Buna ziua
Va rog sa ma ajutati sa gasesc rezolvarea la urmatoarea"sarada":
- unui distribuitor produse petrom i se aplica contractul colectiv de munca negociat la nivel national de sindicat cu OMV
- conform acestui contract anual salariatii beneficiaza de bilete de odihna ( in limita unui fond anual).Biletele se achizitioneaza numai printr-un singur operator turistic care factureaza "Servicii turistice conform contract" suma de 5000lei anual fara TVA.
- distribuitorul achita suma
- distribuitorul primeste suma achitata( la care se adauga si TVA) de la omv petrom cu explicatia bonus partener.
- ulterior cand salariatii pleaca in concediu distribuitorul achita catre acelasi operator turistic si diferenta de suma( asa doreste patronul) fara sa mai primeasca bani de la omv petrom.
Rugamintea mea e sa ajutati cu contabilizarea acestor operatiuni si cu interpretarea lor fiscala .
Multumesc anticipat.
distribuitori produse petrom
Re: distribuitori produse petrom
Eu am o nedumerire. De ce i s-ar aplica acel contract colectiv și distribuitorului? Dar, mă rog. Dacă i se aplică:
- suma de 5000 lei facturată de operator se consideră un venit asimilat salariilor de aceea este nevoie ca suma să fie determinată pe fiecare persoană în parte ce beneficiază de acele servicii
- suma respectivă se va contabiliza prin 425 sau 421. Eu recomand prin 425, la facturarea de către operator. Astfel factura se va înregistra 425=401
- suma determinată pe fiecare persoană se va include în statul de salarii, momentan, pe alte venituri, ea fiind un venit asimilat salariilor și supusă tuturor contribuțiilor sociale și impozitului pe venit. De asemenea suma se va înscrie pe avans pentru a nu influența restul de plată. Restul de plată, în bani va fi influențat de reținerile (impozit și contribuții) aferente acestui venit asimilat
- la validarea notei se va storna, manual, 641=421 cu cei 5000 și se va înregistra 6421=421 cu cei 5000 lei
- suma primită de la OMV cu titlu de bonus se va trece pe venituri. Probabil se emite o factură către OMV.
- diferența achitată de patron la data plecării în concediu este, la fel, venit asimilat salariilor și se procedează similar cu cei 5000 lei.
- suma de 5000 lei facturată de operator se consideră un venit asimilat salariilor de aceea este nevoie ca suma să fie determinată pe fiecare persoană în parte ce beneficiază de acele servicii
- suma respectivă se va contabiliza prin 425 sau 421. Eu recomand prin 425, la facturarea de către operator. Astfel factura se va înregistra 425=401
- suma determinată pe fiecare persoană se va include în statul de salarii, momentan, pe alte venituri, ea fiind un venit asimilat salariilor și supusă tuturor contribuțiilor sociale și impozitului pe venit. De asemenea suma se va înscrie pe avans pentru a nu influența restul de plată. Restul de plată, în bani va fi influențat de reținerile (impozit și contribuții) aferente acestui venit asimilat
- la validarea notei se va storna, manual, 641=421 cu cei 5000 și se va înregistra 6421=421 cu cei 5000 lei
- suma primită de la OMV cu titlu de bonus se va trece pe venituri. Probabil se emite o factură către OMV.
- diferența achitată de patron la data plecării în concediu este, la fel, venit asimilat salariilor și se procedează similar cu cei 5000 lei.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Multumesc foarte mult .Am o nedumerire totusi. In codul fiscal mentioneaza la art. 55 (4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit, iar la at 296,cu 4 prevede scutire si pentru contributiile sociale
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.
Exista o limitare aacestei valori ? se coreleaza cu 2% din fondul de salarii anual?
Avand in vedere ca exista un contract de munca , ca banii reprezinta contravaloare prestatii pentru odihna , pot sa le consider venituri neimpozabile la salariat, dar cheltuieli deductibile la firma , iar suma pe care o primesc de la Petrom ca fiind venit impozabil ?
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.
Exista o limitare aacestei valori ? se coreleaza cu 2% din fondul de salarii anual?
Avand in vedere ca exista un contract de munca , ca banii reprezinta contravaloare prestatii pentru odihna , pot sa le consider venituri neimpozabile la salariat, dar cheltuieli deductibile la firma , iar suma pe care o primesc de la Petrom ca fiind venit impozabil ?
Puteți să o considerați și ca o prestație pentru concediu de odihnă, dar va trebui să demonstrați că salariaților dvs li se aplică contractul colectiv de muncă la nivel de OMV. Că ei sunt semnatari sau parte a acelui contract. Dacă demonstrați asta și dacă în acel contract se prevede că angajatorul suportă costul prestațiilor pentru concedii de odihnă atunci nu se impozitează la salariați. Dacă nu puteți demonstra că acel contract este aplicabil și dacă nici în contractul individual de muncă încheiat cu angajatorul nu există o astfel de clauză, atunci se procedează cum v-am scris eu anterior.
Din păcate intră la plafonul de 2% din fondul de salarii chiar dacă primiți de la Petrom bani. Adică sunt limitate ca deductibilitate fiscală, iar veniturile de la Petrom sunt impozabile integral.
Din păcate intră la plafonul de 2% din fondul de salarii chiar dacă primiți de la Petrom bani. Adică sunt limitate ca deductibilitate fiscală, iar veniturile de la Petrom sunt impozabile integral.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Multumesc. Da,contractul colectiv de munca este incheiat intre sindicat si distribuitor, chiar daca numarul de salariati este 15-18, dar este un contract care se aplica tuturor distribuitorilor .