PFA obligatoriu casa de marcat?

sumanariua

PFA obligatoriu casa de marcat?

#1 Mesaj de sumanariua »

Un PFA care este impozitat pe baza de norma fixa are obligatia sa aiba casa de marcat si sa tina contabilitatea in partida simpla?

fagarasa176

Re: PFA obligatoriu casa de marcat?

#2 Mesaj de fagarasa176 »

Citeste:
- Ordonanţă de urgenţă nr. 44 din 16/04/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale
- Ordonanţă de urgenţă nr. 28 din 25/03/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

si o sa gasesti ceea ce te intereseaza :wink:
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

tomac

#3 Mesaj de tomac »

Nu are obligația de a conduce evidența în partidă simplă.
Are obligația de a conduce jurnale de cumpărări/vânzări, adică evidența în scopuri de TVA.
Are obligația de a utiliza casă de marcat dacă vinde bunuri sau servicii populației și nu se regăsește în niciuna din situațiile de la art.2 din OUG 28/1999R.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

andreis491

#4 Mesaj de andreis491 »

Salutare,

PFA cu obiect de activitate activitati fotografice care lucreaza direct cu persoane fizice are obligatia de a utiliza casa de marcat ?

Imi dau singur raspusul, insa mai am nevoie de alte pareri :)

Conform OUG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a se dota cu case de marcat electronice asa cum a fost modificata de OUG 91/2014, la art. 2 lit. f sunt exceptate de la utilizarea casei de marcat, activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale;

Normele metodologice de aplicare HG 479/2003, prevad:
“Art. 15. Intra sub incidenta prevederilor art. 2 lit. f) din ordonanta de urgenta:
a) profesiile libere sub toate formele de organizare, care nu implica crearea unei societati comerciale, desfasurate de catre notari, avocati, experti autorizati, medici, experti contabili, contabili autorizati, arhitecti, precum si de alte persoane fizice care presteaza servicii cu caracter profesional in domeniul stiintific, literar, artistic si educativ;
b) activitatile economice desfasurate in mod independent, inclusiv prin practicarea unei meserii, de catre persoanele fizice autorizate potrivit legii, cu exceptia activitatilor de taximetrie auto pentru marfuri si persoane.”

Am ingrosat paragrafele care in opinia mea ar excepta si aceasta activitate.
Numai ca, in text se vorbeste de "profesii libere", iar activitatile fotografice nu cred ca sunt reglementate ca si profestii libere.

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Eu zic că are nevoie de casă de marcat. Normele exced textul legii ceea ce este inadmisibil. Oricum normele respective erau perimate încă de vreo câțiva ani.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns