TVA

radum863

TVA

#1 Mesaj de radum863 »

Buna seara.
Am o factura in luna mai 2015 si o platesc prin banca tot in luna mai 2015,TVA-ul nu mi se compenseaza!!!!
De ce oare ?
Astept raspunsuri si va multumesc.

balazse

Re: TVA

#2 Mesaj de balazse »

Ce intelegi prin faptul ca "nu mi se compenseaza"?
Aplici "TVA la incasare", adica la intrari este pusa bifa la "TVAi", iar dupa ce ai efectuat plata facturii in meniul din care s-a facut plata "registru de casa"/"jurnal de banca" nu se completeaza coloana "TVA I/P"?

radum863

#3 Mesaj de radum863 »

exact

radum863

#4 Mesaj de radum863 »

vreau sa spun ca nu aplic tva la incasare nu-mi apare in coloana de tva platit si nici in jurnale

balazse

#5 Mesaj de balazse »

Foarte clar esti. :roll:
Daca pentru factura in cauza nu se aplica TVA la incasare, iar la la validarea facturii iti apare 4426 atunci nu se mai discuta de "TVA la incasare", adica nu se va completa nici un "tva platit", aceasta se aplica doar pentru facturile pentru care se aplica "TVA la incasare".
Verifica jurnalul de cumparare, deoarece este diferente intre referintele 6-7 si 21-22.

radum863

#6 Mesaj de radum863 »

scuze,atunci cand incasez cod referinta 6-7,atunci cand platesc cod referinta 6-7,ce nu inteleg eu este ca nu apare suma la tva platit nici eu nici firma respectiva nu avem bifa de tva la incasare,unde gresesc?

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Am scris mai sus, ca nici nu trebuie sa apara la ref.6-7.
Acea informatie/coloana isi are rostul doar pentru acele cazuri in care discutam de TVA la incasare 21-22 (23-24).

donicao

#8 Mesaj de donicao »

Daca nu aplici tva la incasare si plata ai facut-o in aceiasi luna cu achizitia atunci in Jurnalul de cumparari ar trebui sa vezi la referinta 21-22:
-total platit 124lei
-baza tva platita 100lei
-tva plata 24lei
Daca nu vezi asa , urmareste daca operare achizitiei a fost facuta corect cu tva 24% poate ti-a scapat ceva si daca plata s-a facut corect!

balazse

#9 Mesaj de balazse »

Pentru DonicaO
Cum adica sa vezi factura la ref.21-22 daca NU aplici TVA la incasare? :shock:
Cred ca te cam incurci. Doar daca pentru factura respectiva se aplica TVA la incasare va aparea la ref.21-22, in rest va aparea la ref.6-7.

donicao

#10 Mesaj de donicao »

Da asa este la referinta 6-7 cand nu aplici tva la incasare iar daca aplici tva la incasare la referinta 6-7 apare cand plata furnizorului e in aceiasi zi cand ti-a facturat.Scuze!

balazse

#11 Mesaj de balazse »

Se pare ca tot nu a fost clar.
La 6-7 apar acele facturi pentru care nu se aplica TVA la incasare, si la 21-22 apare acelea pentru care se aplica, inclusiv si cand se face plata. Cand se face plata pentru facturi cu TVA la incasare, acestea nu se transfera la ref.6-7, ci ramane la ref.21-22, doar ca de la colana neexigibil (necahitat) trece in coloan exigibil (achitat).

donicao

#12 Mesaj de donicao »

Probabil ca explicatia mea nu a fost corecta sau eu nu am procedat corect pana acum.Sunt cu TVA la incasare si in momentul cand primesc o factura pe care o achit in aceeasi zi cash nu mai bifez tva la incasare si operatia se duce pe referinta 6-7(achizitii de bunuri/servicii din tara si importuri de bunuri taxabile 24%).Bizef tva la incasare cand nu platesc factura in aceiasi zi si atunci operatia merge pe referinta 21-22.Deci nu am procedat corect?
Cel putin asa am inteles de pe blogul lui Cristi pentru care am toata stima.

Reguli pentru aplicarea sistemului de TVA la încasare.
Dacă sunteți în sistemul de TVA la încasare, dacă aveți obligația legală de aplicare a acestui sistem:
- orice intrare, indiferent de la cine, indiferent că furnizorul meu este persoană fizică sau juridică, că e înscris sau nu în registrul persoanelor ce aplică sistemul de TVA la încasare, dacă nu o plătesc integral, pe loc sau anticipat emiterii facturii, în numerar, sau dacă nu e una supusă taxării inverse (măsurilor de simplificare), va avea bifată opțiunea de deducere a TVA la plată și voi deduce TVA doar când voi achita debitul. Pentru excepții se deduce pe loc TVA, iar opțiunea TVA deductibil la plată nu se bifează.

tomac

#13 Mesaj de tomac »

TVA la facturi achitate/încasate pe loc, nu apare la TVA achitat fiind direct dedusă sau colectată. Pe acea coloană apare doar TVA la plăți/încasări parțiale ulterioare. De aceea și diferențierea prin referințe distincte.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

apostolm571

#14 Mesaj de apostolm571 »

Deci e corect cum a procedat donicao cu mentiunea lui cristi ca in jurnal nu apare la rubrica tva plata deoarece el se deduce direct si merge pe referinta 6-7?

Scrie răspuns