de lei sunt considerati in contul de profit si pierdere, in bilant, venituri si implicit imi maresc profitul contabil declarat ?
Avand in vedere ca este prima oara cand lucrez cu "productie" mi se pare oarecum "gresit" sa asimilez aceasta suma la venituri acum la inchiderea exercitiului financiar in bilant (datorita faptului ca nu am apucat sa vindem aceste produse finite si am ramas cu ele pe stoc). Deci practic acest sold de 50 de lei aferent produselor finite in stoc este asimilat ca si venit in contul 121, (din punctul meu de vedere venit cert doar la facturarea efectiva catre clienti fapt care a si generat aceasta "dilema" contabila pentru mine dar pe care incerc si incep sa o inteleg), marindu-mi profitul contabil declarat in bilant ?
Imi iertati exprimarea, sper ca ati inteles ce vreau sa spun si va multumesc anticipat.
Contul 711 la sfarsit de an
Re: Contul 711 la sfarsit de an
Dar consumul de mat prime, salarii, etc ptr obtinerea produselor finite care le ai acum pe stoc nu se pune??
Ai inregistrat la vremea obtinerii lor in ct din cl 6. Ce nu e logic?
Ia mai gindeste-te!
Ai inregistrat la vremea obtinerii lor in ct din cl 6. Ce nu e logic?
Ia mai gindeste-te!
1+1=3
Am deschis t-urile pt fiecare cont implicat si am facut niste simulari, am inteles ce ati vrut sa-mi spuneti, multumesc, o seara buna va doresc !
-
bunoarav scrie:Buna ziua, va solicit ajutorul deoarece doresc sa vad daca am inteles bine anumite aspecte privind productia (si daca am procedat corect).
Societate comerciala este microintreprindere si in cursul anului 2013 a inceput sa aibe ocazional productie mai precis produse finite pe care le vinde direct catre un furnizor. Pretul de inregistrare a produselor finite -cost efectiv. Inrebarile mele sunt urmatoarele:
1) Inregistrarile contabile urmatoare (folosite ca exemplu)
6xx = 3xx 10 lei consumul de materii prime, materiale etc
345 = 711 10 lei pentru productie
411 = 701 15 lei pentru vanzare
711 = 345 10 lei pentru scoatere din gestiun
sunt corecte ?
2) La sfarsitul anului am ramas cu produse finite in stoc in valoare de 50 de lei (sold debitor 345), variatia rulajelor contului 711 doar aferente inregistrarilor prin contului 345 este 50 lei (sold creditor).
Acesti 50 de lei sunt considerati in contul de profit si pierdere, in bilant, venituri si implicit imi maresc profitul contabil declarat ?
Avand in vedere ca este prima oara cand lucrez cu "productie" mi se pare oarecum "gresit" sa asimilez aceasta suma la venituri acum la inchiderea exercitiului financiar in bilant (datorita faptului ca nu am apucat sa vindem aceste produse finite si am ramas cu ele pe stoc). Deci practic acest sold de 50 de lei aferent produselor finite in stoc este asimilat ca si venit in contul 121, (din punctul meu de vedere venit cert doar la facturarea efectiva catre clienti fapt care a si generat aceasta "dilema" contabila pentru mine dar pe care incerc si incep sa o inteleg), marindu-mi profitul contabil declarat in bilant ?
Imi iertati exprimarea, sper ca ati inteles ce vreau sa spun si va multumesc anticipat.
- balteanuc692
Pai ia vedeti, cate conturi de clasa 7 aveti pe credit si cate pe credit. Dupa aceea vedeti cate conturi de cheltuieli aveti pe debit. Deschideti T-uri pentru toate si vedeti ce iese. Iese bine, va zic eu.