LICHIDARE FIRMA CU ACTIVE
-
LICHIDARE FIRMA CU ACTIVE
Buna ziua, am nevoie de un sfat , in legatura cu lichidarea unei societati. Sunt contabila societatii, nu lichidator autorizat si unul din clientii mei, asociat unic, a decis lichidarea socetatii. Situatia este un pic mai complicata pentru ca are niste active neamortizate, respectiv mobilier, echipament antiefractie, birotica. Dupa o informare la ANAF, clientul meu a ajuns la concluzia ca doar in cazul imobilelor si masinilor trebuie apelat la un lichidator, pentru ce active are el, nu este nevoie si activele se distribuie asociatului unic. Intrebarea mea si sfatul de care am nevoie este legat de aceasta operatiune. Este o operatiune taxabila? Pentru ca, asa cum scrie in codul fiscal, la capitolul TVA, orice distribuire din activele unei persoane impozabile catre asociatii sai, fie ca dividend, fie urmare a operatiunii de lichidare, constituie transfer impozabil. Deci, colectez TVA pentru partea neamortizata a activelor distribuite si ce inregistrari contabile fac in acest caz? Multumesc
Re: LICHIDARE FIRMA CU ACTIVE
Ca sa nu ajungeti in acea situatie, faceti o factura de vanzare a activelor , a tuturor activelor catre asociatul unic.
Veti plati oricum mai putin (ma refer la TVA si la impozit), daca firma are pierdere (din impozit pe profit din anii anteriori) este tocmai bine ca nu veti avea ce sa impozitati si veti avea numai TVA de plata
Veti plati oricum mai putin (ma refer la TVA si la impozit), daca firma are pierdere (din impozit pe profit din anii anteriori) este tocmai bine ca nu veti avea ce sa impozitati si veti avea numai TVA de plata
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!