Reevaluare cladiri la 31.12.2015

vasilec857

Reevaluare cladiri la 31.12.2015

#1 Mesaj de vasilec857 »

Buna ziua!

Mai este obligatorie inregistrarea in contabilitate a reevaluarii cladirilor persoanei juridice, la 31.12.2015?
Ultima reevaluare a fost facuta si inregistrata in conta la 31.12.2012.
Se ,,zvoneste" ca nu mai e obligatorie, atata timp cat pentru stabilirea impozitului pe cladiri trebuie sa te duci la Directia de taxe si impozite locale pe langa Declaratia tip doar cu copie de pe raportul de evaluare al cladirilor.

Multumesc!

catanal

Re: Reevaluare cladiri la 31.12.2015

#2 Mesaj de catanal »

Buna seara aceasta problema o am si eu , mi-a trimis evaluatorul normele unde specifica :
38. Pentru stabilirea impozitului pe clădiri conform art. 458 și art. 460 alin. (2) și (3) din Codul fiscal, în cazul în care
contribuabilul depune la organul fiscal local o declarație la care anexează un raport de evaluare, valoarea impozabilă a clădirii
este considerată a fi cea care rezultă din raportul de evaluare, chiar și în cazul în care clădirea a fost finalizată sau dobândită în anul anterior anului de referință.
39. (1) Rapoartele de evaluare se întocmesc de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor
aflate în vigoare la data evaluării și reflectă valoarea clădirii la data de 31 decembrie a anului anterior anului de referință și nu se înregistrează în evidențele contabile.
(2) În vederea stabilirii impozitului pe clădiri, rapoartele de evaluare se depun în copie, la organul fiscal local, ca anexă la
declarația contribuabilului, până la primul termen de plată din anul de referință.
(3) Rapoartele de evaluare trebuie să conțină dovada că rezultatele evaluării au fost înregistrate în baza de date
cuprinzând valorile impozabile ale clădirilor, gestionată de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România
(ANEVAR).
40. Rapoartele de evaluare în scopul stabilirii impozitului pe clădiri pot fi verificate de autoritățile locale în conformitate cu
standardele de evaluare în vigoare la data evaluării.

alta varianta

38. Pentru stabilirea impozitului pe clădiri conform art. 458 și art. 460 alin.(2) și (3), în cazul în care contribuabilul depune la organul fiscal local o declarație fiscală la care anexează un raport de evaluare, valoarea impozabilă a clădirii va fi
considerată cea care rezultă din raportul de evaluare, chiar și în cazul în care clădirea a fost finalizată sau dobândită în anul anterior anului de referință.
39. (1) Rapoartele de evaluare se întocmesc de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării și reflectă valoarea clădirii la data de 31 decembrie a anului anterior anului de
referință.
(2) În vederea stabilirii impozitului pe clădiri, rapoartele de evaluare se depun în copie, la organul fiscal local, ca anexă la declarația contribuabilului, până la primul termen de plată din anul de referință.
(3) Rapoartele de evaluare trebuie să conțină dovada că rezultatele evaluării au fost înregistrate în baza de date cuprinzând valorile impozabile ale clădirilor, gestionată de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR).
40. Rapoartele de evaluare în scopul stabilirii impozitului pe clădiri pot fi verificate de autoritățile locale în conformitate cu standardele de evaluare în vigoare la data evaluării.

va rugam un ajutor
Va multumim

gordesm495

#3 Mesaj de gordesm495 »

Asa am inteles si eu, valoarea din conta nu are legatura cu valoarea de impozitare, cu alte cuvinte eu acum dupa 3 ani nu modific nimic in conta ci doar daca se comanda special un raport de evaluare pt valoarea justa, am inteles bine?

fagarasa176

#4 Mesaj de fagarasa176 »

Da
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

Scrie răspuns