Achizitii bunuri (Moldova) - Vanzator din UE (Cipru)

prunam

Achizitii bunuri (Moldova) - Vanzator din UE (Cipru)

#1 Mesaj de prunam »

Buna ziua ! Am si eu o situatie "deosebita" (pentru mine) : o firma din Romania inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari primeste o factura de marfa de la o firma din Cipru inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Firma din Cipru factureaza marfa, insa marfa vine din Republica Moldova de la producator insotita de declaratia vamala de import; avem urmatoarele date:
- expeditorul -> Cipru
- tara de expeditie -> Moldova
- destinatarul -> Romania
- conditii de livrare -> DAP
- factura este de la firma din Cipru; delivery note - documentul de transport este de la firma din Moldova si destinatarul este din Romania
- factura de TVA in vama
Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca inregistrarile contabile sunt corecte:
371 = 401 (furnizor din Cipru : valoarea marfii in euro din declaratia vamala de import * curs declaratie)
4426 = 446 (TVA in vama - valoare marfa din declaratia vamala de import * 24%)
446 = 5121 (plata TVA-ului in vama)
... si daca valoarea marfii se declara in decontul de tva la randul 22 - Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24% fara a se declara in declaratia recapitulativa 390.

Va multumesc !

balazse

Re: Achizitii bunuri (Moldova) - Vanzator din UE (Cipru)

#2 Mesaj de balazse »

Daca tu ai facut vamuirea atunci se va considera import si nu achizitie intracomunitara, ca urmare ar fi optim sa creezi un nou furnizor cu numele de "Furnizori Cipru (MD)" unde la tara nu selectezi Cipru, ci Moldova, astfel programul va stii ca este vorba de import.

prunam

Re: Achizitii bunuri (Moldova) - Vanzator din UE (Cipru)

#3 Mesaj de prunam »

... am inteles .. multumesc frumos pentru raspuns ... o zi placuta va doresc !

Scrie răspuns