Buna ziua,
Va rog ajutati-ma in urmatoarea problema:
O societate x vande un autoturism unei alte societati y printr-o societate de leasing z . x face o factura proforma , societatii y ptr un avans de 1000 euro , avans ce va fi platit catre societatea de leasing z( am un acord tert neinteresat prin care se specifica faptul ca tertul platitor adica x sa efectueze in numele lui y plata sumei de ....- plata partiala avans conform contractului de leasing financiar nr.... in contul lui z si pe OP sa fie mentiunea '"plata in numele si pe seama y - utilizator in ctr de leasing nr....)
Cum inregistrez acest avans pe care il primesc de la y si il platesc apoi lui z?
Cum fac factura finala ptr autoturism lui z?
Multumesc anticipat !
vanzare auto
Re: vanzare auto
Dumneavoastra a cui contabilitate o tineti?
Faceti vanzarea catre societatea de leasing iar incasarea avansului sau sumei se face in Banca dvs chiar daca sumele provin de la altii dar au legatura cu vanzarea pentru care ati intocmit factura.
Exemplu:
Ati vandut marfuri catre un client GIGI srl, si acesta va da un bilet la ordin pe care este trecut la emitent ABC srl; suma va veni la de ABC srl si nu de la GIGI srl asa cum este emisa factura.
Faceti vanzarea catre societatea de leasing iar incasarea avansului sau sumei se face in Banca dvs chiar daca sumele provin de la altii dar au legatura cu vanzarea pentru care ati intocmit factura.
Exemplu:
Ati vandut marfuri catre un client GIGI srl, si acesta va da un bilet la ordin pe care este trecut la emitent ABC srl; suma va veni la de ABC srl si nu de la GIGI srl asa cum este emisa factura.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Ceva nu e clar. Ori ați încurcat pe Y cu Z, ori nu e formulată corect speța.
Ați început prin a defini clientul ca fiind Y și societatea de leasing ca fiind Z și sfârșiți într-un mod ce sugerează că, de fapt, e invers. Spuneți la început că Y nu plătește avansul ci-l plătește societatea de leasing, dar când începeți să descrieți ce contract aveți nu rezultă defel ceea ce susțineți.
Ați început prin a defini clientul ca fiind Y și societatea de leasing ca fiind Z și sfârșiți într-un mod ce sugerează că, de fapt, e invers. Spuneți la început că Y nu plătește avansul ci-l plătește societatea de leasing, dar când începeți să descrieți ce contract aveți nu rezultă defel ceea ce susțineți.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Buna ziua ,
Scuze ,asa este nu am specificat :y imi plateste avansul prin banca iar eu trebuie sa-l dau firmei de leasing cu mentiunea pe op ca este plata ptr y
Scuze ,asa este nu am specificat :y imi plateste avansul prin banca iar eu trebuie sa-l dau firmei de leasing cu mentiunea pe op ca este plata ptr y
Daca vindeti un activ fix veti folosi contul 461, daca este un autoturism pe care l-ati cumparat si acum il vindeti (a fost considerat "marfa") veti folosi contul 4111, iar pe partea de venituri (daca folositi 461) veti avea 7583 daca nu veti avea 707 (in situatia in care este marfa)
Avansul a fost: (consideram ca vindeti un activ fix)
461.firma_leasing = 419 (pret fara TVA) pentru avans 1.000 lei (exemplu)
Societatea de leasing va intocmi o factura catre dvs pentru un comision:
628 = 401.firma_leasing
Incasarea avansului de la clientul firmei de leasing:
5121 = 461.firma_leasing
Plata comisionului catre firma de leasing:
401.firma_leasing = 5121
Factura finala: (vanzarea propriu-zisa a autovehiculului): luam ca exemplu ca autoturismul fara TVA este in valoare de 5.000 lei
Veti avea pe primul rand din factura:
461.firma_leasing = 7583 pentru 5.000 lei fara TVA.
Pe al doilea rand din factura:
Storno avans cu Factura (nr. facturii de avans):
minus 461.firma_leasing = minus 419 pentru minus 1.000 lei (fara TVA)
Total factura (FARA TVA) trebuie sa fie 4.000 (5.000-1.000=4.000)
Asta inseamna ca fie veti primi suma integrala de la firma de leasing fie veti incasa cate o "parte/rata" in perioada pe care ati prevazut-o in contactul de vanzare cumparare a autotusimului catre firma de leasing)
Clientul care a cumparat prin firma de leasing va trimite copie dupa OP catre firma de leasing aceasta din urma facandu-si propriile inregistrari contabile privind compensarea in trei (nu e treaba dvs ci a firmei de leasing cum isi tine contabilitatea)
Avansul a fost: (consideram ca vindeti un activ fix)
461.firma_leasing = 419 (pret fara TVA) pentru avans 1.000 lei (exemplu)
Societatea de leasing va intocmi o factura catre dvs pentru un comision:
628 = 401.firma_leasing
Incasarea avansului de la clientul firmei de leasing:
5121 = 461.firma_leasing
Plata comisionului catre firma de leasing:
401.firma_leasing = 5121
Factura finala: (vanzarea propriu-zisa a autovehiculului): luam ca exemplu ca autoturismul fara TVA este in valoare de 5.000 lei
Veti avea pe primul rand din factura:
461.firma_leasing = 7583 pentru 5.000 lei fara TVA.
Pe al doilea rand din factura:
Storno avans cu Factura (nr. facturii de avans):
minus 461.firma_leasing = minus 419 pentru minus 1.000 lei (fara TVA)
Total factura (FARA TVA) trebuie sa fie 4.000 (5.000-1.000=4.000)
Asta inseamna ca fie veti primi suma integrala de la firma de leasing fie veti incasa cate o "parte/rata" in perioada pe care ati prevazut-o in contactul de vanzare cumparare a autotusimului catre firma de leasing)
Clientul care a cumparat prin firma de leasing va trimite copie dupa OP catre firma de leasing aceasta din urma facandu-si propriile inregistrari contabile privind compensarea in trei (nu e treaba dvs ci a firmei de leasing cum isi tine contabilitatea)
Nu este un activ fix , este marfa , eu cumpar si vand .Problema mea este ca firma de leasing nu-mi intocmeste niciun document ptr avans , singura mea justificare fiind extrasul de cont unde se vede ca eu , vanzatorul masinii ii dau bani firmei de leasing in numele celui care cumpara masina , iar factura finala in acest caz trebuie sa fie pa valoarea totala a masinii ?????!!!!! , deci costa 5000 , iau avans 1000 lei dar avansul il dau firmei de leasing .
Va multumesc !
Va multumesc !
Clientul dvs este firma de leasing (dar comanda pentru achizitionarea bunului primiti o comanda de la altcineva):
4111 = 707 pentru valoarea fara TVA a bunului (5.000 lei)
Clientul firmei de leasing plateste avansul in contul dvs iar dvs trebuie sa redirectionati acest bani catre firma de leasing:
5121 = 462/473.analitic distinct (primirea sumei de la clientul firmei de leasing)...pentru 1.000 lei
462/473.analitic distinct = 5121 (redirectionarea sumei catre firma de leasing ca si avans platit de catre client)...pentru 1.000 lei
462/473 va avea ca denumire "LEASING srl-POPESCU", unde POPESCU este o persoana fizica care a facut comanda catre dvs dar doreste ca sa plateasca in rate bunul achizitionat)
In acest moment:
- firma de leasing va datoreaza 5.000 lei
- firma de leasing mai are de primit de la clientul - caruia i-ati procurat bunul - 4.000 lei (5.000-1.000=4.000)
4111 = 707 pentru valoarea fara TVA a bunului (5.000 lei)
Clientul firmei de leasing plateste avansul in contul dvs iar dvs trebuie sa redirectionati acest bani catre firma de leasing:
5121 = 462/473.analitic distinct (primirea sumei de la clientul firmei de leasing)...pentru 1.000 lei
462/473.analitic distinct = 5121 (redirectionarea sumei catre firma de leasing ca si avans platit de catre client)...pentru 1.000 lei
462/473 va avea ca denumire "LEASING srl-POPESCU", unde POPESCU este o persoana fizica care a facut comanda catre dvs dar doreste ca sa plateasca in rate bunul achizitionat)
In acest moment:
- firma de leasing va datoreaza 5.000 lei
- firma de leasing mai are de primit de la clientul - caruia i-ati procurat bunul - 4.000 lei (5.000-1.000=4.000)