Inregistrare tva achizitie intracomunitara auto
-
Inregistrare tva achizitie intracomunitara auto
Am o societate neplatitoare de TVA in Romania ,are cod de TVA doar pentru achizitii intracomunitare , care a cumparat o masina din UE , pentru care trebuie sa plateasca TVA . Cum inregistrez eu in contabilitate TVA -ul ?
Re: Inregistrare tva achizitie intracomunitara auto
Daca a facut o achizitie intracomunitara atunci la "configurare societati" bifezi la "cu operatii in valuta" si inregistrezi factura la "intrari valuta" unde la "tip" alegi "T", si se va genera nota contabila 635=4423.
Dupa care vei achita suma din 4423 prin casa sau banca.
Dupa care vei achita suma din 4423 prin casa sau banca.
-
Dupa care, inlocuiesti 635 cu 2133,
fiind o taxa nerecuperabila, majoreaza valoarea bunului.
fiind o taxa nerecuperabila, majoreaza valoarea bunului.
Marian Apetre
Daca am inregistrat in luna iunie, la un leasing cheltuiala cu comisionul pe 628 si cea cu taxa de inmatriculare pe ct.635 pot mari valoarea auto in luna iulie facand 635=2133 cu minus valoarea taxei si 628=2133 cu minus valoarea comisionului?
Mentionez ca am inregistrat pe iunie doar jumatate din valoarea auto (pt. ca s-a primit factura cu rata 0 si contractul s-a activat dupa plata ratei 0, adica in 15.07.2015). mai am de inregistrat in iulie 2133=167 cu cealalta jumatate si amortizarea va incepe cu luna august.
Multumesc!
Mentionez ca am inregistrat pe iunie doar jumatate din valoarea auto (pt. ca s-a primit factura cu rata 0 si contractul s-a activat dupa plata ratei 0, adica in 15.07.2015). mai am de inregistrat in iulie 2133=167 cu cealalta jumatate si amortizarea va incepe cu luna august.
Multumesc!
Inregistrand prin conturile de cheltuiala, ai diminuat baza impozabila pentru impozitul pe profit (daca esti platitoare de imp pe profit), asa ca as recomanda sa te intorci in iunie, sa inregistrezi prin contul de inv. in curs (231), sa corectezi calculul imp.pe profit, sa depui D710, cu suma corectata si sa depui din nou raportarea semestriala (daca te incadrezi in cifra de afaceri).
Dar e gresit daca las aceste cheltuieli asa cum sunt fara sa maresc valoarea mijlocului fix? Am intrebat un alt expert contabil si mi-a raspuns ca e bine daca las ca si cheltuiala a perioadei....Acel auto nu si-a marit valoarea prin acele cheltuieli. Comisionul platit firmei de leasing l-am considerat ca si o prestare de serviciu, iar taxa de poluare se va cere returnarea ei la ANAF dupa cei 2 ani de terminare a leasing-ului.
Multumesc!
Multumesc!
In ompf 1802/2014 scrie asa:
¨228. - Cheltuielile efectuate în legătură cu imobilizările corporale utilizate în baza unui contract de închiriere, locaţie de gestiune, administrare sau alte contracte similare se evidenţiază în contabilitatea entităţii care le-a efectuat, la imobilizări corporale sau drept cheltuieli în perioada în care au fost efectuate, în funcţie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate în legătură cu imobilizările corporale proprii.¨
Oricum nu m-am sustras de la plata impozitului pt. ca la trim.II am declarat 0 prin D100 si cred ca si fara aceste cheltuieli nu iesea de plata.
Eu am considerat ca aceste cheltuieli nu au marit valoarea de piata a auto. Daca as adauga la valoarea mijl.fix toate cheltuielile cu punerea in functiune+dobanda platita firmei de leasing as ajunge la o valoarea auto mult mai mare decat valorea ei justa. Alte opinii?
¨228. - Cheltuielile efectuate în legătură cu imobilizările corporale utilizate în baza unui contract de închiriere, locaţie de gestiune, administrare sau alte contracte similare se evidenţiază în contabilitatea entităţii care le-a efectuat, la imobilizări corporale sau drept cheltuieli în perioada în care au fost efectuate, în funcţie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate în legătură cu imobilizările corporale proprii.¨
Oricum nu m-am sustras de la plata impozitului pt. ca la trim.II am declarat 0 prin D100 si cred ca si fara aceste cheltuieli nu iesea de plata.
Eu am considerat ca aceste cheltuieli nu au marit valoarea de piata a auto. Daca as adauga la valoarea mijl.fix toate cheltuielile cu punerea in functiune+dobanda platita firmei de leasing as ajunge la o valoarea auto mult mai mare decat valorea ei justa. Alte opinii?
Tot in OMFP 1802, la sectiunea definitii, alin (6), defineste costul de achizitie ca fiind urmatorul: "cost de achiziţie înseamnă preţul datorat şi eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achiziţie. În acest sens, costul de achiziţie al bunurilor cuprinde preţul de cumpărare, taxele de import şi alte taxe (cu excepţia acelora pe care persoana juridică le poate recupera de la autorităţile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare şi alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziţiei bunurilor respective.
În costul de achiziţie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obţinerea de autorizaţii şi alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
Cheltuielile de transport sunt incluse în costul de achiziţie şi atunci când funcţia de aprovizionare este externalizată;"
In continutul aceluias ordin, referitor la activele imobilizare, se precizeaza urmatoarele:
"SECŢIUNEA 4^4 : Active imobilizate
SUBSECŢIUNEA 1: 4.4.1. Reguli de evaluare de bază
SUBSECŢIUNEA 1^1:
138.Activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare şi deţinute pe o
perioadă mai mare de un an. Ele trebuie evaluate la costul de achiziţie sau la costul de producţie,
cu respectarea prevederilor prezentei subsecţiuni."
Decizia privind incadrarea, iti apartine.
În costul de achiziţie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obţinerea de autorizaţii şi alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
Cheltuielile de transport sunt incluse în costul de achiziţie şi atunci când funcţia de aprovizionare este externalizată;"
In continutul aceluias ordin, referitor la activele imobilizare, se precizeaza urmatoarele:
"SECŢIUNEA 4^4 : Active imobilizate
SUBSECŢIUNEA 1: 4.4.1. Reguli de evaluare de bază
SUBSECŢIUNEA 1^1:
138.Activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare şi deţinute pe o
perioadă mai mare de un an. Ele trebuie evaluate la costul de achiziţie sau la costul de producţie,
cu respectarea prevederilor prezentei subsecţiuni."
Decizia privind incadrarea, iti apartine.
Eu cred ca ramane la aprecierea fiecaruia cum interpreteaza pt. ca din cate imi dau seama unul interpreteaza intr-un fel, altul in alt fel. Eu nu sunt in masura sa fac interpretari, de aceea intreb pe altii care au experienta.
Eu atat am considerat ca aceste cheltuieli nu aduc beneficii economice si nici nu maresc durata de viata a auto, astfel incat am considerat ca marirea valorii mijlocului fix cu aceste sume ar insemna o supraevaluare. Din moment ce si altii lucreaza astfel, nu cred ca e gresit daca las asa cum am facut, chiar nu mai stiu...
Va multumesc pt. pareri!
Eu atat am considerat ca aceste cheltuieli nu aduc beneficii economice si nici nu maresc durata de viata a auto, astfel incat am considerat ca marirea valorii mijlocului fix cu aceste sume ar insemna o supraevaluare. Din moment ce si altii lucreaza astfel, nu cred ca e gresit daca las asa cum am facut, chiar nu mai stiu...
Va multumesc pt. pareri!
-
Si eu am procedat,ca si tine,stefi.
Insa oricum ar fi,inspectorii tot vor gasi "nereguli".
Am avut parte de aceste chestiuni,dar cum sa-i spui unui inspector,ca n-are dreptate.
Insa oricum ar fi,inspectorii tot vor gasi "nereguli".
Am avut parte de aceste chestiuni,dar cum sa-i spui unui inspector,ca n-are dreptate.
pt. @mihalydeaka:
Si ati avut probleme, v-au dat amenda pt. asa ceva?
Si ati avut probleme, v-au dat amenda pt. asa ceva?
-
Scuze,stefi,eram in afara lumii "civilizate".
Raspunsul meu nu referea la problema actuala - pusa de tine -,ansa m-am lovit ,si nu demult cu o chestiune,cum ca toti inspectori nu aplica legea la fel.
Ei bine-in cazul meu-n-am primit amenda,insa - cu"justificarile" lor au calculat de plata 2.000,00 roni + dobanzi.
Desigur,m-am indreptat la forumul nostru Saga,unde toti mie mi-au dat dreptate.
Astazi l-am sunat pe colegul meu inspector,si mi-a zis,ca cei de la Saga n-au dreptate,ca el are argument justificativ de la Bucuresti.
Te rog,judeca si tu,si daca afli ceva viabil,anunta-ma.
Cu stima,
Ia stai putin,chiar acum mi-a transmis o colega ,ca ct.-le 635,628 chiar trebuie inlocuite cu contul 2133.Eu o cred.
Raspunsul meu nu referea la problema actuala - pusa de tine -,ansa m-am lovit ,si nu demult cu o chestiune,cum ca toti inspectori nu aplica legea la fel.
Ei bine-in cazul meu-n-am primit amenda,insa - cu"justificarile" lor au calculat de plata 2.000,00 roni + dobanzi.
Desigur,m-am indreptat la forumul nostru Saga,unde toti mie mi-au dat dreptate.
Astazi l-am sunat pe colegul meu inspector,si mi-a zis,ca cei de la Saga n-au dreptate,ca el are argument justificativ de la Bucuresti.
Te rog,judeca si tu,si daca afli ceva viabil,anunta-ma.
Cu stima,
Ia stai putin,chiar acum mi-a transmis o colega ,ca ct.-le 635,628 chiar trebuie inlocuite cu contul 2133.Eu o cred.
Eu am o matusa expert contabil, care are mai mult de 80firme si activeaza in domeniu de zeci de ani; tot timpul o intreb pe mail cand nu stiu ceva.... Mi-a raspuns ca doar imbunatatirile unei imobilizari le trece ca si marire valoare, ca ea a procedat pana acum asa si ca inspectorii nu se uita la asta, ca ea nu a avut pana acum probleme, insa e singura persoana care sustine acest lucru, in rest, toti ma sfatuiesc sa fac rectificativa la iunie (as avea de plata 154lei impozit pe profit, fara penalitati), sa las raportarea la 30.06.15 si sa fac corectiile la iulie. Cred ca o sa fac asta, avand in vedere ca partea care sustine sa trec aceste cheltuieli pe 2133 e mult mai mare. Am intrebat si pe alt forum si am primit acelasi raspuns, cum ca trebuie marita valoarea imobilizarii.
Multumesc!
Multumesc!
-
Buna,
am o alta intrebare cu subiectul : in pr.-verbal de receptie treci ca valoarea de intrare valoarea propriu-zisa sau valoarea cu taxele ?
O zi buna,si multumesc
am o alta intrebare cu subiectul : in pr.-verbal de receptie treci ca valoarea de intrare valoarea propriu-zisa sau valoarea cu taxele ?
O zi buna,si multumesc