Impozit pe nerezidenti

pinteae

Impozit pe nerezidenti

#1 Mesaj de pinteae »

Din "rasfoirea" forumului SAGA, am constatat ca subiectul impozit pe nerezidenti nu a fost "intors" pe toate fetele. De aceea va intreb cum procedati (prin aplicatia SAGA), daca aveti o firma cu un numar considerabil de achizitii de servicii externe? Cum reusiti sa intocmiti declaratia informativa privind veniturile realizate de nerezidenti?
De regula, daca nu exista un Certificat de rezidenta fiscala, impozitul se retine din valoarea facturii la momentul platii acesteia, in cota prevazuta de lege. In aceasta situatie plata facturii se inregistreaza prin doua operatiuni. O operatiune prin care se stinge furnizorul cu impozitul datorat (401 = 446) si o operatiune prin care se plateste efectiv furnizorul cu partea care-i ramane dupa retinerea impozitului. Dar exista furnizori externi care nu pun la dispozitia platitorului un certificat de rezidenta fiscala valid si nu accepta sa i se retina impozitul de 16% din valoarea facturii. Cum procedati in situatia aceasta, pentru ca trebuie sa le calculati impozit si sa-l achitati bugetului de stat? In acest caz cum faceti legatura intre impozitul calculat si furnizor?
Consider ca ar fi de mare ajutor daca la momentul efectuarii receptiei/platii am putea marca facturile pentru respective, sa le putem calcula impozitul datorat si sa le ducem intr-o lista, astfel incat la sfarsitul anului sa le putem centraliza in vederea raportarii catre fisc. Nu spun cat de important ar fi sa putem genera declaratia.

balazse

Re: Impozit pe nerezidenti

#2 Mesaj de balazse »

Un alt lucru important este ca acele contracte/comenzi trebuiesc si declarate catre fisc in termen de 30 de zile.
Calculul impozitului se face la plata si nu la intrare, ceea ce poti face este ca la "informatii suplimentare" (in partea de sus) sa treci informatiile de care ai nevoie si atunci ii mai usor, poti face ulterior chiar si un export in excel si sa centralizezi informatiile.
De altfel, eu asa stiam ca pentru acei furnizori care imi trimit certificat de rezidenta nu mai retin impozit, ci ii platesc toata suma si doar celor care nu prezinta un certificat de rezidenta trebuie sa fac retinere la sursa (dar este posibil sa gresesc).
Daca nu iti trimit certificat si nici nu vor sa retii impozit atunci nu ii platesti nimic, sau data viitoare iti cauti un furnizor cu care poti colabora.

tudosien

#3 Mesaj de tudosien »

În cazul în care o firmă din Rusia îmi prestează în Rusia servicii de sortare/retuș piese nenconforme livrate, acest tip de serviciu poate fi considerat de "asistență tehnică" conform art.115, alin(1), lit.k) sau nu mai trebuie să mă complic în a-i solicita certificat de rezidență fiscală?

later post: Am găsit subiectul prin căutare și acum am observat că e postat la sugestii. Poate ar trebui mutat la alte probleme contabile.

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Daca nu s-a realizat pe teritoriul Romaniei atunci de ce mai vrei sa ii ceri certificat de rezidenta?

tudosien

#5 Mesaj de tudosien »

Pai la litera K zice asa:"k) venituri din servicii prestate în România de orice natură şi în afara României de natura serviciilor de...".
Iar normele zic: "3^1. Din punctul de vedere al titlului V din Codul fiscal sunt considerate venituri obţinute din România pentru servicii prestate în afara României numai veniturile din prestarea următoarelor servicii:... "

stefi

#6 Mesaj de stefi »

Cum ar trebui sa procedez in cazul in care am 2 facturi in 2015 pt. care nu s-a retinut impozit pe nerezidenti? E tarziu daca mai cer acum certificat de rezidenta?

stefi

#7 Mesaj de stefi »

Am postat mesajul la subiectul care era deschis inainte.

In anul 2015 am achizitii de servicii din Spania si Franta (mai concret plata catre aplicatii de burse transport). Aceste achiziitii trebuie declarate in declaratia informativa cu privire la venituri nerezidenti? De asemenea am si servicii de card pt. taxa drum cu sume f.mici, doar intretinere card lunar din Italia. Acelasi lucru: trebuie retinut impozit sau declarate la ANAF?

Se considera serviciile de punere la dispozitie a unei platforme internet de catre o companie din UE, pt. care se plateste un abonament, ca si servicii prestate in Romania?
Multumesc!

Scrie răspuns